Κρήτη

Σημαντικά θέματα της Αυτοδιοίκησης στη συνάντηση Βορίδη - Κουράκη - Μαρινάκη

κουράκης βορίδης μαρινάκης

Με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη συναντήθηκαν στο ΥΠΕΣ στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης.     

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν στον κ. Υπουργό όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ της Κρήτης, ενώ συζητήθηκαν και ευρύτερα θεσμικά και αναπτυξιακά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Άμεσες προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης επεσήμαναν στον κ. Βορίδη το ζήτημα της υποστελέχωσης των ΟΤΑ και ζήτησαν την άμεση έγκριση προσλήψεων προσωπικού σε νευραλγικές υπηρεσίες των Δήμων, όπως είναι οι τεχνικές υπηρεσίες, οι πολεοδομίες και οι κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκαν και στην αναγκαιότητα απλοποίησης και συντόμευσης των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσκολίες με ευέλικτα θεσμικά εργαλεία.

Οι κ.κ Κουράκης και Μαρινάκης έθεσαν επίσης στον κ. Υπουργό τα προβλήματα που δημιουργεί η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, ιδιαίτερα σε περιφερειακούς και μικρούς Δήμους ζητώντας από τον Υπουργό την καθιέρωση δικλείδων ασφαλείας, ώστε αφενός να μην αποψιλώνονται οι δημοτικές υπηρεσίες και αφετέρου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους.        

Να προχωρήσει η θεσμική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, τόνισαν επίσης την ανάγκη προώθησης της θεσμικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, αλλά και αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Υπουργός ζήτησε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τους φορείς και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας ότι θα ληφθούν υπόψη από την ηγεσία του Υπουργείου.  

Και ζητήματα των ΔΕΥΑ στο επίκεντρο της συνάντησης

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκης ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ, ενώ συνεπικουρούμενος από τον κ. Κουράκη, ανέδειξε το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης προσλήψεων προσωπικού στις ΔΕΥΑ και δη Μηχανικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αποχωρήσεις που προκύπτουν, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, ώστε να διατηρηθεί παράλληλα η τεχνογνωσία και η πολύτιμη εμπειρία που κατέχουν, για να είναι σε θέση οι ΔΕΥΑ να υλοποιήσουν μια σειρά σημαντικών έργων που είναι απολύτως απαραίτητα για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Στον κ. Βορίδη κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της ΕΔΕΥΑ, ενώ ο κ. Υπουργός ζήτησε την καταγραφή και αποστολή στο Υπουργείο των αναγκών των ΔΕΥΑ σε ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος από τη διοίκηση της ΠΕΔ Κρήτης επισημάνθηκε η σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή των ΟΤΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της άρσης των περιοριστικών μέτρων αναφορικά με τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των Δήμων, ώστε αυτές να διεξάγονται με τη φυσική παρουσία των μελών τους και τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων που προβλέπονται για την προστασία από τον κορονωϊό, κάτι με το οποίο ο κ. Υπουργός συμφώνησε και δήλωσε ότι θα θέσει στους αρμόδιους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών άκουσε με προσοχή όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, δηλώνοντας ότι θα τα εξετάσει και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους.

Τέλος, οι κ.κ. Κουράκης και Μαρινάκης αφού ευχαρίστησαν τον κ. Υπουργό για τη συνεργασία, τον προσκάλεσαν να επισκεφθεί την Κρήτη, κάτι που εκείνος αποδέχθηκε και το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την ΠΕΔ θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες, ώστε μετά τον Αύγουστο να βρεθεί στο νησί μας και να συζητηθούν από κοινού με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός: Ζημιές σε 100 κτίρια του Δήμου Μινώα - Στο Αρκαλοχώρι ο Ευθύμιος Λέκκας (φωτο)

Ηράκλειο: Νεκρός 26χρονος μοτοσικλετιστής - "Καρφώθηκε" σε δέντρο

Κρήτη: "Ζεστό" χρήμα στους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές από τον καύσωνα και τον παγετό

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Πλακιωτάκης - Ηράκλειο: Έργο "σταθμός" στον Δήμο Χερσονήσου

Δημος Χερσονησου

Αντίστροφη μέτρηση για το έργο της ανάπλασης του λιμένα Χερσονήσου, ένα έργο που η τοπική κοινωνία περίμενε περίπου 30 χρόνια, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σήμερα, επισκεπτόμενος την περιοχή, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του έργου με ένα κονδύλι της τάξεως των 5 εκ ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για “γενναία χρηματοδότηση” έκανε λόγο με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος- ανακοινώνοντας ουσιαστικά την είδηση- προσθέτωντας ότι η εν λόγω χρηματοδότηση επαρκεί για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου. 

Να σημειωθεί ότι, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνολική μελέτη για την ανάπλαση, επέκταση του λιμένα Χερσονήσου καθώς και τη δημιουργία ήπιων λιμενικών έργων στη Νήσο Ντία. Όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, με την παρούσα χρηματοδότηση, εξασφαλίζεται η υλοποίηση του οραματικού έργου της ανάπλασης του Λιμένα, που θα αναμορφώσει άρδην το θαλάσσιο μέτωπο- το “πρόσωπο” του δήμου στη βόρεια πλευρά, για να ... ακολουθήσει η επέκταση καθώς και οι παρεμβάσεις στο νησάκι της Ντίας. 
 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός:
«Αυτό το έργο ήταν απαραίτητο για τον Δήμο Χερσονήσου. Το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, δίνοντας σάρκα και οστά στην αναπτυξιακή διάσταση, διότι δεν υπήρχε. Θεσμοθετήσαμε τον νόμο, την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, κυρίως όμως -και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία-, εξασφαλίσαμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ για δύο συγκεκριμένα ζητήματα» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, εξηγώντας ότι αυτά τα χρήματα εξασφαλίστηκαν για ακτοπλοϊκές συνδέσεις και λιμάνια. «Με τον τρόπο αυτό επιλύουμε θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με ποιοτικές συνδέσεις αλλά και με την αναβάθμιση των σύγχρονων και ασφαλών λιμενικών υποδομών» σημείωσε.

Το έργο που θα υλοποιηθεί στη Χερσόνησο ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής το χαρακτήρισε «έργο σταθμό», ενώ συμπλήρωσε ότι πέραν της σημερινής και αυριανής επίσκεψής του στην Ανατολική Κρήτη μέσα στον Οκτώβριο θα επισκεφθεί και τη Δυτική Κρήτη, όπου θα κάνει ανακοινώσεις για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, όπως διευκρίνισε.

«Έχουμε διασφαλίσει για το σύνολο της χώρας 175 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση λιμενικών υποδομών στα νησιά μας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση και στην ανάπτυξη της νησιωτικότητας. Μην ξεχνάμε ότι στα νησιά μας κατοικεί το 15% του πληθυσμού της χώρας. Εμείς θέλουμε να παραμείνουν οι νησιώτες στο τόπο τους, θέλουμε να αναπτυχθούν οι νησιωτικές επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στα εργαλεία που θεσμοθετήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, το πρόγραμμα «Νέαρχος» αλλά και τη συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

«Ουσιαστικά ενισχύουμε τις νησιωτικές επιχειρήσεις με μικρό-εγγυήσεις, με μικροποσά, έτσι ώστε να μπορέσουνε να είναι βιώσιμες, να σταθούν στα πόδια τους και να παραμείνουν οι νησιώτες στον τόπο τους- διότι μην ξεχνάμε τα νησιά μας αποτελούν τους φύλακες της προάσπισης και προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας».

Ο κ. Πλακιωτάκης αμέσως μετά τις συνάντηση που είχε στον Δήμο Χερσονήσου, επισκέφθηκε το παραλιακό μέτωπο της περιοχής όπου ξεναγήθηκε και στον Αρχαιολογικό χώρο του Καστρίου στον Λιμένα Χερσονήσου. Το απόγευμα θα μεταβεί στον Άγιο Νικόλαο όπου θα έχει συνάντηση με φορείς στο Επιμελητήριο, ενώ αύριο το πρωί θα επισκεφθεί την Ιεράπετρα, το μεσημέρι το Μακρύ Γιαλό και το απόγευμα τη Σητεία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Νήσος Χρυσή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης των επισκεπτών

Ηράκλειο: Λογιστής με... μαϊμού σφραγίδες

Νέος σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Τι αναφέρει ο Άκης Τσελέντης

ESPA BANNER