Κρήτη

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και πάλι η Δυτική Κρήτη

κεραυνοι κακοκαιρια ηρακλειο.jpg

Εκδηλώνεται αυτή την ώρα η ένταση της κακοκαιρίας σε ολόκληρη την Κρήτη με αρκετές περιοχές, ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα, να πλήττονται επιλεκτικά από τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.  Έως τώρα έχουν καταγραφεί στα Ασκύφου 258  χιλιοστά ύψος βροχής (περίπου σε μία χρονική περίοδο 7 ωρών, αφού η έντονη βροχόπτωση ξεκίνησε στις 03:00τα ξημερώματα) , στον Σέμπρωνα 172 χιλιοστά και στην Ασή Γωνιά 162 χιλιοστά. Στο Ρέθυμνο ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται στον Δήμο Αμαρίου με καταγραφή 57 χιλιοστών στο Φράγμα Ποταμών και στον Δήμο Αγ. Βασιλείου με 44 χιλιοστά στο Σπήλι.

Βροχές σημειώνονται και ανατολικότερα και αναμένεται στις επόμενες ώρες να σημειωθούν εντονότερες βροχές κατά τόπους, αν και ηπιότερες από αυτές των δυτικών περιοχών του νησιού. Θετικό είναι το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι τάσεις για εκδήλωση και καταιγίδων, παρά μόνο στα βόρεια τμήματα του Ν. Λασιθίου όπου αυτή την ώρα επηρεάζει με ισχυρή βροχόπτωση την περιοχή της Σητείας έχοντας φθάσει έως τώρα στα 37 χιλιοστά το ύψος βροχής.

Προβλήματα όμως προκαλούν και οι πολύ Ισχυροί Βόρειοι άνεμοι οι οποίοι εμφανίζουν εντάσεις στα 7-8 Μποφώρ με τις μέγιστες τιμές τους να ξεπερνούν και τα 9 Μποφώρ κατά τόπους. Υψηλός είναι και ο κυματισμός που σημειώνεται στο βόρειο παράκτιο μέτωπο πλήττοντας όμως για μία ακόμη φορά το παλιό λιμάνι των Χανίων.

Από προγνωστικής πλευράς το διάστημα έντασης των φαινομένων θα διατηρηθεί και στις επόμενες ώρες (αν και εκτιμώ ότι κορυφώθηκαν οι μέγιστες εντάσεις για τις δυτικές περιοχές) με την σταδιακή εξασθένηση τους να προσδιορίζεται λίγο μετά το μεσημέρι ενώ στα ανατολικά η εξασθένηση αναμένεται μετά τις απογευματινές ώρες.

Προσοχή απαιτείται όμως στις απορροές των υδάτων μιας και αυτές διατηρούνται λίγο περισσότερο χρόνο μετά την εξασθένηση των βροχοπτώσεων. Οι Βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν ενισχυμένοι μέχρι και τις βραδινές ώρες αν και εκτιμώ ότι οι αεροπορικές συγκοινωνίες θα αποκατασταθούν στις επόμενες ώρες ενδεχομένως όμως να υπάρξουν προβλήματα στον απόπλου των πλοίων.

Από αύριο Σάββατο και για την Κυριακή αναμένεται να διατηρηθούν κάποιες παροδικές  βροχές κατά τόπους στα βόρεια τμήματα της Κρήτης και περισσότερο για τις δυτικές περιοχές του νησιού μιας και η εικόνα του καιρού για τα ανατολικά τμήματα θα είναι καλύτερη. Οι Βόρειο άνεμοι θα διατηρηθούν ενισχυμένοι με εντάσεις όμως που θα φθάνουν τα 6 -7 τοπικά στα δυτικά και τα πελάγη έως και τα 8 Μποφώρ με περαιτέρω εξασθένηση τους από το Σάββατο το βράδυ. Αισθητή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή το απόγευμα.
Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc

Κρήτη

Κρήτη - τουρισμός: Στο 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία

Κυκλάδες και Δωδεκάνησα κερδίζουν το στοίχημα του τουρισμού και τον Σεπτέμβριο. Η πληρότητα σε αυτές τις περιοχές καθώς και στην Κρήτη κυμαίνεται γύρω στο 80% σχεδόν αποκλειστικά από ξένους, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις άγγιξαν σε τζίρο εφέτος μόλις το 50% του 2019, είναι τζίρος επιβίωσης σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Ζητάμε την τρίμηνη παράταση του ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ για το 2022, είναι ένα βασικό σκαλοπάτι για την επόμενη σεζόν, λέει. Το πρόβλημα μας τώρα είναι τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ή ορεινού όγκου, μιλάμε για περίπου 1500 επιχειρήσεις που λόγω και της πανδημίας δεν βλέπουν και πολύ φως. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς για όλους, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό του προσωπικού, το ποσοστό σήμερα φτάνει στο 75%, ενώ τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερο από 50%, τονίζει.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα Ράδιο Κρήτη: Ακριβότερο και το νερό για αγρότες - νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

Λίντα Ζερβάκη: Η Κρητικιά παρουσιάστρια ειδήσεων που "κατέκτησε" τη Γερμανία

 

ESPA BANNER