Κρήτη

Ταβερναράκης στο Ράδιο Κρήτη: Αντισώματα επιβραδύνουν το Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο

νεκτάριος ταβερναράκης

Ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ δίνουν οι ερευνητικές προσπάθειες για την πρόληψη της νόσου και όχι την καταπολέμησή της όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του ΙΤΕ κ.Νεκτάριος Ταβερναράκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί μια παθολογική κατάσταση, συνοδευτική της γήρανσης, καθώς και την πιο συχνή μορφή άνοιας, αφού προσβάλει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως με πάνω από 200.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών του ασθενούς.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τις έρευνες για να κατανοήσει το μηχανισμό ανάπτυξης της ασθένειας με τη συμβολή της ομάδας του κ.Ταβερναράκη και άλλων ξένων επιστημόνων με βάση την οποία αποκαλύφθηκε ο κρίσιμος ρόλος της μιτοφαγία, δηλαδή τη διαδικασία ανακύκλωσης των μιτοχονδρίων, στην παθογένεση της νόσου του Αλτσχάιμερ. 

Η έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε πριν από δύο χρόνια έδειξε ότι η διαδικασία της μιτοφαγίας υπολειτουργεί στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και ότι η φαρμακολογική επαγωγή της αναστρέφει τα παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών διαταραχών.

 Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη και η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών που ρυθμίζουν τη δράση της μιτοφαγίας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τις μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Νέο φάρμακο επιβραδύνει την ασθένεια

Ωστόσο τον περασμένο Ιούνιο o αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου που όπως είπε ο κ.Ταβερναράκης πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που σηματοδοτεί την πρώτη αιτιολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση της εξέλιξης της νόσου Alzheimer, αυξάνοντας τις προσδοκίες των ασθενών ανά τον κόσμο.

Ο καθηγητής σημείωσε όμως ότι μπορεί να βοηθήσει ασθενείς σε πρώιμο στάδιο της νόσου για να μην αυτή εξελιχθεί και όχι να θεραπεύσει καθώς οι νευρώνες του εγκεφάλου σε ένα προχωρημένο στάδιο έχουν ήδη εκφυλιστεί και δεν αναπλάθονται.

Το νέο φάρμακο αναμένεται να εγκριθεί σύντομα στην Ευρώπη και στη χώρα μας ωστόσο ο Αμερικανικός οργανισμός υποχρεώνει την εταιρία παραγωγής να συνεχίσει τις κλινικές μελέτες. Συνεπώς εάν τα μελλοντικά δεδομένα δεν «κλειδώσουν» την αποτελεσματικότητά του, ο FDA μπορεί να αποσύρει το Aducanumab από την αγορά.

Το Αducanumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλεβίως σε ασθενείς με ήπιο Αλτσχάιμερ. Η Biogen υποστηρίζει ότι το νέο φάρμακο συμβάλλει στην εκκαθάριση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες οι ασθενείς που έλαβαν το Αducanumab είχαν κατά 22% βραδύτερη νοητική έκπτωση από τους ασθενείς που δεν πήραν το φάρμακο.

Οι εγκεκριμένοι θεραπευτικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer (η πιο συχνή μορφή άνοιας, 70% του συνόλου των περιστατικών) είναι οι αναστολείς της χολινεστεράσης (δονεπεζίλη, ριβαστιγμίνη, γκαλανταμίνη) και η μεμαντίνη. Τα φάρμακα αυτά θεωρούνται συμπτωματικές θεραπείες και ελέγχουν μερικώς τα νοητικά και συμπεριφορικά συμπτώματα της νόσου χωρίς να επηρεάζουν τη νευροεκφυλιστική διεργασία στον εγκέφαλο των πασχόντων.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - τροχαίο δυστύχημα: Οι απώλειες που βίωσαν οι δύο φίλοι

Ηράκλειο: Τροχαίο στην παραλιακή με τραυματία
 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τους πέταξε κροτίδα και τους απείλησε με ρόπαλο!

απορριμματοφόρο -σκουπίδια.jpg

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες βράδυ σε κεντρική λεωφόρο του Ηρακλείου με πρωταγωνιστή έναν 37χρονο άνδρα.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία ο 37χρονος πέταξε κροτίδα προς τη μεριά ενός απορριμματοφόρου του Δήμου Ηρακλείου μέσα στο οποίο βρίσκονταν δύο εργαζόμενοι και συγκεκριμένα ένας 42χρονος άνδρας και μία 34χρονη γυναίκα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Ακολούθησαν μηνύσεις σε βάρος του 37χρονου τόσο από την προϊσταμένη της υπηρεσίας διακομιδής όσο και από τους ίδιους τους παθόντες. 

Μήνυση όμως κατέθεσε και ο ίδιος ο 37χρονος που πέταξε την κροτίδα και πιο συγκεκριμένα σε βάρος του 42χρονου εργαζόμενου στο απορριμματοφόρο καθώς όπως υποστηρίζει τον απείλησε. 

'Έτσι, εκτός από τον 37χρονο, συνελήφθη και ο 42χρονος.

Η υπόθεση πλέον έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και ο 37χρονος οδηγείται σήμερα στα δικιαστήρια προκειμένου να δικαστεί στο αυτόφωρο.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Βαρδαβάς καταδίκασε το περιστατικό και τόνισε πως δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι "όμηροι" τέτοιων συμπεριφορών.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως θα ζητήσουν από τον Εισαγγελέα να αποδωθεί Δικαιοσύνη.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Το αυτοκίνητο έπεσε μέσα στο ρέμα (φωτογραφίες)

Ηράκλειο: Έκοψε στα δύο ο καινούργιος δρόμος στο Αρκαλοχώρι (βίντεο)

ESPA BANNER