Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Σημαντικές απώλειες μετρούν φέτος οι Κρητικές εξαγωγές

Image
Σημαντικές απώλειες μετρούν φέτος οι Κρητικές εξαγωγές
 clock 09:41 | 25/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Kαθόλου καλά δεν εξελίσσεται  η φετινή χρονιά σ’ επίπεδο εξαγωγών με το πρόσημο τους  να είναι αρνητικό σχεδόν όλους τους μήνες και την Κρήτη να βιώνει στο πετσί της τις αρνητικές συνέπειες μιας αγοράς που δεν απορροφάει τα προϊόντα της.

Στην Κρήτη είχαμε πτώση μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του  2014 στην εξαγωγική μας δραστηριότητα που έφθασε το 10% ενώ σ επίπεδο χώρα η πτώση ήταν μικρότερη ,γύρω στο 6%-7% το ίδιο διάστημα, αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Την κακή  πορεία των εξαγωγών μας την οφείλουμε κυρίως στο ελαιόλαδο, εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει πως το μεγαλύτερο κομμάτι των κρητικών εξαγωγών έχει να κάνει με το λάδι. Πέρυσι παραγωγή δεν είχαμε οπότε δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε με το βασικό μας προϊόν  τις αγορές του εξωτερικού.   

Μάλιστα ακόμα χειρότερο και από την πτώση των εξαγωγών είναι το γεγονός, που αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι δηλαδή οι εξαγωγές μας χάνουν σημαντικό έδαφος στις αγορές της Ευρωζώνης και μάλιστα σε χώρες οι οποίες αποτελούσαν παραδοσιακούς εξαγωγικούς προορισμούς.

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ τα Αγροτικά Προϊόντα μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφουν μείωση κατά 11,4% στα 2,6 δισ. ευρώ ,σημειώνοντας απώλειες 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013.

Τα  αγροτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 56% των ελληνικών εξαγωγών ενώ είναι χαρακτηριστικό και άκρως ανησυχητικό το ότι οι απώλειες που υπάρχουν το 2014 στα αγροτικά προϊόντα, οφείλονται κυρίως στη μείωση της ζήτησης κατά 66,7% στα Λάδια και Λίπη Ζωικής ή Φυτικής Προέλευσης η αξία των οποίων δεν ξεπέρασε τα 151 εκατ. ευρώ, όταν το 2013 έφθασε τα 454,2 εκατ.

Ειδικά στις εξαγωγές λαδιού οι απώλειες τον Αύγουστο έφτασαν το 39,2%. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές χάνουν και τις αγορές της Ευρωζώνης, στις οποίες κατευθύνεται το 1/3 των ελληνικών προϊόντων.

Αν και συνολικά η μείωση προς αυτές τις αγορές δεν είναι πολύ μεγάλη, καθώς έφτασε το 3,6%, προσεγγίζοντας τα 4,64 δισ. ευρώ το τρέχον έτος από 4,8 δισ. ευρώ το 2013, τα επιμέρους στοιχεία προκαλούν προβληματισμό.

Συγκεκριμένα σε επίπεδο χωρών της Ευρωζώνης που απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Δανία, όπου έφτασε το 28,7% ή 22,5 εκατ. ευρώ (από 78,5 εκατ. ευρώ πριν ένα χρόνο σε 56 εκατ. ευρώ φέτος) στην Ιταλία, κατά 7,1% ή 110,8 εκατ. ευρώ (από 1,56 δισ. ευρώ. σε 1,45 δισ. ευρώ), ενώ παρόμοια ήταν και η εικόνα για τις εξαγωγές στην Γαλλία, οι οποίες συρρικνώθηκαν κατά 6,3% ή 25,7 εκατ. ευρώ (από 406,9 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 381,1 εκατ. ευρώ φέτος).

Αντίθετα θετικότερα είναι τα στοιχεία από την Πορτογαλία με αύξηση 6,2% ή 4,6 εκατ ευρώ, την Ισπανία όπου οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 2,7%, ανερχόμενες σε 357,7 εκατ ευρώ από 348,1 εκατ ευρώ και τη Γερμανία, όπου παρουσίασαν άνοδο, 1,3% ή 13,9 εκατ ευρώ από 1,06 δισ ευρώ σε 1,05 δισ. ευρώ.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis