Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Θλίψη στην Κρήτη: Πέθανε ο Γιώργος Γραμματικάκης

γιώργος γραμματικάκης
 clock 09:38 | 25/10/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Πέθανε, σήμερα (25/10/23) τα ξημερώματα, σε ηλικία 84 ετών ο Γιώργος Γραμματικάκης, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης, συγγραφέας και πρώην ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι».

Ο Γιώργος Γραμματικάκης, άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου.

Από το 1982 έως το 2006 που συνταξιοδοτήθηκε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή, ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1990 έως το 1996 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» και συμμετέχει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Image
Γιώργος Γραμματικάκης

( ο Γιώργος Γραμματικάκης με τον πρώην αντιδήμαρχο Γιώργο Καραντινό, κατά την τελετή βράβευσης του πρώτου με το βραβείο «Ηθικής Τάξεως» 2022 από τον Δήμο Ηρακλείου)

Ποιος ήταν ο Γιώργος Γραμματικάκης

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1939. Διέγραψε στη συνέχεια έναν μεγάλο κύκλο σπουδών και επιστημονικής έρευνας, για να επιστρέψει το 1982 στα πάτρια εδάφη ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Imperial College του Λονδίνου, ο “Δημόκριτος” και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε από την αρχή στο πείραμα “Νέστωρ”, που προσπαθεί να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.

Εξελέγη δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μια τετραετία διετέλεσε Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, και έχει συμμετάσχει σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε επίσης Προέδρος του Μουσείου “Νίκος Καζαντζάκης” στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα ορίσθηκε Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής.

Έχει συγγράψει τα βιβλία: “Η κόμη της Βερενίκης” – στο οποίο και βασίσθηκε η τηλεοπτική σειρά “Αναζητώντας την Βερενίκη” στην ΕΤ1, “Κοσμογραφήματα” και “Η αυτοβιογραφία του φωτός”, “Συνομιλίες με το φως”, “Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής”, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί παλαιότερα στην εφημερίδα “Το Βήμα” και στη συνέχεια στην “Ελευθεροτυπία”.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνδεση της Επιστήμης με τη Μουσική. Οι σχετικές εκδηλώσεις, με τη συνεργασία κορυφαίων μουσικών, έχουν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Είχε τιμηθεί με ποικίλες διακρίσεις, και πρόσφατα από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών για τη συμβολή του στην Παιδεία και την Επιστήμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Τροχαίο με εγκατάλειψη - Στο νοσοκομείο 18χρονη

ΣΥΡΙΖΑ: 117 μέλη και φίλοι από την Κρήτη υπογράφουν κείμενο εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis