Κρήτη

Συνάντηση Παπαδεράκη με τους προέδρους των Επιμελητηρίων

επιμελητήρια

O Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, επισκέφθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, για συνάντηση Ενημέρωσης και Διαβούλευσης με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κρήτης, με θέμα:
«Ο Ρόλος των Επιμελητηρίων για ένα νέο Αναπτυξιακό & Επιχειρηματικό Περιβάλλον»
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Ιωάννης Μαργαρώνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Γιακουμάκης.
           
Εκτός των Προέδρων, στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μέλη των Διοικητικών Επιτροπών των παραπάνω Επιμελητηρίων.

Ο κ. Παπαδεράκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με την επικείμενη νέα νομοθεσία που θα διέπει τα Επιμελητήρια. Συγκεκριμένα, εξήγγειλε ότι στο εξής τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, ανατίθενται στα Επιμελητήρια: Τα Κέντρα αυτά, έχουν ως στόχο τη διεκπεραίωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών μιας επιχείρησης με το δημόσιο, και θα λειτουργήσουν με προοπτική την υποστήριξη όλων των αναγκών που έχει μια επιχείρηση, παρέχοντας συμβουλευτική καθοδήγηση στα πρώτα της βήματα αλλά και σε θέματα χρηματοδότησης κλπ.

Αυτή η εξέλιξη, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας, σε συνδυασμό με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, θα τονώσει την οργανωτική ικανότητα των Επιμελητηρίων καθώς και τον ρόλο τους στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε επίσης ότι αναγκαία προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συγκρότησης των Επιμελητηρίων με σκοπό την αποτελεσματικότερη συμβολή τους και στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο κ. Παπαδεράκης, συμπλήρωσε ότι οι αλλαγές στον Επιμελητηριακό νόμο θα συνδυαστούν και με αντίστοιχες αλλαγές στην Υπηρεσία Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), όπως επίσης και με το νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες μιας στάσης, το οποίο ορίζει την περαιτέρω συντόμευση της διαδικασίας ίδρυσης μιας επιχείρησης και εισάγει ως νέο στοιχείο τη δυνατότητα ηλεκτρονικής σύστασης.

Από πλευράς τους οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Κρήτης κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους στο σύνολο των θεμάτων που τέθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα.-
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ενεργοποιήθηκε το "Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ" μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς

Πολιτική Προστασία

Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται καθημερινά στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους πολίτες, ενώ κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς.

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή (23/7), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ζήτησε να ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», το οποίο καθορίζει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τους φορείς που εμπλέκονται με το ζήτημα.

Το Σχέδιο - μεταξύ άλλων - προβλέπει ελέγχους στατικότητας στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως. Επίσης, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μινώα Πεδιάδας) θα πρέπει να έχουν σε άμεση διαθεσιμότητα τα μηχανήματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται γι αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Λεονταράκη, ο οποίος μίλησε στο ekriti.gr, υπάρχουν συνεχείς επαφές της Περιφέρειας Κρήτης με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλεπει το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»:

Συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο και θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιουλίου στις 11 το πρωί, στο Αρκαλοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση έχει κληθεί να παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

Ζημιές σε χωριά του Ηρακλείου μετά τον σεισμό (φωτογραφίες)

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Καμία σχέση οι σεισμοί, με τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου