Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Σε Ηράκλειο και Λασίθι οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι

troxaio.jpg
 clock 11:56 | 11/03/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

«Το πρόβλημα των ατυχημάτων, μεταφέρθηκε στις περιοχές όπου το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση και ιδιαίτερα στα νησιά, όπου το καλοκαίρι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα δίκυκλα και το οδικό δίκτυο είναι κακώς συντηρημένο».Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Επιστημών της Ισπανίας και επισκέπτης καθηγητής του Audencia Nantes School of Management , Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, σχολιάζοντας την ετήσια έρευνα του Πολυτεχνείου για την επικινδυνότητα των νομών της χώρας ανάλογα με τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων.

Από την Κρήτη στους νομούς υψηλής επικινδυνότητας για ατυχήματα συγκαταλέγονται το Ηράκλειο και το Λασίθι ενώ αντίθετα μέτριας επικινδυνότητας χαρακτηρίζεται ο νομός Ρεθύμνου και χαμηλής τα Χανιά.

Ο κ. Ζοπουνίδης τόνισε ότι «οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα γιατί τα ατυχήματα εκεί δυσφημούν τη χώρα και οι τουρίστες στα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν για την ικανοποίησή τους ανεβάζουν την οδική ασφάλεια στις πρώτες θέσεις δυσαρέσκειας».

​Σύμφωνα με τον ίδιο  «Η κρίση σε έναν μεγάλο βαθμό βοήθησε στη μείωση των τροχαίων. Αλλά διαπιστώνεται ότι παρά την αύξηση της κίνησης, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο λόγω και της άφιξης μεγάλου αριθμού τουριστών, τα ατυχήματα δεν αυξήθηκαν».
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου εξέφρασε την άποψη ότι «χρειάζεται μια κεντρική καθοδήγηση και ένας συντονισμός για το τι πρέπει να γίνεται κάθε χρονική περίοδο και από ποιους. Αυτά που προτείνονται πρέπει να εκτελούνται σωστά, να υπάρχει λογοδοσία και τελικός έλεγχος. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρωτοβουλία πρέπει να πάρει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής που ως τώρα περιοριζόταν μόνο σε καταγραφικό ρόλο του προβλήματος, με ακροάσεις και χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις και λύσεις».
Σύμφωνα με τα στοιχεία τώρα της έρευνας, την περυσινή χρονιά καταγράφηκε μείωση σε όλες τις κατηγορίες, τόσο των ατυχημάτων όσο και των παθόντων ενώ  συνεχίστηκε η καθοδική πορεία των τελευταίων ετών και έτσι σε σχέση με το 2010 έχουμε περίπου 5.000 λιγότερους παθόντες και 3.400 λιγότερα ατυχήματα.

​Παράλληλα «έσπασε» προς τα κάτω και το όριο των 800 νεκρών (799) ενώ πριν από πέντε χρόνια το 2009 είχαν καταγραφεί 1.463 νεκροί. Η σημαντικότερη μείωση παρουσιάζεται στα σοβαρά ατυχήματα (-19,2%) και στους σοβαρά τραυματίες (-18,8%).
 «Τα αρμόδια υπουργεία και η κεντρική εξουσία γενικότερα πέρυσι αλλά και εφέτος έχουν σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούν, βλέπε οικονομία, και αφήνουν την οδική ασφάλεια σε δεύτερη μοίρα. Οι 800 νεκροί όμως και οι 14.300 τραυματίες δεν είναι δευτερεύον θέμα», υπογράμμισε ο κ Ζοπουνίδης.
Φαίνεται πάντως πως η κρίση των τελευταίων ετών βοήθησε στη μείωση των τροχαίων. Βοήθησε όμως και στην αλλαγή νοοτροπίας των οδηγών οι οποίοι σκέπτονται πλέον οικονομικά όχι μόνο για τα χρήματα αλλά για την εξοικονόμηση καυσίμων οδηγώντας συντηρητικά και οικολογικά, αποφεύγοντας να κάνουν παραβάσεις σκεπτόμενοι ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις κλήσεις της τροχαίας ενώ επιλέγουν τη συνετή οδήγηση ώστε να προλάβουν τυχόν παραβάσεις των άλλων οδηγών που θα είχαν ως αποτέλεσμα τη σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες και οικονομική επιβάρυνση στην οποία δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν.
Στην έρευνα πάντως  επισημαίνεται κάτι πολύ σημαντικό ότι «η Πολιτεία αυτή την εποχή δίνει στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, tablet, κ.λπ.). Το επόμενο έτος θα μπορούσε  να δοθεί κοινωνικό μέρισμα για να αλλάξουν ελαστικά, να περάσουν από ΚΤΕΟ, να κάνουν έλεγχο φρένων κ.λπ., όλα τα σαραβαλάκια που κυκλοφορούν από ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα κάνουν και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τους εαυτούς τους ή τις οικογένειές τους αλλά και τους πεζούς ή τους υπόλοιπους οδηγούς.
Στην εκπόνηση της έρευνας πήραν ακόμη μέρος ο διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχαήλ Νικολαράκης και ο μεταπτυχιακός ερευνητής  Νικόλαος Γιανναράκης.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis