Κρήτη

Πότε θα έρθουν οι πρόσφυγες στην Κρήτη - Τι συμφωνήθηκε

προσφυγες

Στις αρχές του 2017 θα αρχίσει η μεταφορά προσφύγων στην Κρήτη, όπως συμφωνήθηκε σε σχετική συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με την συντονιστική επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης για το προσφυγικό. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός αναμένεται στην Κρήτη, μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. 

Στην Κρήτη θα μεταφερθούν μέχρι 2.000 πρόσφυγες, αριθμός που, όπως δεσμεύτηκε ο Γιάννης Μουζάλας, δεν θα αυξηθεί. Οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε κενά διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων. Η κατανομή των προσφύγων θα γίνει αναλογικά σε όλους τους νομούς του νησιού.

συναντηση με Μουζαλα

συναντηση με Μουζαλα, by gpapadakis

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Κώστα Μπογδανίδη, ο Γιάννης Μουζάλας τους διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 25 Νοεμβρίου θα δοθεί ένας "Οδικός Χάρτης" για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη και τον τρόπο διαχείρισής της. 

Στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα όπως η εκπαίδευση, η υγιεινή, η διαμονή και η ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία. Ο Γιάννης Μουζάλας τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν hot spot και ότι η διαμονή τους θα γίνει σε μικρά διαμερίσματα. Συμφωνεί επίσης με το θέμα της διασποράς των ατόμων αυτών. 

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της ταυτοποίησης. Στην Κρήτη, δεν θα δημιουργηθεί Υπηρεσία ταυτοποίησης καθώς οι πρόσφυγες που θα έρθουν θα είναι ήδη ταυτοποιημένοι. Τη διαχείριση θα αναλάβει η υπηρεσία ασύλου. Στόχος του υπουργού, είναι να διανεμηθεί μία εθνικότητα σε κάθε νομό, δεδομένου ότι οι εθνικότητες των ανθρώπων αυτών θα είναι τρεις. 

Οι 2000 πρόσφυγες που θα έρθουν, αν το δούμε αλλιώς είναι 500 τετραμελείς οικογένειες, ανέφερε ο κ. Καλογεράκης.

συναντηση με Μουζαλα

συναντηση με Μουζαλα, by gpapadakis

Δήμαρχοι και Υπουργός συμφώνησαν ότι η όλη η διαδικασία δεν θα πάει για μετά το Πάσχα προκειμένου έτσι να μην γίνει "ζημιά" στον τουρισμό του νησιού ενώ μέχρι τις 25 Νοεμβρίου οπότε και θα διαμορφωθεί ο δικός χάρτης, οι δήμαρχοι καλούνται να κάνουν μία διερεύνηση χώρων φιλοξενίας. 
Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, η σίτιση και το ενοίκιο των προσφύγων είναι διασφαλισμένα για δύο χρόνια. 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, επισήμανε ότι «η μεταφορά προσφύγων ελπίζω να γίνει με καθόλου ή μικρές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου». Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης εκτίμησε ότι «δεν δημιουργείται πρόβλημα στο νησί αν ο αριθμός των προσφύγων είναι μέχρι 2.000».

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!