Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Την Παρασκευή στο ΣτΕ η επένδυση της Τοπλού - Καταγγελία στην Κομισιόν

Image
κάβο σίδερο
 clock 09:03 | 13/09/2016 writer icon newsroom ekriti.gr

Ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου τίθεται την Παρασκευή το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο δόθηκε το πράσινο φως για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο και σε έκταση 26.000 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από τη Μονή Τοπλού στους Βρετανούς επενδυτές.
 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν κατατεθεί δύο ξεχωριστές προσφυγές, η μία από 17 φορείς και 123 κατοίκους του δήμου Σητείας και η δεύτερη από την «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού». Στο βασικό σκεπτικό της προσφυγής περιλαμβάνεται η ελλιπής προστασία των περιοχών Natura 2000 (όπως η συγκεκριμένη) στη χώρα μας, γεγονός που επισείει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα μας. Επίσης, με την προσφυγή προσβάλλεται η ίδια η συνταγματικότητα του Νόμου για τα ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων) ενώ προβάλλεται και η σημαντική αρχαιολογική αξία των εκτάσεων που αναμένεται να αποδοθούν προς ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων και δημιουργία γκολφ.
 
Η κατάθεση της προσφυγής έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Σητεία με τον δήμαρχο Θόδωρο Πατεράκη να μιλά για «εχθρούς της περιοχής και της ανάπτυξης» ενώ πολλοί συλλογικοί φορείς επαγγελματικών ομάδων της περιοχής έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επένδυσης.
 
Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών από όλο τον κόσμο στο μήνυμα που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό ζητώντας του να διαφυλάξει το αρχαιολογικό και φυσικό τοπίο της περιοχής. Μέχρι στιγμής έχουν προσυπογράψει την έκκληση σχεδόν 4.500 άτομα.
 
Καταγγελία στην Κομισιόν
 
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκε νέα καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του επενδυτικού σχεδίου Ίτανος Γαία από 8 περιβαλλοντικούς φορείς της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι Φίλοι της Φύσης Naturefriends Greece, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και η Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης αναφέρουν στην καταγγελία τους:
 
«Θεωρούμε ότι με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, η χώρα παρέβη το ενωσιακό δίκαιο και, πιο συγκεκριμένα, την αρχή της προφύλαξης και τις διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» και για το λόγο αυτό υποβάλλαμε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, για κάθε σχέδιο, που δε συνδέεται άμεσα ή που δεν είναι αναγκαίο για τη διαχείρηση μιας περιοχής του Δικτύου Natura και που μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο, μόνο του ή από κοινού με άλλα σχέδια, γίνεται «δέουσα εκτίμηση» των επιπτώσεων του, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους διατήρησής του, προκειμένου οι αρμόδιες εθνικές αρχές να κρίνουν ότι το σχέδιο δε θα βλάψει την ακεραιότητα του τόπου. Η Οδηγία αυτή έχει ερμηνευθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με βάση την αρχή της προφύλαξης.
 
Οι στόχοι διατήρησης θα πρέπει να καθορίζονται ειδικά, συγκεκριμένα, δεσμευτικά και επίσημα για τον κάθε προστατευόμενο τόπο. Τα μέτρα διατήρησης  μπορούν να θεωρηθούν επαρκή, μόνον όταν διασφαλίζεται ότι εκπληρώνουν τους στόχους διατήρησης που έχουν τεθεί. Μόνο έτσι άλλωστε, μπορεί να ισχυριστεί μια δημόσια αρχή, ότι είναι βέβαιη ότι  το σχέδιο δεν θα βλάψει αυτό που πρέπει να διατηρηθεί.
 
Για τους τόπους ΕΖΔ GR4320006 και ΖEΠ GR4320009, περιοχές χωροθέτησης του ΕΣΧΑΣΕ«Ίτανος Γαία», δεν έχουν ακόμα θεσπισθεί εθνικοί στόχοι διατήρησης και, δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας τους. Κατά συνέπεια, η απαιτούμενη πεποίθηση ότι το Σχέδιο δεν θα έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα των περιοχών αυτών δεν θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί με βάση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκε.
 
Τα παραπάνω δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στην από 26-2-2016 «Αιτιολογημένη Γνώμη» της προς την Ελληνική Δημοκρατία αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει καθορίσει τους προβλεπόμενους από την Οδηγία στόχους διατήρησης, ενώ ο καθορισμός αυτός αποτελεί απαραίτητο στοιχείο αναφοράς για την αναγνώριση των μέτρων διατήρησης. Η «Αιτιολογημένη Γνώμη» αποτελεί το δεύτερο στάδιο μιας διαδικασίας, που μετά από την ολοκλήρωσή της μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
Στόχοι μας είναι:
 
• να σταματήσει κάποτε αυτή η αόριστη και κατά το δοκούν μεταχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura, να αποσαφηνιστεί το καθεστώς τους και ό,τι «πρέπει να προστατευθεί» να γίνει πραγματικά «προστατευόμενο».
 
• να δημιουργηθούν διαχειριστικά σχέδια και φορείς διαχείρισης σε όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura. Η ουσιαστική εμπλοκή και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών με  σοβαρότητα και ευθύνη, θα φέρει και το μεγαλύτερο όφελος σ’ αυτές τις ίδιες».
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis