Κρήτη

Το Παρίσι γνώρισε τα Κρητικά και τα Σαμιώτικα κρασιά (φωτο)

παρίσι κρητικά κρασιά

Μια... γευστική "συμμαχία" στήθηκε στο Παρίσι για να κάνει ακόμη πιο γνωστά τα κρασιά της Κρήτης, της Σάμου και της γραβιέρας Νάξου, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνδυασμό με γκουρμέ δημιουργίες της ελληνικής γαστρονομίας, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

Τα κρασιά της Κρήτης και της Ρουμανίας, όλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) γέμισαν τα ποτήρια επαγγελματιών και δημοσιογράφων που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις (13 και 14 Σεπτεμβρίου), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο εστιατόριο της σεφ Ντίνας Νικολάου στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς η ίδια επιμελήθηκε το μενού, ενώ ο οινολόγος Γιώργος Ιωαννίδης εξηγούσε στους συμμετέχοντες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορία των κτημάτων που παρουσιάστηκαν.

Ο Νίκος Μηλιαράκης, μέλος του ΔΣ του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης της εξωστρέφειας, παρόλο που σχεδόν το 75% της συνολικής παραγωγής των κρητικών κρασιών διοχετεύεται στην τοπική αγορά και σχετίζεται σε μεγάλο μέρος με την αγορά του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.α.

Κρητικά και Σαμιώτικα κρασιά και γραβιέρα Νάξου κοντά... στους παριζιάνους
Κρητικά και Σαμιώτικα κρασιά και γραβιέρα Νάξου κοντά... στους παριζιάνους

«Οι δυνατές αγορές στις οποίες στοχεύουμε είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο κ.Μηλιαράκης επισημαίνοντας πως «μπορεί η πανδημία να μας πήγε λίγο πίσω αλλά θα το ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή, καθώς αυτήν τη στιγμή οι εξαγωγές αφορούν ένα ποσοστό της τάξεως του 15% με 17%». Παράλληλα ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες ανάπτυξης του οινοτουρισμού στο νησί, όπως επισημαίνει ο ίδιος, εξηγώντας ότι στο Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης -που αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της εμφιαλωμένης παραγωγής- σχεδόν όλα τα οινοποιεία, από τα συνολικά 33, είναι επισκέψιμα. «Έχουμε σχεδιάσει χρονομετρημένες οινικές διαδρομές και έχουμε χαρτογραφήσει το νησί ενώ κάθε οινοποιείο έχει μπει στην κουλτούρα της εμπειρίας. Όσο το κρητικό κρασί αυξάνει την αναγνωρισιμότητά του, τόσο πληθαίνουν οι λόγοι για έναν επισκέπτη να έρθει στην Κρήτη», προσθέτει ο κ.Μηλιαράκης. Σε αυτό το πλαίσιο όσοι επισκέπτονται την Μονή Τοπλού που βρίσκεται κοντά στο πασίγνωστο φοινικόδασος του Βάι στη Σητεία, έχουν έναν επιπλέον λόγο: Τα βιολογικά κρασιά και προϊόντα της. Όπως αναφέρει η χημικός οινολόγος του κτήματος «παράγουμε το δικό μας βιολογικό κρασί από το 2010, καθώς η Μονή διαθέτει δικό της αποστακτήριο και ιδιόκτητους αμπελώνες με βιολογικά σταφύλια.

Οι Γάλλοι, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαϊα Μπαλτά, εκτιμούν τα κρασιά υψηλής ποιότητας καθώς είναι μια χώρα γνωστή διεθνώς για τα κρασιά που παράγει. «Με αυτού του είδους τις εκδηλώσεις δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν το υψηλής ποιότητας κρασί που παράγεται στην Ελλάδα αλλά συγχρόνως γνωρίζουν και μια πτυχή του ελληνικού χαρακτήρα. Γνωρίζουν τι σημαίνει Ελλάδα, την οποία βεβαίως την αγαπούν, ωστόσο είναι χρήσιμο να το υπενθυμίζουμε», σημειώνει. «Ο τουρισμός έτσι όπως αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια έχει μια πολύ σημαντική πτυχή που είναι αυτή της γαστρονομίας. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε μια βαθειά παράδοση της γαστρονομίας η οποία απαντά στα σημερινά δεδομένα και στις σημερινές απαιτήσεις για καλά και υγιεινά για τον οργανισμό προϊόντα και είναι αυτό που ζητάνε οι περισσότεροι τουρίστες», προσθέτει.

Οινικό ταξίδι στη Ρουμανία

Μαζί με τα ελληνικά κρασιά στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε και παρουσίαση κρασιών από τη Ρουμανία από τον σομελιέ Ντάνιελ Ζότου (Daniel Zottu) που εκπροσώπησε τη ρουμάνικη επαγγελματική ένωση κρασιού Professional Wine Association Terasele Dunarii Terraces of the Danube Ostrov, καθώς οι δύο χώρες συμμετέχουν στο διακρατικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eu quality wines.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Ζότου, είπε ότι οι Ρουμάνοι εξάγουν εδώ και δέκα χρόνια τα κρασιά τους με τις ιδιαίτερες ποικιλίες τους στη Γαλλία ενώ η συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα είναι μια καλή ευκαιρία συνεργασίας. «Είμαστε άλλωστε Βαλκάνιοι και έχουμε το δικό μας φαγητό και τη δική μας ξεχωριστή κουλτούρα, μπορούμε να λειτουργήσουμε συλλογικά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως δηλώνει η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ρουμανίας στο Παρίσι Ρουξάντρα Μανγκου (Ruxandra Mangu) «η Ρουμανία και η Ελλάδα συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, οι δυο λαοί είμαστε σαν αδέρφια και αυτή η εκδήλωση, όπου παρουσιάζονται από κοινού κρασιά και των δύο χωρών, είναι ένα μικρό σύμβολο αυτής της εξαιρετικής και ιστορικής σχέσης».

Με γλυκό κρασί από τη Σάμο και γραβιέρα από τη Νάξο

Στη Γαλλία η Σάμος κατέχει την πρωτιά στις εισαγωγές γλυκών κρασιών, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Φτενογιάννης υπεύθυνος εξαγωγών του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου. Εξάλλου σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών του ΕΟΣ Σάμου κατευθύνεται στη Γαλλία. Πρόκειται για κρασιά Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε τα οποία συνδυάστηκαν με την γνωστή γραβιέρα Νάξου, με τα ίδια χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος της ΕΕ Mediterranean Cheese and Wine. Τον συνδυασμό των γεύσεων στο οινογαστρονομικό "ταξίδι" έκανε η σεφ Ντίνα Νικολάου δίνοντας στους καλεσμένους κυριολεκτικά και μεταφορικά γεύση από Ελλάδα, με πιάτα βασισμένα στην παράδοση και την ιστορία του τόπου.

Η σεφ Ντίνα Νικολάου επί τω έργω
Η σεφ Ντίνα Νικολάου επί τω έργω

«Το φαγητό πρέπει να συνδυάζεται με το κρασί που ταιριάζει. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα ολοκληρωμένα. Τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί μας έχουν κάνει θαύματα. Τα ελληνικά κρασιά πρέπει να έχουν βήμα στα ελληνικά εστιατόρια που είναι ο πρώτος χώρος όπου θα τα δουν συνδυαστικά», σημειώνει η κυρία Νικόλαου και προσθέτει: «Η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Μέρος αυτού είναι η γαστρονομία. Στόχος μας είναι μέσα από το φαγητό και το κρασί να συνδέσουμε το αφήγημα με τον τόπο, την ιστορία και τα προϊόντα».

Ο ΕΟΣ Σάμου κατατάσσεται μέσα στα δέκα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει 2.500 παραγωγούς ενώ παράγει 5,5 εκατομμύρια λίτρα κρασιού όλων των ειδών, ετησίως. Οι εξαγωγές αποτελούν το 50 με 60% της παραγωγής. Εκτός από τη Γαλλία γίνονται εξαγωγές στον Καναδά, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον κ.Φτενογιάννη.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή θα έλεγα, δυο ιστορικοί συνεταιρισμοί όπως της Σάμου και της Νάξου, να βρίσκονται μαζί και να ενώνουν μέσα από αυτήν την διαδικασία τις δυνάμεις τους. Μόνο κέρδος υπάρχει από αυτό», δήλωσε ο κ.Φτενογιάννης.

Οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Σάμο πάνε αρκετά πίσω στο χρόνο. «Τελη του 19ου αιώνα εγκαταστάθηκε στη Σάμο η γαλλική καθολική Ιεραποστολή. Ακόμη υπάρχει η καθολική εκκλησία. Οι μοναχοί θέλοντας να βρουν πόρους άρχισαν να κάνουν εμπόριο κρασιού αγοράζοντας από τοπικούς παραγωγούς και στη συνέχεια παράγοντας το δικό τους», αναφέρει ο κ.Φτενογιάννης.

Παρόλο που η γραβιέρα Νάξου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, το κομμάτι των εξαγωγών είναι ένας τομέας που η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου θέλει να αναπτύξει περισσότερο και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται. «Η εξωστρέφεια είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε καθώς θέλουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Σήμερα βρίσκονται στο 10% ενώ ο στόχος για το κοντινό μέλλον είναι να αγγίξουμε και να ξεπεράσουμε το 20%», επισημαίνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου Γιώργος Σέργης. Ο τζίρος άλλωστε συνεχώς αυξάνεται και οι αγορές δείχνουν ενδιαφέρον. Ο συνεταιρισμός παράγει 1.250 τόνους γραβιέρας το χρόνο. Αριθμεί 700 μέλη, εκ των οποίων οι 500 είναι γαλακτοπαραγωγοί και 200 πατατοπαραγωγοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: 50χρονη λήστεψε υπό την απειλή μαχαιριού έναν 90χρονο

Κρήτη - κορωνοϊός: Μαθητές δημοτικού χάνουν τη χρονιά λόγω αρνητών γονέων

Κρήτη: Επιχειρηματίας εκτός από το 300άρι για τη μάσκα, θα πληρώσει άλλες 5.000 ευρώ

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τους πέταξε κροτίδα και τους απείλησε με ρόπαλο!

απορριμματοφόρο -σκουπίδια.jpg

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες βράδυ σε κεντρική λεωφόρο του Ηρακλείου με πρωταγωνιστή έναν 37χρονο άνδρα.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία ο 37χρονος πέταξε κροτίδα προς τη μεριά ενός απορριμματοφόρου του Δήμου Ηρακλείου μέσα στο οποίο βρίσκονταν δύο εργαζόμενοι και συγκεκριμένα ένας 42χρονος άνδρας και μία 34χρονη γυναίκα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Ακολούθησαν μηνύσεις σε βάρος του 37χρονου τόσο από την προϊσταμένη της υπηρεσίας διακομιδής όσο και από τους ίδιους τους παθόντες. 

Μήνυση όμως κατέθεσε και ο ίδιος ο 37χρονος που πέταξε την κροτίδα και πιο συγκεκριμένα σε βάρος του 42χρονου εργαζόμενου στο απορριμματοφόρο καθώς όπως υποστηρίζει τον απείλησε. 

'Έτσι, εκτός από τον 37χρονο, συνελήφθη και ο 42χρονος.

Η υπόθεση πλέον έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και ο 37χρονος οδηγείται σήμερα στα δικιαστήρια προκειμένου να δικαστεί στο αυτόφωρο.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Βαρδαβάς καταδίκασε το περιστατικό και τόνισε πως δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι "όμηροι" τέτοιων συμπεριφορών.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως θα ζητήσουν από τον Εισαγγελέα να αποδωθεί Δικαιοσύνη.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Το αυτοκίνητο έπεσε μέσα στο ρέμα (φωτογραφίες)

Ηράκλειο: Έκοψε στα δύο ο καινούργιος δρόμος στο Αρκαλοχώρι (βίντεο)

ESPA BANNER