Κρήτη

Στήριξη της Περιφέρειας στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κρήτης

parasyrhs_kpe.jpg

H στήριξη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νησιού από την Περιφέρεια Κρήτης, συμφωνήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια μετά από πρόσκληση που απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Γιάννης Παρασύρης. 

Η συνεργασία των ΚΠΕ με την Περιφέρεια εστιάζεται στο σχεδιασμό κοινών δράσεων για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αγωγή Υγείας. στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφορία. Τα ΚΠΕ αποτελούν δομές του Υπουργείου Παιδείας και υποστηρίζουν το έργο των εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία ειδικά στην ευαισθητοποίηση μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα, στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών, στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. 
Η σημερινή σύσκεψη επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό και υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλη την Κρήτη και αποφασίστηκε ν’ αναπτυχθεί συνεργασία προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις και στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στα οποία μετέχει η Περιφέρεια Κρήτης. 

Στη συνάντηση με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, συμμετείχαν η Αμαλία Φιλιππάκη - Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) για την Αειφορία και οι Υεπύθυνοι των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρήτης  Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη (ΚΠΕ Ανωγείων), Μαρία Σφακιανάκη (ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών), Μυλωνάκης Στράτος (ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης). Απουσίαζε αλλά θα μετέχει στο πρόγραμμα και με το ΚΠΕ Βάμου, δια του Υπευθύνου του Φώτη Ποντικάκη. Για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών μίλησε η Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ελένη Χατζηγιάννη Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Έργων της περιφέρειας. 

Μετά τη συνάντηση ο κ. Παρασύρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί και να παράξει θετικά αποτελέσματα για τη σχολική κοινότητα μέσα από τη συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης. «Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ΚΠΕ Κρήτης, με κοινό βηματισμό και στόχο μπορούμε να στηρίξουμε σημαντικές δράσεις στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». 

Κρήτη

Δήμος Μαλεβιζίου: Αγκαλιάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα αποκομιδής πόρτα – πόρτα

δημος μαλεβιζιου

Ομαλά κύλησε η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος του Δήμου Μαλεβιζίου σχετικά με την αποκομιδή απορριμμάτων. Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους των οδών Προμηθέα & Αιγαίου στην Αμουδάρα, όπου και ξεκίνησε να εφαρμόζεται. Στόχος του Δήμου είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σταδιακά τόσο στον αστικό ιστό, όσο και σε τοπικές κοινότητες.

Για το σκοπό αυτό βρέθηκαν αυτές τις μέρες στην Αμμουδάρα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης και Γιάννης Άσπρης αντίστοιχα, καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Κώστας Τζεδάκης. Παρακολούθησαν τη διαδικασία της αποκομιδής πόρτα – πόρτα και συζήτησαν με τους κατοίκους της περιοχής τις απόψεις τους για την εφαρμογή του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Δευτέρα οι κάτοικοι στις οδούς Προμηθέα & Αιγαίου στην Αμμουδάρα εναποθέτουν τα πρωινά έξω από τις κατοικίες τους τα απορρίμματα (αυστηρά έως τις 9:30 το πρωί), καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Τα απορρίμματα είναι δεμένα στις ειδικές σακούλες απορριμμάτων.  Στις 9:30π.μ. το απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να εφαρμόσει το νέο σύστημα αποκομιδής. Οι υπάλληλοι της καθαριότητας συλλέγουν τα απορρίμματα που έχουν αφήσει έξω από την πόρτα τους οι δημότες, τηρώντας το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί από την υπηρεσία. Το  Σαββατοκύριακο καλούνται οι δημότες στις οδούς Προμηθέα &  Αιγαίου να εναποθέτουν τα απορρίμματά τους όπου υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων.

Ειδήσεις σήμερα 

Οι Τούρκοι "απείλησαν" γαλλικό ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης

Κρήτη: Ξεπέρασε τους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία τη νύχτα!