Κρήτη

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Κρήτης - ΙΤΕ - ΕΛΜΕΠΑ για την φυτοπροστασία της ελιάς

επιτραπέζια ελιά

Την προγραμματική σύμβαση με τίτλο «Εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη και καινοτόμες δράσεις για τη φυτοπροστασία της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης 2020-2021» συνυπέγραψαν σήμερα στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Νίκος Κατσαράκης.

Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και θα συμβάλει καθοριστικά να αποκτηθεί η απαιτούμενη γνώση ώστε :

1.να παραχθούν απτές και αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για τον Κρητικό ελαιοπαραγωγό και

2.να τεθούν οι σωστές βάσεις για την μελλοντική φυτοπροστασία στην ελιά.

Συγκεκριμένα, θα απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φυτοπροστασία στην ελιά και συγκεκριμένα:

• Πώς και πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται τα στελέχη των νέων φυτοπαθογόνων μυκήτων, και

• Πότε και ποιες επεμβάσεις κάλυψης (θεραπευτικές) πρέπει να διενεργούνται από τους παραγωγούς συμπληρωματικά για τη βελτιστοποίηση της δακοκτονίας

Το έργο θα αναδείξει τα αποτελεσματικότερα φυτοφάρμακα για την επιτυχή αντιμετώπιση του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών και θα συντελέσει στην πρόβλεψη και αποτροπή αντίστοιχων εξάρσεων στο μέλλον. Η παροχή επιστημονικών συμβουλών στους ελαιοκαλλιεργητές, αναφορικά με τη χρονική περίοδο και τις καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουν, θα συντελέσει στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου περιορίζοντας σημαντικά τους παράγοντες που υποβαθμίζουν το ελαιόλαδο (αύξηση οξύτητας, μείωση φαινολικών ενώσεων, υποβάθμιση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, ανάπτυξη τοξικών ενώσεων-μυκοτοξινών στο ελαιόλαδο κ.α.) και επιβαρύνουν την υγεία του καταναλωτή. Επίσης, το έργο θα αξιολογήσει την δυνατότητα ανάπτυξης και επέκτασης της βιολογικής φυτοπροστασίας στην ελιά που ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας.

Στην σημερινή  υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης παρόντες ήταν επίσης:

-Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης

-Ιωάννης Βόντας, Καθηγητής, ΙΤΕ

-Νίκος Κατσαράκης, Πρύτανης ΕΛΜΕΠΑ

-Δημήτρης Γκούμας, Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ

-Μανόλης Ροδιτάκης, Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ

-Κώστας Φωτάκης, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των επιστημονικών μας ιδρυμάτων, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να συνεργάζεται με τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα του νησιού μας, με στόχο να βγουν ωφελημένοι οι αγρότες μας, αντιμετωπίζοντας ένα σημαντικό πρόβλημα της ελαιοπαραγωγής μας που είναι ο δάκος. Η Περιφέρεια, ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, φέτος διέθεσε ένα σημαντικό κονδύλι από τον προϋπολογισμό της που διατέθηκε για την αγορά των κατάλληλων φαρμάκων για την δακοκτονία. Παράλληλα ευχαρίστησε τους παριστάμενους επιστήμονες για την συνεργασία η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που λέγεται δάκος στην ελαιοκαλλιέργεια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης σε δήλωση του επεσήμανε: «Υπογράψαμε σήμερα με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ μια σημαντική προγραμματική σύμβαση, μέσα από την οποία θέλουμε να αξιοποιηθεί η γνώση και η έρευνα των επιστημονικών ιδρυμάτων μας για τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας του νησιού μας. Η προγραμματική Σύμβαση σε συνδυασμό με τη σύσταση της επιστημονικής - συμβουλευτικής επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, μας δίνει τη δυνατότητα έγκυρα και έγκαιρα να ενημερώνουμε τους παραγωγούς και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που παρουσιάζονται. Η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας είναι μια συνεχής και δύσκολη προσπάθεια η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας».

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε: «Η πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε θέματα αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων που σχετίζονται με την φυτοπροστασία, πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη και βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη. Η ανάπτυξη νέων δράσεων για την αντιμετώπιση του δάκου θα επιτευχθεί, μέσω καινοτόμων εργαλείων που θέτει η έρευνα και η τεχνολογία,  στη διάθεση της κοινωνίας. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, καθώς το κοινό αυτό εγχείρημα, επισφραγίζει την προηγούμενη εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία μεταξύ του ΙΤΕ και της Περιφέρειας Κρήτης, σε θέματα του πρωτογενή τομέα».

Τέλος ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Νίκος Κατσαράκης ανέφερε: «Όπως είναι γνωστό είχαμε πολύ σημαντικά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή και στην ποιότητα του ελαιολάδου την περσινή χρονιά εξαιτίας του δάκου.  Η Περιφέρεια λοιπόν Κρήτης θέλει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και για αυτό το λόγο ζήτησε την αρωγή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, έτσι ώστε να ενημερώσει καταρχήν τους παραγωγούς για το πρόβλημα του δάκου, για το πότε πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό και να γίνει η ελαιοκομία.  Επίσης αυτό το οποίο θα κάνουμε στα εξειδικευμένα εργαστήρια μας είναι να εντοπίσουμε τους μύκητες οι οποίοι αλλοιώνουν την ελιά και κατά συνέπεια την ποιότητα του ελαιολάδου, να τους δούμε στο εργαστήριο, και να βρούμε και τρόπους έτσι ώστε να τους αντιμετωπίσουμε ελπίζοντας ότι την επόμενη χρονιά με τα μέτρα αυτά και οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και η ποιότητα του ελαιολάδου στο νησί θα είναι πολύ μεγαλύτερη».  

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - κακοκαιρία: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία και η ΕΛ.ΑΣ.

Η κακοκαιρία πλήττει το Ηράκλειο

Σε ετοιμότητα θα παραμείνει κατά τις νυχτερινές ώρες η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου καθώς, το κύμα της κακοκαιρίας θα επιμείνει και κατά τις νυχτερινές ώρες κατά τόπους και κατά διαστήματα.

Μέχρι και αυτήν την ώρα, και παρά την ισχυρή νεροποντή που εκδηλώθηκε σε περιοχές του ηρακλείου, δεν καταγράφηκαν εκτεταμένα προβλήματα όπως σημείωσε στο Ράδιο Κρήτη ο πολιτικός προιστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Μαρίνος Παττακός.

Προσοχή σε Παλαιόκαστρο, Αγία Πελαγία και Φόδελε!

Παλαιόκαστρο, Αγία Πελαγία, Φόδελε αναμένεται απόψε να βρεθούν στη δίνη των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με ενημέρωση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Μαλεβιζίου.

Για το λόγο αυτό η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου εφιστά την προσοχή των δημοτών, παρακαλώντας για τον περιορισμό των μετακινήσεών τους μόνο στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Υπενθυμίζεται η σύσταση προς οδηγούς και πεζούς να αποφεύγουν να διασχίσουν χειμάρρους και ρέματα.