Κρήτη

Θέλουν στην Unesco, το Μινωνικό Πολιτισμό και τη Σπιναλόγκα (φωτο)

Σπιναλόγκα

Την ένταξη  του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ζήτησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης στην Κρήτη 35 μελών από 18 χώρες από την  Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Βόρεια-Νότια Αμερική  της επικουρικής επιτροπής σύμβασης ΟΥΝΕΣΚΟ που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Μαρίας Βλαζάκη Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού. Το θέμα συζήτησης της επιτροπής ήταν η προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση -αρχαιοκαπηλία, ενώ τα μέλη της επιτροπής, ανάμεσα τους και 4 πρέσβεις νωρίτερα ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου και παρακολούθησαν ενημερωτικό video τοπικών αρχαιολόγων για τα προτεινόμενα προς ένταξη στην ΟΥΝΕΣΚΟ Μινωικά Παλάτια Ανάκτορα, όπως: Κνωσού, Φαιστού, Ζάκρου, Μαλίων, Κυδωνίας, Ζωμίνθου αλλά και video για την Σπιναλόγκα.   

perifereiaoynesko.jpg

perifereiaoynesko.jpg, by gpapadakis

Η συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες Σάββατο στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, παρουσία ,στελεχών του Υπουργείου,
εκπροσώπων της Ελληνικής Εθνικής επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ με την πρόεδρο κα. Μαρία-Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ενώ καλωσόρισμα - χαιρετισμό απηύθυναν στους συνέδρους ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα αναφέρθηκε στις αξίες του πολιτισμού αλλά και στο μοναδικό πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα της Κρήτης, μέσα από το πρίσμα των διαδρομών, δικτύων και συνεργειών για τη διαρκή ανάδειξη της ιστορίας της Κρήτης, που ξεκινά στα Μινωικά ανάκτορα, περιπλανάται στα Βενετσιάνικα κάστρα και καταλήγει στις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης "είμαστε βέβαιοι, ότι η Επιτροπή της UNESCO, την προεδρία της οποία ασκεί η αγαπητή κ. Βλαζάκη, ύστερα από τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στο Ηράκλειο, θα συμβάλλει καθοριστικά στον κοινό αγώνα που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε για την προστασία του παγκόσμιου αρχαιολογικού πλούτου και σ αυτό τον αγώνα η Περιφέρεια Κρήτης  δηλώνει παρόν." Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην συνεργασία με την κ Βλαζάκη ,τον δήμαρχο Ηρακλείου, τους φορείς του νησιού για την ένταξη των παλατιών του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στο καλεντάρι μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι ένας στόχος-πρόσθεσε -που συνεργαζόμαστε όλοι και που πρέπει να επιτευχθεί το δικαιούται η Κρήτη.

perifereiaoynesko2.jpg

perifereiaoynesko2.jpg, by gpapadakis

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός  στο χαιρετισμό που απηύθυνε, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία και τις σπουδαίες  προσωπικότητες της πόλης  , από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο μέχρι τον Νίκο Καζαντζάκη,  ενώ έκλεισε με την ευχή να εισαχθεί ο αρχαιότερος πολιτισμός της Μεσογείου , ο Μινωικός, στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. 

perifereiaoynesko3.jpg

perifereiaoynesko3.jpg, by gpapadakis

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος και Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μαρία Βλαζάκη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο για την συνεργασία και στήριξη για την επιτυχή πραγματοποίηση της συνάντησης την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική όπως και σημαντική την παρουσία στην Κρήτη των 35 συνέδρων από Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρεια και Νότια Αμερική. Παράλληλα η κ Βλαζάκη αναφέρθηκε  στην συνεργασία που υπάρχει με φορείς και υπηρεσίες ώστε να επιτευχθεί η ένταξη των παλατιών του Μινωικού Πολιτισμού του αρχαιότερου στην Ευρώπη, όπως και η Σπιναλόγκα  στο καλεντάρι των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

perifereiaoynesko4.jpg

perifereiaoynesko4.jpg, by gpapadakis

perifereiaoynesko5.jpg

perifereiaoynesko5.jpg, by gpapadakis

perifereiaoynesko6.jpg

perifereiaoynesko6.jpg, by gpapadakis

perifereiaoynesko7.jpg

perifereiaoynesko7.jpg, by gpapadakis

Τα μέλη της επιτροπής σήμερα Κυριακή, όπως έγινε γνωστό, ξεναγούνται στην Κνωσό και σε άλλα αξιοθέατα ενώ την Δευτέρα θα επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Κρήτη

Ηράκλειο

Αθλητικά

Αυγενάκης: Προγραμματικές Συμβάσεις στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Αυγενάκης

Στο Αρκαλοχώρι βρέθηκε σήμερα Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης:

Υπέγραψε με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μανόλη Φραγκάκη, Προγραμματικές Συμβάσεις για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης τόσο στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ όσο και στο ανοικτό κολυμβητήριο, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ.

Συναντήθηκε με τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» για τα πολλά προβλήματα που άφησαν οι σεισμοί και που διαρκώς προκύπτουν περισσότερα.

 

Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «συνεχίζουμε να ενεργούμε με συνέπεια και πραγματική στήριξη στην περιοχή», υπογράμμισε πως η συνεργασία της Πολιτείας με τη δημοτική αρχή και τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας είναι στενή, με αμοιβαία επιθυμία και διάθεση για εξεύρεσης λύσεων ανακούφισης των πληγέντων, ενώ επισήμανε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλά και βήμα βήμα δρομολογούνται ακόμη περισσότερα.

 

Εδώ οι σχετικές αναρτήσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού:

 

https://twitter.com/l_avgenakis/status/1467459646046752770?s=20

 

«Με Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μ. Φραγκάκη, υπογράψαμε Προγραμματικές Συμβάσεις για τις απαραίτητες εργασίες στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ & ανοικτό κολυμβητήριο στο Αρκαλοχώρι, ύψους 1,4 εκατ. Και συνεχίζουμε με συνέπεια και πραγματική στήριξη στη περιοχή».

 

https://twitter.com/l_avgenakis/status/1467491136411480065?s=20

 

«Με τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα». Τα προβλήματα που άφησαν οι σεισμοί είναι πολλά & διαρκώς προκύπτουν περισσότερα. Η συνεργασία της Πολιτείας με τη δημοτική αρχή & μαζί τους είναι στενή, με αμοιβαία επιθυμία και διάθεση εξεύρεσης λύσεων ανακούφισης των πληγέντων»

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - Ατύχημα με το τρακτέρ: Νεκρός ο οδηγός

Ηράκλειο: Άγριος καυγάς με 6 συλλήψεις!

Κικίλιας: Με διαδικτυακή παρουσία στην εκδήλωση του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων

ESPA BANNER