Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Σχέδιο εγκατάστασης υπόγειων κάδων στο ιστορικό κέντρο από τη Λότζια

Image
υπογειοι καδοι
 clock 16:48 | 19/02/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην εγκατάσταση 100 νέων υπόγειων  κάδων στην εκτός των τειχών πόλη προχωρά το Μάρτιο η δημοτική Αρχή, ενώ παράλληλα βάζει στο μικροσκόπιο την προοπτική εγκατάστασης υπόγειων κάδων και στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, με σκοπό να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της αποκομιδής στο πιο δύσκολο κομμάτι της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση πρόκειται να προχωρήσει η εγκατάσταση 100 υπόγειων κάδων που έχουν ενταχθεί στο ΣΟΑΠ και θα τοποθετηθούν σε χωροθετημένα σημεία υφιστάμενων κάδων στην ευρύτερη περιοχή του Μπεντεβή, της Κηπούπολης και του Αγίου Κωνσταντίνου. Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης, οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε περιοχές στις οποίες έχουν γίνει παρεμβάσεις αποκατάστασης και υπάρχει χωροταξικά το εύρος της έκτασης που διασφαλίζει την   προσβασιμότητα των απορριμματοφόρων που με τη βοήθεια γερανών θα κάνουν την αποκομιδή των
απορριμμάτων.

Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι η διαδικασία της εγκατάστασης θα γίνει σταδιακά αφού απαιτείται να γίνει εκσκαφή σε βάθος 2 μέτρων και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει και μια σχετική συνεννόηση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας (ΟΤΕ ΔΕΗ ΔΕΥΑΗ…). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση υπόγειων κάδων μπορεί να αντικαταστήσει 2,5 συμβατικούς κάδους αφού έχουν χωρητικότητα έως 3 κυβικά σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα της οπτικής ρύπανσης και παράλληλα γίνεται ομαδοποιημένα μεγαλύτερη συγκέντρωση απορριμμάτων στον υπόγειο κάδο, με αποτέλεσμα να ανασυντάσσεται και η ροή των δρομολογίων αποκομιδής των απορριμμάτων.

Σε ότι αφορά στο πλάνο της εγκατάστασης υπόγειων κάδων και στο ιστορικό κέντρο, ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς η εντός των τειχών πόλη είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος,  απαιτούνται πολύ προσεκτικά βήματα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχει μια παλαιότερη μελέτη την οποία θα εμπλουτίστεί με νέα δεδομένα και θα αναδιατυπωθεί σε άμεση συνεργασία με την Αρχαιολογία, από την οποία θα ζητηθεί να προτείνει συγκεκριμένα σημεία σε σχέση με το πού μπορούν να χωροθετηθούν οι κάδοι. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα η δρομολόγηση του οποίου αξίζει να επιχειρηθεί, καθώς η τοποθέτηση υπόγειων κάδων θα απελευθερώσει τον ιστορικό ιστό της πόλης από την οπτική  ρύπανση και θα δώσει τη δυνατότητα να αναδειχθούν τα μνημεία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε συνεννόηση με την ΕΛΑΣ η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα (εικόνες, βίντεο)

Δεν συμμετέχει στην Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης - «Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες»

Στην αντεπίθεση ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Η πρώτη μήνυση

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis