Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Πρόεδρος ΕΚΗ στο Ράδιο Κρήτη: Έξαρση της εργασίας ανήλικων - Δεν δίνει στοιχεία το υπουργείο Εργασίας
ΒΟΡΓΙΑΣ ΕΚΗ
 clock 15:12 | 29/10/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ραγδαία αύξηση της παιδικής εργασίας καταγράφεται στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοριάς μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

Ο κ. Βοριάς ανέφερε ότι μόνο στο Ηράκλειο φέτος έγιναν 1500 αιτήσεις για εργασία ανηλίκων ενώ 200 με 300 δεν εγκρίθηκαν. Η έξαρση της παιδικής εργασίας οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Βοριά στην ανάγκη να ενισχυθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός καθώς οι οικογένειες δύσκολα τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια, την ενέργεια και άλλους παράγοντες.

Η ανήλικη εργασία όμως έχει και προϋποθέσεις καθώς επιτρέπεται για άνω των 15 ετών συγκεκριμένες ώρες και μέρες την εβδομάδα, ειδικό βιβλιάριο υγείας και φυσικά την έγκριση των γονέων όμως σύμφωνα με τον κ. Βοριά δεν τηρούνται οι κανόνες, δεν γίνονται έλεγχοι ενώ είχαμε φέτος και εργατικά ατυχήματα με νεκρούς ανήλικους. Οι ανήλικοι δεν επιτρέπεται να απασχολούνται σε εργασίες επικίνδυνες, βαριές ή ανθυγιεινές, καθώς και σε εργασίες που βλάπτουν την ψυχική τους υγεία και γενικά εμποδίζουν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, ή είναι πιθανό να βλάψουν την υγεία, την ασφάλεια ή να προσβάλουν την ηθική τους υπόσταση.

Η κατάσταση σύμφωνα με τον κ. Βοριά έχει ξεφύγει χωρίς η επιθεώρηση εργασίας να κάνει ελέγχους ενώ επεσήμανε ότι τόσο το Κοινωνικό Παρατηρητήριο της Περιφέρειας δια του Σταύρου Αρναουτάκη, όσο και το ΕΚΗ και η ΓΣΕΕ έχουν ζητήσει επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας για την ανήλικη εργασία με το υπουργείο να κωφεύει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ υπάρχει εξήγηση γιατί το υπουργείο δεν δίνει στοιχεία καθώς υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις για την ανήλικη εργασία που δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και ο διεθνής οργανισμός ILO έχει στείλει έγγραφο στην Ελλάδα

Image
εγγραφο

. Ουσιαστικά σημείωσε ότι αποκρύπτονται στοιχεία για τους ανήλικους κάτω των 15 ετών δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και η χώρα μας κινδυνεύει με πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: "Μήλον της έριδος" η ίδρυση σχολής ΤΕΦΑΑ και Τουρισμού - Οργή στο Λασίθι αλλά και στο ΕΛΜΕΠΑ για τις μεθοδεύσεις

Κρήτη: Μπλόκα επί του ΒΟΑΚ σε τρία σημεία - Σε αναβρασμό ο κτηνοτροφικός κόσμος

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis