Το σχεδιασμό και την πορεία υλοποίησης των συνοδών έργων του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι, Δήμου Μινώα Πεδιάδος, θέτει στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, με παρέμβασή του στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων ο Βουλευτής αναφέρει τα εξής:
Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων, όπως κυρίως :
(α) Η οδική σύνδεση του Νέου Αερολιμένα με την ενδοχώρα και ειδικότερα με τη Μεσαρά,
(β) Η οδική σύνδεση του Αεροδρομίου με το Νοτιοδυτικό τμήμα της Κρήτης.
(γ) Η κατασκευή σήραγγας στο οδικό τμήμα “Άγνος- Ξηροκαμάρες” του δρόμου Αρκαλοχωρίου-Χερσονήσου.
(δ) Οι τοπικές συνδέσεις στην περιοχή του Νέου Αεροδρομίου.
(ε) Η προοπτική μέσου σταθερής τροχιάς που θα συνδέει το Νέο Αεροδρόμιο με το Ηράκλειο και με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης.
(στ΄) Τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή πέριξ του Αεροδρομίου και λοιπά συνοδά έργα.
Ο έγκαιρος και συντονισμένος προγραμματισμός αυτών των έργων είναι η σαφής αποτύπωση των αναπτυξιακών στόχων για την πλήρη λειτουργική αξιοποίηση του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι, καθώς η πορεία ολοκλήρωσής αυτού του εμβληματικού έργου εθνικής σημασίας και μακράς πνοής για ολόκληρη την Κρήτη, προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Ηράκλειο, 31-10-2024
Από το Πολιτικό Γραφείο
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα
ΘΕΜΑ : Ο σχεδιασμός και η πορεία υλοποίησης των συνοδών έργων του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι, Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Π.Ε. Ηρακλείου
Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, είναι χαρακτηρισμένο ως «εθνικής σημασίας», αποτελεί για την περιοχή μας ένα εμβληματικό έργο μακράς πνοής που θα ενισχύσει τον τουρισμό στην Κρήτη, θα συμμετέχει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιού, καθώς και της εθνικής οικονομίας συνολικότερα.
Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει συνθήκες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας στις περιοχές που εξυπηρετεί.
Η προοπτική που υπάρχει είναι μέχρι το 2030 το αεροδρόμιο να μπορεί να δέχεται ετησίως 10 εκατομμύρια επιβάτες.
Σε βάθος είκοσι πέντε ετών, το Αεροδρόμιο του Καστελίου θα μπορεί να φιλοξενεί δεκατέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες.
Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στο εργοτάξιο κατασκευής ότι, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου τηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό και η παράδοσή του προβλέπεται στις 6 Φεβρουαρίου του 2027.
Όσο όμως προχωρούν οι εργασίες αποπεράτωσης του, τόσο εντείνονται οι προβληματισμοί για την πρόσβαση της ενδοχώρας, και τη συνδεσιμότητα του αεροδρομίου με τα αστικά κέντρα και με περιοχές του νησιού που έχουν έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα.
1. ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ :
(Α) Σύνδεση αεροδρομίου με Μεσαρά, Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
Η Μεσαρά είναι μία περιοχή με ισχυρό παραγωγικό και εξαγωγικό προφίλ καθώς και περαιτέρω δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη (Μάταλα, Φαιστός κ.α.).
H σύμβαση παραχώρησης για το αεροδρόμιο, όπως ξέρετε, προβλέπει την υποχρέωση του αναδόχου να κατασκευάσει :
(α) τη βόρεια οδική σύνδεση του Αεροδρομίου (από τον κόμβο Χερσονήσου ΒΟΑΚ – Αεροδρόμιο)
(β) τη νότια σύνδεση του Αεροδρομίου (Ηράκλειο - Βιάννος)
ενώ στη σύμβαση παραχώρησης δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη σύνδεση του Αεροδρομίου με την περιοχή της Μεσαράς.
Αυτό σημαίνει ότι η Μεσαρά, αν δεν υλοποιηθεί απευθείας οδική σύνδεση, θα συνδέεται με το νέο αεροδρόμιο, μέσω του άξονα Ηράκλειο – Βιάννος, δηλαδή μέσω μίας τεθλασμένης διαδρομής Μεσαρά – Βιάνος - Ηράκλειο – κόμβος Χερσονήσου- Αεροδρόμιο, μήκους 77 χιλιόμετρων, ενώ η αναγκαία προς σχεδιασμό απευθείας διαδρομή είναι μόλις 18 km.
Αυτό γιατί, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο η κεντρική Κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια ολοκληρώνουν μελέτες που αφορούν το μεγαλύτερο μήκος της απευθείας οδικής σύνδεσης «Αεροδρόμιο – Μεσαρά», ενώ κάποια τμήματα πάνω σε αυτόν τον άξονα, είναι ήδη διαμορφωμένα .
Συγκεκριμένα:
(i) Η Περιφέρεια Κρήτης έχει υπογράψει συμβάσεις για οδικές μελέτες που αφορούν τα δύο βασικά αστικά κέντρα της Μεσαράς, δηλαδή τις Μοίρες και το Τυμπάκι.
Αφορούν, αντίστοιχα, την παράκαμψη των Μοιρών μήκους επτά περίπου χιλιομέτρων από το μηχανοστάσιο της «Λατομικής» έως τον κόμβο του νέου δρόμου Ηράκλειο – Μεσαρά που καταλήγει στο Καστέλι Γόρτυνας και την παράκαμψη Τυμπακίου από το Δέλτα του Κόκκινου Πύργου έως τον Κόμβο προς Βώρους μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων.
Ο ενδιάμεσος δρόμος από τον Κόμβο των Βώρων, έως το μηχανοστάσιο της Λατομικής μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων έχει πρόσφατα αποκατασταθεί με νέο ασφαλτοτάπητα και εργασίες υποδομής πέριξ του ελαιουργείου «Λεονταράκη».
Διαβάστε επίσης:
Παντρεύτηκε ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και πήρε ευλογία για τον γιο του