Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Συλλυπητήριες δηλώσεις για τον θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου

Image
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟς
 clock 21:12 | 10/06/2023 writer icon newsroom ekriti.gr

Σε δήλωση του  για τον θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου ο  Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εκφράζει τα συλλυπητήρια του και υπογραμμίζει την προσφορά του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στον πολιτισμό, στην Κρήτη και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρει:  

«Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα ένα μεγάλο δημιουργό. Η Κρήτη αποχαιρετά ένα δικό της άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά τον πολιτισμό και την ιστορία της, αναδεικνύοντας τα ριζίτικα τραγούδια με τη φωνή του Αρχαγγέλου της Κρήτης, Νίκου Ξυλούρη. 

Ως Περιφέρεια Κρήτης αποχαιρετούμε το δικό μας Γιάννη. Ένα σπουδαίο συντοπίτη μας. Τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε για τη μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στις τέχνες και τον πολιτισμό. 

Με τα τραγούδια του σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά και αφήνει μοναδικό μουσικό και καλλιτεχνικό έργο ως διακριτή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».  

Ο δήμαρχος Ηρακλείου για τον θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου

«Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε μια κορυφαία μορφή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Το μουσικό του έργο σφράγισε εδώ και δεκαετίες την πορεία του τόπου μας, συντρόφευσε και εγκαρδίωσε τους Έλληνες στα δύσκολα χρόνια της Επτάχρονης Δικτατορίας (1967-1974)» ανέφερε στη δήλωση του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου.

«Δίπλα σε άλλους κορυφαίους συνθέτες της χώρας μας: τον Μ. Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Ν. Μαμαγκάκη, τον Χρ. Λεοντή (όλοι Κρητικής καταγωγής), τον Στ. Ξαρχάκο, τον Δ. Μούτση, τον Γ. Σπανό, τον Δ. Σαββόπουλο, τον Θ. Μικρούτσικο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος δημιούργησε μια απαράμιλλης σημασίας μουσική περιοχή, συνδυάζοντας μοναδικά: παραδοσιακά, έντεχνα, κλασικά, και σύγχρονα στοιχεία. Το πολυσχιδές έργο του θα μείνει ως διαρκής παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Ο Δήμος Ηρακλείου, κάνοντας το χρέος του απέναντι στον κορυφαίο συνθέτη που δόξασε την ελληνική μουσική και την ταξίδεψε κι έξω από τα σύνορα της χώρας, του απένειμε στις 3 Δεκεμβρίου του 2022 την σημαντικότερη διάκριση που δίδεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτήν του Επιτίμου Δημότη της πόλης. Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του» κατέληξε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Image
μαρκόπουλος ηράκλειο

 

Συλλυπητήρια δήλωση Προέδρου ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη για τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Η απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου συγκινεί όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα εμάς τους Κρητικούς, αφού κρητικές ήταν οι ρίζες του.

Αξιώθηκε να μας χαρίσει ένα ανεκτίμητο πνευματικό έργο, που τον κατέταξε μεταξύ των κορυφαίων μουσικοσυνθετών μας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος εμπνεόταν πάντα από την Κρήτη και πολλές δημιουργίες του οφείλονται στους ακατάβλητους δεσμούς του με το νησί και τον πολιτισμό του.

Διέθετε την μοναδική ικανότητα να συνδυάζει στο σπουδαίο έργο του την πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας στους αιώνες, με τις σύγχρονες τάσεις και την ιδιαίτερη μουσική έκφραση του λαού μας.

Το θαυμαστό έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού, καταξιώθηκε στις συνειδήσεις όλων.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ακούμπησε την ψυχή των Ελλήνων, με τα δικά του μουσικά ηχοχρώματα και στίχους όπως το ¨Ζαβαρακατρανέμια¨, τα «Μαλαματένια λόγια», κ.α. .

Σήμερα που περνά στην αιωνιότητα, τον συντροφεύει η γενική αναγνώριση του τεράστιου ¨μεγέθους¨ του.

Με ¨παραπονεμένα λόγια¨ αποχαιρετούμε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους.

Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου

«Τα λόγια δεν μπορούν παρά να είναι "παραπονεμένα" για την απώλεια του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Ένα πλήγμα για τον πολιτισμό μας, που χάνει έναν πιστό υπηρέτη του. Αλλά και για την κοινωνία μας και την αγαπημένη του Κρήτη, που χάνει μία ευγενική μορφή της», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Και επισημαίνει: «Επί δεκαετίες, ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνόδευσε τη νεοελληνική ζωή με τις μελωδίες του. Μελοποιώντας αξεπέραστα ποιήματα. Συνθέτοντας πρωτοποριακά έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Και ενώνοντας τους συμφωνικούς με τους παραδοσιακούς ήχους, σε ένα κίνημα που ο ίδιος όρισε ως "επιστροφή στις ρίζες για τον σχεδιασμό του μέλλοντος".

Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για όσα μας πρόσφερε τόσο μέσα από τη μουσική διαδρομή του, όσο και με την αξιοπρεπή δημόσια παρουσία του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Συλλυπητήρια υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Κουμεντάκη

Συλλυπητήρια για την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης.

«Η μελέτη της παραδοσιακής μουσικής, οι έντονες επιρροές από αυτήν και η ανανεωτική της προσέγγιση, μαζί με τη μελοποίηση των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Σολωμού, του Κατσαρού, μεταξύ πολλών άλλων, υπήρξαν από τα κύρια χαρακτηριστικά της πολύπλευρης πορείας του Γιάννη Μαρκόπουλου, ενός από τους τελευταίους της γενιάς των σπουδαίων μεταπολεμικών Ελλήνων συνθετών. Με κλασικές σπουδές στη μουσική, ο Γιάννης Μαρκόπουλος άγγιξε στην παράδοση και μετέφερε μοτίβα της στα τραγούδια του, στο συμφωνικό του έργο και στις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε ένας πλήρης δημιουργός, με ξεχωριστή ταυτότητα, ο οποίος αγάπησε και τίμησε την ελληνική μουσική. Το σημαντικό του έργο θα συνεχίσει να μας θυμίζει τη δημιουργική σχέση της έμπνευσης με τις ρίζες. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη Βασιλική Λαβίνα και στην κόρη τους» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Ανάρτηση Γ. Οικονόμου για την απώλεια του Γ. Μαρκόπουλου

«"Αν μπορείς να ζήσεις, αν μπορείς να τριγυρνάς, τα βάσανά σου λέω τη νύχτα, τα βάσανά μου λες τη μέρα, μαζί σου στο φεγγάρι, μαζί σου στο σκοτάδι". Χωρίς τη μουσική σου η ζωή θα ήταν αλλιώς. Αιώνια η μνήμη σου, Γιάννη Μαρκόπουλε».

Με αυτή την ανάρτηση στο Twitter ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου αποχαιρετά τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έργο του Τσαρούχη πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία

Ένα μουσείο στην Πλάκα για τον Κάρολο Κουν

Ψηφιακή περιήγηση στην Κνωσό και στον αρχαιολογικό πλούτο του Ηρακλείου

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis