Κρήτη

Το αβέβαιο κλίμα στον τουρισμό και η περίπτωση της Κρήτης

Τουρίστες

Περιορισμένες παραμένουν οι κρατήσεις για τον ελληνικό τουρισμό και είναι άγνωστο αν τελικά μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, ενώ ορισμένες από τις βασικές αγορές για τη χώρα μας, όπως είναι η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα η επανεκκίνηση του τουρισμού και φέτος να έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση. 

Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΤUI Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε ακύρωση πακέτων διακοπών σε διάφορους προορισμούς και στην Ελλάδα ακόμα και μέχρι τις 4 Ιουλίου, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει. Η συγκεκριμένη ακύρωση αφορούσε δυστυχώς και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. 

Μάλιστα, η επόμενη ανακοίνωση αναμένεται στις 24 Ιουνίου, όπως αναφέρει η TUI. 

Θετικά είναι όμως τα μηνύματα που έρχονται από τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας, τη Γερμανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει ισχυρή ζήτηση, ενώ νησιά όπως η Κρήτη πετυχαίνουν διπλάσιο ρυθμό κρατήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. 

Θετικά όμως είναι τα μηνύματα και από τις ΗΠΑ, αφού οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα είναι περισσότερες από κάθε άλλο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, ζητά με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ο ΣΕΤΕ

Σε τηλεδιασκέψεις που είχαν προηγηθεί, οι εκπρόσωποι του τουρισμού είχαν επισημάνει την ανάγκη στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι τουλάχιστον τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Το εργαλείο που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις στο δύσκολο επόμενο τρίμηνο θα ήταν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», συνδυαζόμενο με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών 

Ωστόσο, στην τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόβλεψη για κάλυψη του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών υπάρχει μόνο για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και οδικών μεταφορών και συγκεκριμένα για το εποχικό προσωπικό αυτών με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Γι’ αυτό το λόγο, ο ΣΕΤΕ ζητά την επανεξέταση του τρόπου εφαρμογής του «Συν-Εργασία» έως 30/9/2021

Την ίδια ώρα, εξελίξεις υπάρχουν στο μέτωπο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Όπως φαίνεται ο «πάγος» στις μετακινήσεις λόγω Covid έστρεψε πολλούς ιδιοκτήτες στη σιγουριά των παραδοσιακών μισθώσεων.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αναθέρμανε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το προφίλ των ταξιδιωτών έχει αλλάξει, συμπαρασύροντας συνολικά την κτηματαγορά.

Εκτός από τη νέα τάση της «μονιμότερης» διαμονής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αυξημένη ζήτηση για πολυτελή διαμονή, γεγονός που αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα αποταμιεύσεων των νοικοκυριών λόγω των lockdown. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ζήτηση για πολυτελή καταλύματα έχει ανακάμψει στο 87% των επιπέδων του 2019 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. 

Αυτή τη στιγμή, στην Κρήτη υπάρχουν 16.854 ενεργές κατοικίες, στην Αθήνα 7.008, στη Μύκονο 2.851, στη Σαντορίνη 3.549 και στην Πάρο 2.086.

 

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε και ο τελευταίος κάτοικος του μικρού νησιού...

Θρήνος για τον 19χρονο Κώστα...

Αυτός είναι ο 35χρονος Κρητικός που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων

Κρήτη: Νεκρός ο 52χρονος στο ατύχημα με το τρακτέρ

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε δύο νέα μέτωπα

φωτιά

Έτρεχαν και δεν έφταναν πάλι, στη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη, καθώς ξέσπασαν δύο νέες πυρκαγιές, η μία πολύ κοντά στο Ηράκλειο και η άλλη στη Γαλίφα.

Έτσι, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, στη θέση Ζερβού Μετόχι στις Μαλάδες, κινητοποιώντας μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στο σημείο έσπευσαν, από την πρώτη στιγμή, 7 οχήματα της υπηρεσίας με 16 υπαλλήλους κι ένα πεζοπόρο τμήμα. Η φωτιά έκαψε 5 στρέμματα δασικής, χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης.

Στη Γαλίφα, άλλη μία φωτιά κινητοποίησε επίσης τις πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ στο σημείο μετέβησαν 6 οχήματα με 12 υπαλλήλους κι ένα πεζοπόρο τμήμα. Η φωτιά έκαψε 10 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 5 γεωργικής.

Να σημειωθεί ότι οι δύο μεγάλες φωτιές στην Ιεράπετρα και τη Βόνη είναι, από χθες, υπό μερικό έλεγχο, ενώ στις δύο περιοχές παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις αφού οι ισχυροί άνεμοι εντείνουν το φόβο της αναζωπύρωσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Νέος, αισθητός σεισμός "κούνησε" την Κρήτη

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Το πήραν ... ζεστά οι τοπικοί φορείς μετά την παρέμβαση του Ράδιο Κρήτη

Κρήτη: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο