Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Στα "κάγκελα" οι Πυροσβέστες της Κρήτης... για τον Υποστράτηγο στη Σάμο

Image
Πυροσβέστες
 clock 16:18 | 29/01/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

 

 

Του Γιώργου Ι. Παπαδάκη

Στα ... κάγκελα βρίσκονται οι Αξιωματικοί αλλά και οι Υπαξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κρήτη με αφορμή με την πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου να τοποθετήσει στη Σάμο τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος (Υποστράτηγος στον βαθμό) που θα έχει υπό την εποπτεία του και την Κρήτη. 

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου, η Κρήτη θα εντάσσεται επιχειρησιακά στο σύμπλεγμα Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, με έδρα την Σάμο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο συντονισμός για οποιοδήποτε περιστατικό της Κρήτης, θα γίνεται από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το σημείο εξέλιξής του – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με πυροσβεστικούς κύκλους, "αυτό είναι τελείως λάθος και δεν θα έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει. Δεν στέκει πουθενά και ειδικά το καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο. Από τη Σάμο, ο συντονιστής δεν μπορεί να προσφέρει στην Κρήτη".

Όπως λένε Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κρήτη, ο Υποστράτηγος που θα τοποθετηθεί στη Σάμο μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στις 4 Φεβρουαρίου, θα πρέπει και ο ίδιος να επιχειρεί, να επιθεωρεί και εκ των πραγμάτων να μετακινείται σε σοβαρές υποθέσεις.

Αυτόματα, κάτι τέτοιο θα συναντήσει εμπόδια καθώς αν για παράδειγμα η Σάμος είναι αποκλεισμένη εξαιτίας κακοκαιρίας, ο Υποστράτηγος δεν θα μπορεί εύκολα να μετακινηθεί και να δώσει το παρών εκεί που χρειάζεται. 

Η Κρήτη, που διαθέτει 30 υπηρεσίες με 1.000 πυροσβέστες και 100 αξιωματικούς, θα πρέπει να έχει τον δικό της συντονιστή, λένε κύκλοι στην Πυροσβεστική και τονίζουν ότι το νησί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι στο "κόκκινο". 

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το θέμα εξέδωσε και η Περιφερειακή Επιτροπή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Ενα “έγκλημα” εις βάρος της προστασίας της Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη από το αρμόδιο Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη καθώς με βάση το σχέδιο που από τις 30 Δεκεμβρίου 2019 ήταν σε διαβούλευση, αντί να δημιουργηθούν επτά(7) αποκεντρωμένες θέσεις Συντονιστών Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, δημιουργούνται έξι(6), εντάσσοντας επιχειρησιακά το νησί στο σύμπλεγμα Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, με έδρα την Σάμο.

Αυτό σημαίνει πλέον ότι ο οποιοσδήποτε συντονισμός θα αναφέρεται στον συγκεκριμένο Υποστράτηγο, που θα πρέπει με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες να έχει σαφή εικόνα και να λαμβάνει αποφάσεις για την Πολιτική Προστασία της μεγαλονήσου, που προφανώς όσοι έλαβαν μέρος στη σύνταξη του σχεδίου, το υπουργείο και ο ίδιος ο υπουργός , δεν μπήκαν στον κόπο να σκεφτούν πως θα ήταν δυνατόν να υπολογιστεί η Κρήτη με την αρμόζουσα προσοχή!!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Αρθρο82, παρ5στ:«Οι Συντονιστές Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος είναι έξι (6), φέρουν το βαθμό του Υποστρατήγου, υπάγονται στον Υπαρχηγό, καθοδηγούν, συντονίζουν, εποπτεύουν, επιθεωρούν και ελέγχουν για θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας και οργανωτικής λειτουργίας, το έργο των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων που υπάγονται στην τοπική τους δικαιοδοσία και υποβάλλουν στην Ηγεσία προτάσεις και σχέδια για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η τοπική αρμοδιότητα των Συντονιστών Επιχειρήσεων καθορίζεται ως ακολούθως:
α. Στο Συντονιστή Επιχειρήσεων Αττικής, που εδρεύει στην Αθήνα, υπάγεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής.

β. Στο Συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, υπάγονται οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις γεωγραφικής αρμοδιότητας τους.
γ. Στο Συντονιστή Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων, που εδρεύει στα Ιωάννινα υπάγονται οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις γεωγραφικής αρμοδιότητας τους και τα νησιά Κέρκυρας, Λευκάδας και Παξών.
δ. Στο Συντονιστή Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, που εδρεύει στη Λαμία, υπάγονται οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις αρμοδιότητας τους.
ε. Στο Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, που εδρεύει στην Πάτρα, υπάγονται οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις γεωγραφικής αρμοδιότητας τους και τα νησιά της Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης.
στ. Στο Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, που εδρεύει στη Σάμο υπάγονται οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις γεωγραφικής αρμοδιότητας τους.
Στους Συντονιστές Επιχειρήσεων δύναται να ανατεθούν από τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό περαιτέρω αρμοδιότητες και καθήκοντα κατά λόγο αρμοδιότητάς τους.»

Πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι μια τέτοια  λειτουργία του θεσμού όταν είναι μακριά από το χώρο της καταστροφής; 
Επίσης δεν μπορεί να είναι ενιαία, όταν η χώρα μας έχει χιλιάδες νησιά και νησάκια, όπου η μεταφορά υλικών και μέσων, καθώς και ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση”.
Φαντάζεστε σε μια Περιφέρεια να έχουμε πολλά συμβάντα και διαφορετικών αντικειμένων μεταξύ τους και να μην υπάρχει Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας στην περιοχή; 
Η Κρήτη λόγω της Γεωγραφικής θέσης της κάθε χρόνο έρχεται αντιμέτωπη με παρατεταμένη  Αντιπυρική  περίοδο που διαρκεί επτά και οκτώ μήνες , με υψηλούς δείκτες επικινδυνότητας και μελτέμια μεγάλης διάρκειας, σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.
Βεβαίως και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Σάμου μπορεί να χρειάζονται αναβάθμιση και ενίσχυση, σε καμία όμως περίπτωση  εις βάρος άλλης περιφερειακής ενότητας.

Άμεση ήταν η αντίδραση 100 αξιωματικών της Κρήτης που ξεκάθαρα ζητούν να αποκατασταθεί το ζήτημα και να μεταφερθεί από τη Σάμο στο Ηράκλειο η έδρα του Υποστράτηγου Συντονιστή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  όπου υπηρετούν  1000 πυροσβέστες, υπάγονται 26 υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων δυο πυροσβεστικοί σταθμοί στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, πυροσβεστικό σκάφος στο λιμένα Ηρακλείου και πως κάθε καλοκαίρι πάνω από 6 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται το νησί με ότι συνεπάγεται αυτό. 

Και μπορεί ο υπουργός να ευχαριστεί,για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, υπάρχει όμως δυσαρέσκεια και  αντίδραση των βουλευτών του νησιού που θα πρέπει να δράσουν συντονισμένα για να πετύχουν το αυτονόητο. Αν όλα αυτά δεν συγκινούν το υπουργείο τότε θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι λόγοι στους οποίους βασίστηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δεν αξιολόγησε την Κρήτη όπως έπρεπε.

Με τιμή 
Η Περιφερειακή Επιτροπή Αξιωματικών Κρήτης 
Πυροσβεστικού Σώματος.

Βασίλειος Ζωνάκης                Μιχαήλ  Παπουτσάκης      Δημήτριος  Καλιοντζής 
Επιπυραγός                          Επιπυραγός Π/Κ                Επιπυραγός

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis