Κρήτη

Στη Βουλή το μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου και η σχέση της Κρήτης

Χάρης Μαμουλάκης

Διευκρινίσεις σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ζητάει με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και 29 ακόμη Βουλευτών.

Αναλυτικά σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Εγείρονται πολλά ερωτηματικά, μεταξύ άλλων, και για το κατά πόσο αυτό το έργο μπορεί να είναι συμβατό με το ηλεκτρικό διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας και δη με την μικρή και μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Δυο έργα υποδομής που έχουν προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχιστεί από την σημερινή, στο όνομα της μείωσης του ενεργειακού κόστους για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας του τόπου μας.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας υπέγραψε στις 15/10 Μνημόνιο Κατανόησης με τον Υπουργό Πετρελαίου & Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, σχετικά με την προοπτική μελετητικής ωρίμανσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με υποθαλάσσιο καλώδιο των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ειδικό τύπο της ενέργειας, το μνημόνιο περιλαμβάνει την πρόβλεψη για σύσταση κοινών ομάδων εργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για την διερεύνηση των λεπτομερειών του έργου, το οποίο αργότερα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις προκύπτει, επίσης, ότι στην συζήτηση μεταξύ των μερών εξετάζεται η ένταξή του στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με την 5η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021, για το συγκεκριμένο έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 4 διαφορετικοί project promoters, οπότε προκύπτει το εύλογο ερώτημα του ποιος θα είναι ο project promoter του έργου, με τι κριτήρια θα επιλεγεί και από ποια διαδικασία καθώς και το ποια θα είναι η εμπλοκή στο σχετικό εγχείρημα των εθνικών φορέων του ενεργειακού μας συστήματος.

Για όλα τα παραπάνω, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα:

1) Ποια βήματα προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την μελετητική ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου;

2) Με ποια διαδικασία θα επιλεγεί ο project promoter του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου;

3) Ποια θα είναι η εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ στην διαδικασίας μελετητικής ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

4) Ενέχει κινδύνους το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης;

5) Ποια είναι η όδευση του υπό μελέτη έργου;

6) Με ποια διαδικασία θα προσδιοριστούν στο μέλλον οι χρεώσεις του έργου και ποιες οι δυνητικές επιβαρύνσεις για την ελληνική οικονομία και τους/τις καταναλωτές/καταναλώτριες;

Παράλληλα, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ζητάει να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δυο χωρών.

 

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι

Ηράκλειο: Αυτός είναι ο άτυχος παππούς που πνίγηκε για τα εγγόνια του

Κρήτη

Λασίθι

Δήμος Ιεράπετρας: Αποκαθίσταται η βατότητης της περιφερειακής οδού Μουρνιών

Ιεράπετρα

Σύμβαση προϋπολογισμού 58.000€ για την αποκατάσταση της βατότητας στην περιφερειακή οδό της Κοινότητας των Μουρνιών υπέγραψε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, με την ανάδοχο εταιρεία, παρουσία του Αντιδημάρχου, κ. Γεωργίου Ασπραδάκη και του πρώην Προέδρου της Κοινότητας, κ. Εμμανουήλ Δαμασκηνάκη. Οι εργασίες αφορούν επεμβάσεις για την επισκευή και την αποκατάσταση της βατότητας τμήματος μήκους 750 μ που σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση με διαβρωμένα και αποσαθρωμένα τμήματα ασφαλτόστρωσης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κος Καλαντζάκης, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης κρισιμότητας για την ευρύτερη περιοχή που αποτελούσε απαίτηση των κατοίκων εδώ και χρόνια.

Ως Δημοτική Αρχή καταγράψαμε την ανάγκη που υπήρχε και με τη συνεργασία των Υπηρεσιών του Δήμου Ιεράπετρας μελετήσαμε, πήραμε τις εγκρίσεις, διεκδικήσαμε την χρηματοδότηση του έργου, το δημοπρατήσαμε και τώρα περνάμε στο στάδιο της υλοποίησης.

Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση και κυκλοφορία προς την ευρύτερη περιοχή διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και ενισχύοντας την οδική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Συρροή κρουσμάτων μετά την όπερα

Κρήτη - κορωνοϊός: "Καμπάνες" σε πελάτες που δεν φορούσαν μάσκα

 

 

ESPA BANNER