Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Τα Χριστούγεννα της Αρμένικης παροικίας στο Ηράκλειο (φωτογραφίες)

Image
αρμένικη εκκλησία χριστούγεννα
 clock 09:48 | 06/01/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης η Αρμένικη παροικία του Ηρακλείου –που ακολουθεί το παλαιό Ημερολόγιο- γιόρτασε χθες το βράδυ την παραμονή των Χριστουγέννων στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Σουρπ Οβανές Γκαραμπέτ) που βρίσκεται στο Καμαράκι.

Στον ναό, που θεωρείται ο αρχαιότερος που σώζεται στην Ευρώπη, έγινε Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του σεβασμιότατου αρχιεπισκόπου Γιεζνίκ Πετροσιάν, ο οποίος θα βρίσκεται πλέον σε μόνιμη βάση στο Ηράκλειο.

Image
αρμένικη εκκλησία χριστούγεννα

Η παροικία του Ηρακλείου για πρώτη φορά είχε την ευλογία να βιώσει μια κορυφαία εκκλησιαστική τελετή, όπως αυτή της παραμονής των Χριστουγέννων, παρουσία ιεράρχη, ενώ αναβίωσε ξεχασμένα ήθη και έθιμα.

Image
αρμένικη εκκλησία χριστούγεννα
Image
αρμένικη εκκλησία χριστούγεννα

 

Image
αρμένικη εκκλησία χριστούγεννα

 

Μετά το τέλος της λειτουργίας τα μέλη της παροικίας μεταφέρθηκαν σε διπλανή αίθουσα όπου γεύτηκαν ξεχωριστές αρμένικες γεύσεις, όπως το παραδοσιακό πιλάφι με σταφίδες και ψάρι κ.ά.

Image
αρμένικη εκκλησία χριστούγεννα

 

Image
αρμένικη εκκλησία χριστούγεννα

Η βραδιά έκλεισε με αρμένικη μουσική. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους βρέθηκαν χθες το βράδυ στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία θα είναι πλέον η έδρα του Αρχιεπισκόπου της Αρμένικης εκκλησίας της Κρήτης.

Η τοποθέτηση του σεβασμιότατου αρχιεπίσκοπου Γιεζνίκ Πετροσιάν στην εκκλησία του Ηρακλείου δίνει πλέον άλλη υπόσταση και δυναμική στην αρμένικη παροικία όχι μόνο του Ηρακλείου αλλά ολόκληρης της Κρήτης. Σήμερα οι Αρμένιοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αλλά και τον αγιασμό των υδάτων.

Η παροικία Η ιστορία της Αρμένικης παροικίας χάνεται στο βάθος των αιώνων.

Η πρώτη εγκατάσταση Αρμενίων στην Κρήτη χρονολογείται στους βυζαντινούς χρόνους, το 961 μ.Χ., όταν ο στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς έρχεται στο νησί για να το απελευθερώσει από τους Σαρακηνούς Άραβες. Στον στρατό του υπηρετεί μεγάλος αριθμός Αρμενίων στρατιωτών, οι οποίοι μετά την ανάκτηση, εγκαθίστανται στην Κρήτη με τις οικογένειες τους ή συνάπτουν γάμους με ντόπιες γυναίκες.

Δημιουργούνται έτσι οικισμοί και τοπωνύμια, που η ονομασία τους παραπέμπει στην καταγωγή των στρατιωτών: οι Αρμένοι Χανίων, Ρεθύμνου και Σητείας, το Αρμενοχωριό, η Αρμενόπετρα κλπ. Από τότε και στο εξής, σημειώθηκαν διάφορες μετακινήσεις Αρμενίων, σε ομάδες λιγότερο ή περισσότερο πολυπληθείς, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου, είτε επειδή ενδυνάμωσαν το χριστιανικό στοιχείο του νησιού, είτε επειδή συνέβαλλαν, σε μεγάλο βαθμό, στην οικονομία. Το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, ένα νέο κύμα 2000 Αρμενίων, έρχεται στο νησί. Εγκαθίστανται στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στη Σητεία και στο Ηράκλειο.

Στο Ηράκλειο σχηματίζεται ενοριακό συμβούλιο, οργανώνεται βοήθεια προς τους ομοεθνείς πρόσφυγες, ιδρύεται αθλητική ένωση και στεγάζεται σχολείο στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, δωρεά του Αγκόπ Μικαελιάν, πλούσιου έμπορου από τη Σμύρνη που δραστηριοποιείτο στο νησί. Εκεί λειτούργησε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, με δύο Αρμένιες δασκάλες και μια Ελληνίδα.

Η εκκλησία Αμέσως μετά την παράδοση του Χάνδακα, ο Άμιτρο, ένας Αρμένιος μεγαλέμπορος και Οθωμανός υπήκοος, αγοράζει τον ναό του Αγίου Γεωργίου του Δωρυανού και τον προσφέρει στους Αρμενίους της πόλης. Ο ναός αφιερώθηκε στον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η εκκλησία είναι αρμενική και εξακολουθεί να τιμά τον ίδιο άγιο. Είναι επίσης μία από τις τρεις εκκλησίες που αφέθηκαν κατά την Τουρκοκρατία στους Χριστιανούς της πόλης για την τέλεση των λειτουργιών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεοφάνεια: Τι γιορτάζουμε - Γιατί λέγονται και εορτή των Φώτων

Θλίψη για τον θάνατο της Δέσποινας Δαμιανάκη - Ουρανού

Οδηγός υπέστη καρδιακό επεισόδιο και προκάλεσε τροχαίο με 3 τραυματίες (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis