Κρήτη

Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων στην Κρήτη

Νεκρά ζώα μετά την κακοκαιρία

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, τους πολίτες και όλους τους αρμόδιους φορείς  ότι ξεκινά η υλοποίηση του «Προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης ή και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων και κατασχεθέντων τροφίμων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και την υλοποίησή του αναλαμβάνει η ανάδοχος εταιρεία KAFSIS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε. 

Το πρόγραμμα αφορά όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κρήτης και περιλαμβάνει :

1. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ και συγκεκριμένα:

 των πτωμάτων βοοειδών, αιγών και προβάτων, από τα οποία λαμβάνονται επιπλέον δείγματα εγκεφαλικού ιστού. Η δειγματοληψία εγκεφαλικού ιστού διενεργείται στα βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών (ανάλογα με τη χώρα αρχικής προέλευσής τους) και στις αίγες και τα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών

 των πτωμάτων νεκρών βοοειδών, και αιγοπροβάτων που δεν εντάσσονται στα ζώα της προηγουμένης παραγράφου, που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

 των πτωμάτων χοιροειδών που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός εκμεταλλεύσεων και φέρουν σήμανση

2. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΛΟΙΠΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ  και συγκεκριμένα των πτωμάτων κάθε είδους και όλων των ηλικιών των ζώων που ανευρίσκονται νεκρά κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Δικτύου ή σε Δημόσιες ή Δημοτικές εκτάσεις 

Επισημαίνεται ότι δεν παραλαμβάνονται δεσποζόμενα νεκρά ζώα ή νεκρά ζώα που φιλοξενούνταν ή διέμεναν σε Δημοτικά ή Ιδιωτικά Καταφύγια ζώων, σε ζωολογικούς κήπους ή γενικά σε κάθε είδους ενδιαίτημα ή οικίες (συμπεριλαμβανομένων των αύλειων χώρων αυτών) και γενικά σε ιδιόκτητους χώρους.

3. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ  και συγκεκριμένα ποσοτήτων Τροφίμων ζωικής προέλευσης ή ζωικών υποπροϊόντων, που έχουν κατασχεθεί από τις Αρμόδιες Περιφερειακές Αρχές και δεν έχει ανευρεθεί ο παραγωγός, ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος αυτών και η παραπέρα διαχείρισή τους πρέπει να γίνει από τις Κτηνιατρικές Αρχές. Απαραίτητη προϋπόθεση τα υλικά αυτά να χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ως ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο τρόφιμα ή προϊόντα

Παρακαλούνται: 

 οι Κτηνοτρόφοι, ιδιοκτήτες ή υπεύθυνο προσωπικό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων  να απευθύνονται για την ύπαρξη νεκρών ζώων, εντός ή εκτός της εκτροφής τους, απευθείας στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση. 

Απαραίτητα στοιχεία δήλωσης: ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου, αριθμός τηλεφώνου, κωδικός εκμετάλλευσης, αριθμός ζώων, αριθμός ενωτίου ζώων.

 οι υπεύθυνοι συντηρητές ή διαχειριστές του οδικού δικτύου καθώς και λοιποί πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα να απευθύνονται στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία (εργάσιμες ημέρες και ώρες) ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, (σε 24ωρη βάση)  στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο.

Απαραίτητα στοιχεία δήλωσης: ονοματεπώνυμο καλούντος και αρ. τηλεφώνου, είδος και αριθμός νεκρών ζώων, σημείο εντοπισμού.

 

Τηλέφωνα κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Π.Ε. Ηρακλείου:2810331620, 2810245857, 2810333255

Π.Ε. Λασιθίου: 2841340535

Π.Ε. Ρεθύμνου:2831343815, 2831343819

Π.Ε. Χανίων: 2821346536

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ένας χρόνος από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος (βίντεο)

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο της αγαπητής καθηγήτριας

Κρήτη

Κρήτη: Ισόβια Ισόβια στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη για το φονικό στα Ανώγεια

29χρονος ανώγεια

Tην ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επτά χρόνια φυλάκισης επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη, γιό του δολοφονημένου Λευτέρη Καλομοίρη, ένοχο ανθρωποκτονίας σε ήρεμη κατάσταση, όπως αποφάσισε η Δικαιοσύνη.

Ο Καλομοίρης δικάστηκε για το φόνο του Γιώργου Ξυλούρη, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον πατέρα του Λευτέρη Καλομοίρη.

Ο εισαγγελέας αρχικά πρότεινε 15 χρόνια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 4 χρόνια για την οπλοφορία, την οπλοχρησία και την οπλοκατοχή, χωρίς να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Θρίλερ με εκταφή νεκρής - Εισαγγελική έρευνα σε γηροκομείο

Κρήτη: Το κιβώτιο με τα ναρκωτικά την πρόδωσε - Χειροπέδες σε 45χρονη (φώτο)

"Όχι" από την ΕΤΑΔ για παραχώρηση δημόσιων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου