Κρήτη

Τάκης Γρηγορίου: Γιατί η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα ήταν καταστροφική για την Κρήτη

υδρογονάνθρακες κρήτη

Κατηγορηματικά κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων τάχθηκε ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου σε συνέντευξή του Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, με φόντο τα φημολογούμενα κοιτάσματα νότια, νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο κ. Γρηγορίου έκανε λόγο για μία καταστροφική διαδικασία που αν υλοποιηθεί, θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, από την οποία έχει ήδη πληγεί η Κρήτη, λόγω της θέσης της, την ώρα που το 65% των ακτών του νησιού έχει διαβρωθεί, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

"Οι υδρογονάνθρακες προκαλούν την κλιματική αλλαγή, αυτό είναι επιστημονικά γνωστό και αποδεδειγμένο. Οι επιστήμονες λένε αφήστε τους υδρογονάνθρακες εκεί που είναι και στραφείτε σε άλλες μορφές ενέργειας. Και εμείς, αντί να διαφυλάξουμε το νησί μας, επιλέγουμε τώρα, που η χρήση υδρογονανθράκων σταδιακά εγκαταλείπεται, να το κάνουμε". ​ Φανταστείτε απέναντι από τον Μπάλο και τα Φαλάσαρνα οι λουόμενοι να βλέπουν τις πλατφόρμες εξόρυξης"

Αναφορικά με το οικονομικό όφελος που προβάλλεται ως επιχείρημα, ο κ. Γρηγορίου έφερε ως παράδειγμα τον Πατραϊκό κόλπο, όπου τα οφέλη όπως είπε, τόσο για το κράτος όσο και για την τοπική κοινωνία είναι μηδαμινά.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Γρηγορίου στο Ράδιο Κρήτη

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δύο στους δέκα εργαζόμενους κάτω από το όριο της φτώχειας

εργαζόμενοι

Μονάχα απογοητευτικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ που αποτυπώνουν μια τραγική κατάσταση για την Ελλάδα αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι μισθοί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν πέσει κάτω ακόμα και από τα επίπεδα χωρών που εισέρχονται τώρα στην Ευρωζώνη, ενώ το κόστος ζωής παραμένει υψηλότατο και σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερο από το κόστος προ κρίσης. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον ένα στα τρία νοικοκυριά να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τις ΔΕΚΟ, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά μονογονεϊκής οικογένειας αδυνατεί να εξοφλήσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. 

Τα δεδομένα είναι αντίστοιχα και για το Ηράκλειο, αφού όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, το 20% των εργαζόμενων με βάση τις αμοιβές τους, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Βοργιάς, το συγκεκριμένο δεδομένο έχει καταγγελθεί αρκετές φορές προς όλους τους συναρμόδιους. Την ίδια στιγμή, καθημερινά είναι τα περιστατικά εργαζόμενων και απλών ανθρώπων που προσέρχονται στο Εργατικό Κέντρο είτε για αναζήτηση τροφίμων, είτε για αίτημα διακανονισμών προς εταιρίες κοινής ωφέλειας. 

Το χειρότερο στοιχείο όλων ωστόσο, σχετίζεται με το γεγονός πως το ποσοστό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς τις υποχρεώσεις του, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το ποσοστό στη χώρα όταν εκείνη εισέρχονταν στην κρίση.