Κρήτη

Πόσοι φοιτητές έρχονται στην Κρήτη και ποιες σχολές θα τους υποδεχθούν

φοιτητές

Περίπου πέντε χιλιάδες νέους φοιτητές θα καλωσορίσει η Κρήτη με το νέο ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για υποψηφίους ΓΕΛ (ΝΕΟ) και ΕΠΑ.Λ. (ΝΕΟ). Σε αυτούς θα προστεθεί και μικρότερος αριθμός φοιτητών που έδιναν με το παλαιό σύστημα ή το 10%.

Σύμφωνα με το goodnet.gr οι περισσότεροι φοιτητές εισάγονται στο Ηράκλειο, ενώ σε επίπεδο Ιδρυμάτων η πλειοψηφία κατευθύνεται σε σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πιο αναλυτικά ανά Νομό, η κατανομή των νέων φοιτητών έχει ως εξής:
ΧΑΝΙΑ

Σε σχολές των Χανίων εισήχθησαν συνολικά 884 υποψήφιοι. Από αυτούς, οι 623 πέτυχαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης και 261 στο ΤΕΙ Κρήτης, εκ των οποίων οι 53 ήταν υποψήφιοι από ΕΠΑ.Λ.

ΡΕΘΥΜΝΟ

1.608 νέους φοιτητές θα καλωσορίσει το Ρέθυμνο φέτος, από τους οποίους οι 1.483 εισάγονται σε σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης και 125 στο ΤΕΙ. Από τους επιτυχόντες στο ΤΕΙ οι 26 προέρχονται από ΕΠΑ.Λ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 

Στο Ηράκλειο εισάγονται συνολικά 2.202 νέοι φοιτητές. 1.006 πέτυχαν σε σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης, 48 στην Εκκλησιαστική Ακαδημία και 1.148 στο ΤΕΙ, εκ των οποίων οι 184 ήταν υποψήφιοι από τα ΕΠΑ.Λ.

ΛΑΣΙΘΙ

Σε σχολές που εδρεύουν στον Νομό Λασιθίου πέτυχαν την εισαγωγή τους 348 υποψήφιοι. Οι 65 προορίζονται για την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.) και 229 στο ΤΕΙ, εκ των οποίων οι 58 είναι από ΕΠΑ.Λ. Από όλους τους νέους φοιτητές του ΤΕΙ οι 117 πέρασαν στη Σητεία και οι 166 στον Άγιο Νικόλαο.

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο Α’ εξάμηνο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΙNΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Σημαντική πτώση στα Παιδαγωγικά του Ρεθύμνου και σε Σχολές του ΤΕΙ στα Χανιά
Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες σχολές στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης συγκριτικά με την περυσινή χρονιά καθώς επί συνόλου 38 σχολών στο νησί οι βάσεις ανέβηκαν σε 24 και έπεσαν σε 14. 
Σημαντική πτώση καταγράφεται στις Παιδαγωγικές Σχολές του Ρεθύμνου, ενώ εντύπωση προκαλεί η μεγάλη πτώση σε σχολές του ΤΕΙ Χανίων. Για τα Γενικά Λύκεια (νέο) η υψηλότερη βάση στην Κρήτη είναι στην Ιατρική στο Ηράκλειο (18.709 μόρια) και η χαμηλότερη στο τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Ρεθύμνου (3.021 μόρια).

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 

Ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις σε τρεις από τις πέντε σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (3,9%). Στον αντίποδα η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σημείωσε πτώση 14,7%.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 

Από τις 17 σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις σε 12 τμήματα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στη Βιολογία (6,9%). Αντίθετα, σημαντική πτώση καταγράφεται στα παιδαγωγικά τμήματα του Ρεθύμνου με τη σχολή Δημοτικής Εκπαίδευσης να πέφτει κατά 21,7% και της Προσχολικής Εκπαίδευσης κατά 27,6%.

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Στο ΤΕΙ Κρήτης παρατηρείται πτώση σε 7 από τις 14 σχολές. Στα Χανιά μάλιστα, το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών έπεσε κατά 53,2% και το Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κατά 49,5%. Αντίστοιχη πτώση και στο τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Ρεθύμνου, με το ποσοστό να φτάνει το 57,9%. Από τις Σχολές του ΤΕΙ που κινήθηκαν ανοδικά, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο τμήμα Διατροφής & Δικαιολογίας στη Σητεία (14,9%).
ΑΣΤΕΚ
Στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.), που αφορά υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. (νέο), καταγράφεται άνοδος της βάσης κατά 134 μόρια, ποσοστό 11,8% συγκριτικά με πέρυσι.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης (Ηράκλειο) καταγράφεται άνοδος και στις δύο σχολές της. Το τμήμα Μουσικής και Ψαλτικής ανέβηκε κατά 9,2% και το τμήμα Ιερατικών Σπουδών κατά 14%.

