Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Στον «άερα» ο σχεδιασμός για τους ναυαγοσώστες

Image
nabago-993x580.jpg
 clock 06:10 | 15/04/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Στον αέρα τινάχτηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για το ναυαγοσωστικό έργο στο Δήμο Ρεθύμνου, μετά το νέο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε την ώρα που ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα πλέον να είναι αναγκαίο να ξεκινήσει νέα διαδικασία με βάση το νέο ΠΔ, η οποία όμως είναι χρονοβόρα, κάτι που γεννά ανησυχίες για το αν η δημοτική αρχή θα καταφέρει έγκαιρα την 1η Ιουνίου να εξασφαλίσει ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες του Ρεθύμνου.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως εξήγησε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, πως η διαδικασία κυλούσε ομαλά και ο διαγωνισμός για το ναυαγοσωστικό έργο είχε βγει νωρίτερα τη φετινή χρονιά και η προθεσμία θα έληγε στις 17 Απριλίου. Μάλιστα, τη φετινή χρονιά είχε προκύψει και αύξηση του ποσού κατά 40 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, στις 4 Απριλίου εκδόθηκε νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ουσιαστικά ακύρωσε το προηγούμενο περί ναυαγοσωστικής κάλυψης, αφού προϋποθέτει νέα μελέτη, νέες –περισσότερες- θέσεις ναυαγοσωστών και σοβαρές αλλαγές που, όπως όλα δείχνουν, δημιουργούν νέα δεδομένα, που επί της ουσίας δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα εφαρμοστούν.

Προεδρικό Διάταγμα

Σε ό,τι αφορά τις βασικές διαφορές που προβλέπονται στο πλαίσιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος, ο κος Σπανουδάκης επεσήμανε: «Έως και σήμερα προβλεπόταν η ύπαρξη ναυαγοσωστών ανά εξακόσια μέτρα, πλέον η πρόβλεψη είναι ανά τετρακόσια, κάτι που αυξάνει τον αριθμό των ναυαγοσωστών που χρειάζονται.

Επιπλέον επεκτείνεται η διάρκεια του ναυαγοσωστικού έργου, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, κάτι όμως που εμείς ήδη είχαμε εφαρμόσει, ενώ το ωράριο παραμένει από τις 10.30 έως τις 17.30. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη που ορίζει πως για αριθμό πέραν των τριών ναυαγοσωστών θα πρέπει να υπάρχει και ένας συντονιστής, γεγονός που επίσης αυξάνει τον αριθμό, ενώ προβλέπει και έναν χειριστή σκάφους και έναν ναυαγοσώστη που θα κάνουν περιπολίες».

Ο κος Σπανουδάκης πρόσθεσε πως αυτό που περιορίζει τη δυνατότητα να βρεθεί ανάδοχος είναι ότι ο υπεύθυνος για το ναυαγοσωστικό έργο θα είναι ο Δήμος ή διαφορετικά θα πρέπει να αναθέσει την αρμοδιότητα σε νόμιμα αδειοδοτημένες σχολές ναυαγοσωστικής.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ο διαγωνισμός που ήταν σε εξέλιξη να ακυρωθεί, αφού θα πρέπει να γίνουν οι διαδικασίες εξ αρχής και να συνταχθεί επιτροπή χαρακτηρισμού πολυσύχναστων παραλιών από το Λιμεναρχείο, η οποία θα ορίσει εκ νέου τις θέσεις όπου θα τοποθετηθούν ναυαγοσώστες. Παράλληλα, θα πρέπει να τροποποιηθεί η μελέτη για το νέο κόστος του διαγωνισμού και στη συνέχεια να βγει ξανά στον αέρα νέος ηλεκτρονικός διαγωνισμός.

Ασφυκτική πίεση

Eύλογα τίθεται το ερώτημα για το τι θα συμβεί τελικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη, αφού οι νέες διαδικασίες θα απαιτήσουν πολύ χρόνο, καθώς μόνο η προκήρυξη του νέου ηλεκτρονικού διαγωνισμού απαιτεί τουλάχιστον ένα μήνα. Στο μεταξύ, όμως, η νέα τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος την 1η Ιουνίου να έχει τοποθετήσει ναυαγοσώστες στις παραλίες του Ρεθύμνου.

Ο κος Σπανουδάκης ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε: «Είμαστε σε επαφή με το Λιμεναρχείο για το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες από ’δώ και στο εξής. Δυστυχώς, εκεί που είχε δρομολογηθεί η διαδικασία από πολύ νωρίς και θα είχαμε ανάδοχο ένα μήνα πριν την ημερομηνία που έχουμε την υποχρέωση να τοποθετήσουμε τους ναυαγοσώστες στις παραλίες, την πιο ακατάλληλη στιγμή προέκυψε η αλλαγή, η οποία επιφέρει το χάος, καθώς θα απαιτηθούν πολλές αλλαγές και εμφανίζονται περισσότερες θέσεις ναυαγοσωστών».

Αναμφίβολα ο δήμος θα πρέπει να κινήσει σε χρόνο ρεκόρ τις διαδικασίες, προκειμένου να αναζητήσει τον ανάδοχο, ο οποίος θα μπορέσει να υποστηρίξει το απαιτητικό έργο, σύμφωνα με το νέο ΠΔ.

 

Κωνσταντίνα Κλαψινου- Κρητική Επιθεώρηση
Πηγή: Goodnet.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis