Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στο Αμάρι Ρεθύμνου που κρατά σε συναγερμό την Πυροσβεστική για 3ο συνεχόμενο 24ωρο.
Ωστόσο τα εναέρια μέσα (συνολικά έξι) παρέμειναν και την Παρασκευή (9/8/24) στην περιοχή πραγματοποιώντας ρίψεις νερού σε μικρές “εστίες” φωτιάς, υπό τον συντονισμό του Υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Νικόλαου Ρουμελιώτη.
Στην περιοχή επίσης εξακολουθούν και βρίσκονται 250 πυροσβέστες με 51 οχήματα
Στάχτη έγιναν εκατοντάδες ελαιόδεντρα και τεράστια χορτολιβαδική έκταση.
Οι ζημιές φυσικά θα καταγραφούν και θα σταλούν στα αρμόδια υπουργεία, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια που βρέθηκε χτες το βράδυ στο σημείο να αναφέρει ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις που αναλογούν στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους που επίσης απώλεσαν ζωικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης, λίγο έλειψε να σημειωθεί και ατύχημα καθώς βυτιοφόρο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ εξαιτίας των πυκνών καπνών που είχαν καλύψει την περιοχή.
Πρόβλημα, παράλληλα, προκλήθηκε και με την υδροδότηση οικισμών όπως το Αποδούλου, Βαθιάκο και Πλάτανο καθώς στύλοι της ΔΕΗ που κάηκαν άρχισαν να πέφτουν με συνέπεια να προκληθεί σοβαρή βλάβη στην ηλεκτροδότηση και κατ' επέκταση στην υδροδότηση των οικισμών αφού δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις.
Την ίδια ώρα, τέσσερις κοινότητες του Δήμου Αμαρίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα του Δημάρχου, Παντελή Μουρτζανού.
(Στιγμιότυπα από την επιχείρηση χθες)
Οι κάτοικοι των οικισμών που το προηγούμενο 24ωρο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν πλέον επιστρέψει και προσπαθούν ξανά να βρουν τους ρυθμούς τους όμως οι καταστροφές από το πέρασμα της λαίλαπας είναι τεράστιες και αφορούν κυρίως σε ελαιώνες και σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σαρρή, υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, πρόκειται για την μεγαλύτερη μάχη που έχει δοθεί στο Ρέθυμνο με τις φλόγες τα τελευταία χρόνια και συμπλήρωσε ότι όσα συνέβησαν δεν είχαν καμία δυνατότητα πρόβλεψης.
"Οι συνθήκες ήταν πολεμικές" περιέγραψε ο κ. Σαρρής και συμπλήρωσε ότι "σήμερα πρέπει να τελειώνουμε με την πυρκαγιά σε επιχειρησιακό επίπεδο γιατί η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη αφού θα πρέπει να γίνουν όλα όσα χρειάζονται ώστε οι κάτοικοι να στηριχθούν και η περιοχή να επανέλθει στην ομαλή καθημερινότητά της".
Μόλις ο πύρινος εφιάλτης αποτελεί πια παρελθόν, τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος θα ξεκινήσουν τις έρευνες προκειμένου να φτάσουν στα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς ωστόσο μέχρι τότε η μάχη για σβήσει πλήρως η πυρκαγιά, συνεχίζεται...
Διαβάστε επίσης:
Φυλακές Αλικαρνασσού: "Πνίγονται" από κρατούμενους - Κοιμούνται δυο - δυο στο ίδιο κρεβάτι
Κρήτη: Έβαλαν φωτιά και στα Ακούμια την ώρα που καιγόταν το Αμάρι!