Κρήτη

Κρήτη: Στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

TUI

Η εταιρεία ταξιδιών  TUI επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τις πτήσεις και τα προγράμματα διακοπών της σε 19 προορισμούς ακόμα και μετά τις 17 Μαΐου, όταν και θα επανεκκινήσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια από τη Μεγάλη Βρετανία. Όπως αναφέρει η βρετανική Mirror μεταξύ των προορισμών περιλαμβάνται η Πορτογαλία και η Μαδέιρα οι οποίες είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους Βρετανούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στη λίστα της TUI βρίσκονται και πέντε ελληνικά νησιά. Ο λόγος για την Κρήτη, για τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κω.

Στο μεταξύ η TUI θα προσφέρει προγράμματα διακοπών τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα όσο και στην «πορτοκαλί». Ωστόσο δεν θα εκτελεί δρομολόγια προς χώρες που θα απαιτούν από τους τουρίστες να παραμείνουν σε καραντίνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους και σε αυτές που περιλαμβάνει η «κόκκινη» λίστα.

Από την άλλη πλευρά προχώρησε στην ακύρωση των διακοπών μέχρι τις 6 Ιουνίου για όσους προορισμούς υπάρχει σύσταση από το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται για τις περιοχές οι οποίες είναι στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί». Μάλιστα όσοι ταξιδιώτες επηρεάζονται από αυτό το μέτρο στο τέλος θα βγουν κερδισμένοι καθώς θα τους προσφερθούν επιλογές όπως η επιστροφή χρημάτων καθώς και νέες κρατήσεις. Οι πτήσεις που θα προσφέρει στο πρόγραμμά της η TUI από τις 17 μέχρι τις 27 Μαΐου είναι από το Γκάτγουικ, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ και το Μπρίστολ.

Αυτή είναι η πλήρης λίστα με τις περιοχές που βρίσκονται στην «πράσινη» και την «πορτοκαλί» λίστα:

«Πράσινη λίστα»

Όσοι τουρίστες γυρίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να κάνουν ένα τεστ πριν την αναχώρησή τους και ένα τεστ PCR τη δεύτερης μέρας της επιστροφής τους στη χώρα. Σε αυτή περιλαμβάνονται τρεις περιοχές στην Πορτογαλία. Πρόκειται για το Αλγκάρβε, το Πόρτο Σάντο και τη Μαδέιρα.

Τα ταξίδια που απαιτούν κατ' οίκον καραντίνα μετά την επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία:

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα όσοι επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνουν τεστ πριν την αναχώρησή τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να τεθούν σε κατ' οίκον καραντίνα για δέκα μέρες και θα υποβληθούν σε τεστ PCR τη δεύτερη και την όγδοη μέρα. Ωστόσο μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τεστ την πέμπτη και την όγδοη μέρα. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό τότε μπορούν να βγουν νωρίτερα από την καραντίνα. Το κόστος των PCR μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 120 λίρες ενώ μπορεί να αυξηθεί ειδικότερα όταν πρόκειται για οικογένειες.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται μεταξύ άλλων τα πέντε ελληνικά νησιά που αναφέρθηκαν και παραπάνω. Επιπλέον περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι προορισμοί:

Antigua

Barbados

Cuba

Fuerteventura

Gran Canaria

Grenada

Lanzarote

La Palma

Malta

St Lucia

Tenerife

Εάν ένας προορισμός τοποθετείται στη πορτοκαλί λίστα οι τουριστες μπορούν να τροποποιούν δωρεάν την κράτησή τους. Επίσης αυτό ισχύει εάν οι τουρίστες κάνουν κράτηση για έναν προορισμό της «πράσινης» λίστας. Μάλιστα η TUI επέκτεινε την δωρεάν πολιτική τροποποιήσεων ώστε οι κρατήσεις να περιλαμβάνονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Για αναχωρήσεις έως τις 31 Αυγούστου, οι τουρίστες μπορούν να αλλάξουν την κράτησή τούς έως και 14 ημέρες πριν από το ταξίδι. Για αναχωρήσεις μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου, μπορούν να αλλάξουν την κράτησή τους έως και 28 ημέρες πριν από το ταξίδι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - κορωνοϊός: 125 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το βίντεο του Χάνδακα

1821: Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση