Κρήτη

ΒΟΑΚ: Τα δύο σενάρια για την χρηματοδότηση του έργου, δια στόματος Καραμανλή

ΒΟΑΚ.jpg

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μην έρχεται στο Ηράκλειο άμεσα για να ανακοινώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ωστόσο βουλευτές και υπουργοί του έχουν ήδη δώσει το βασικό περίγραμμα των εξελίξεων.

Μετά από την βουλευτή Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, που μίλησε για έναρξη των εργασιών του ΒΟΑΚ μέσα στο 2020, για πρώτη φορά επίσημα και ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Kαραμανλής, επιβεβαιώνει τα σενάρια που υπάρχουν, τα οποία έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά από το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε για πρώτη φορά επίσημα από το βήμα της βουλής χθες, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, ο Υπουργός, το πρώτο σενάριο για την κατασκευή του ΒΟΑΚ σχετίζεται με το να λάβει η κυβέρνηση κάποια έσοδα από μια άλλη σύμβαση παραχώρησης για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας.

Όπως εξήγησε ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται η έγκριση των πιστωτών, αφού τα χρήματα που λαμβάνει το Δημόσιο από τέτοιες δραστηριότητες, πρέπει να πηγαίνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι επιστροφές των κεντρικών τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα ανάπτυξης.

Όπως τόνισε μάλιστα ο Υπουργός, το δεύτερο σενάριο, εξετάζεται σε ανώτατο κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να μπορέσει να δώσει λύσεις χρηματοδότησης για το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ.

 

 

Κρήτη

Ο Κρητικός Δημόκριτος Ζερβάκης, νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς

Ο Δημόκριτος Ζερβάκης.jpg

Ο κρητικός Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, αναλαμβάνει νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. 

Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, αντικαθιστά των Ηλία Λεοντάρη, ενώ θεωρείται άριστος γνώστης της κατάστασης στη Κύπρο, αφού μεταξύ άλλων τη διετία 2012 – 2014 υπηρέτησε ως Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείο Εθνικής Φρουράς. 

Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης γεννήθηκε το 1961 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1983 ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

Παρακολούθησε όλα τα σχολεία του Πυροβολικού, ενώ είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Είναι απόφοιτος, επίσης, του Βασικού Τμήματος της Σχολής Πυροβολικού και της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών των ΗΠΑ. 

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου HULL του Ηνωμένου Βασιλείου στις Στρατηγικές Σπουδές.