Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Πόσα αιολικά πάρκα χωράνε τελικά στην Κρήτη;

βαπε
 clock 09:18 | 09/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Σκληρή κριτική στην εισήγηση της Περιφέρειας Κρήτης για το θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί ασκεί με ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αναθεώρηση του Χωροταξικού της Κρήτης . Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικτύου, η εισήγηση της Περιφέρειας, που προωθείται μάλιστα και ως «φιλοπεριβαλλοντική»  προτείνει εγκατάσταση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος σχεδόν 4000 MW, σε 8 περιοχές της Κρήτης την ίδια στιγμή που η ίδια η Περιφέρεια αναγνωρίζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα σχεδιαζόμενα έργα.
 
Επιπλέον τα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα προσβλητική» για τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της Κρήτης εναντίον των ΒΑΠΕ την διατύπωση που περιλαμβάνεται στην εισήγηση της Περιφέρειας σύμφωνα με την οποία, οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός πως η κοινωνία δε μετέχει στα υπερκέρδη των παραγωγών. (σ.σ. Προφανώς η συγκεκριμένη φράση αφήνει, έστω και ακούσια, να εννοηθεί πως οι αντιδράσεις θα ήταν μικρότερες αν οι τοπικοί πληθυσμοί είχαν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη). 
 

xartis_ape_kriti.jpg

xartis_ape_kriti.jpg, by renas

 Στην ανακοίνωση του Δικτύου περιλαμβάνεται και ο χάρτης που δείχνει τις 8 «διαθέσιμες» περιοχές της Κρήτης για εγκατάσταση αιολικών, και ο οποίος, μέχρι σήμερα (όχι τυχαία) δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Επί αυτού του χάρτη θα κληθούν να πάρουν θέση οι δήμαρχοι που θα βρεθούν στην αυριανή συνεδρίαση, γεγονός που αποτελεί αιφνιδιασμό, όπως λέει το Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ αφού οι περισσότεροι από αυτούς δε θα γνωρίζουν καν πώς κατανέμεται στο χώρο του δήμου τους η χωροθέτηση των Αιολικών που εισηγείται ως αποδεκτή η Περιφέρεια.
 
Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης, το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ  ζητά την ακύρωση όλων των αδειών παραγωγής για έργα ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας όπως και το σταμάτημα του έργου της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, που αποτελεί όπως λέει «το Δούρειο Ίππο ανάπτυξης των ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας».  Τέλος προτείνει να αλλάξει η νομοθεσία και να απελευθερωθεί ο αναγκαίος χώρος στα δίκτυα για να γίνουν έργα αυτοπαραγωγής, αποκλειστικά με συμψηφισμό, ώστε να μην επιβαρύνεται το κοινωνικό σύνολο.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού.
 
Υπενθυμίζουμε ότι η α’ φάση της μελέτης, πρότεινε να κάνουμε την Κρήτη «πράσινο νησί» με 100% ΑΠΕ, γεγονός που προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις.
 
Όταν στη β’ φάση, η μελέτη πρότεινε να δημιουργηθούν οκτώ (8) περιοχές εγκατάστασης αιολικών σταθμών ισχύος περίπου 2.000 MW, τα Δημοτικά Συμβούλια των περιοχών αυτών αλλά και πολλοί φορείς τοποθετήθηκαν κάθετα με αρνητικό τρόπο.
 
Παράλληλα, δεκαεννέα (19) Δημοτικά Συμβούλια της Κρήτης γνωμοδότησαν αρνητικά για την εγκατάσταση των αιολικών συστημάτων των δυο γνωστών εταιρειών, που απαριθμούσαν 56 αιολικούς σταθμούς, με συνολική ισχύ 1685 MW.
 
Θεωρούμε ότι το ίδιο θα έκαναν και τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια, που δεν συζήτησαν το θέμα, απλά επειδή δεν υπήρχαν αιολικοί σταθμοί στα όριά τους.
 
Θα περίμενε λοιπόν κανείς άλλα πράγματα να εισηγείται η Περιφέρεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 10 Νοεμβρίου.
 
Κι όμως, αυτό που εισηγείται με τις προϋποθέσεις που θέτει, είναι δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 4.000 MW, για την ακρίβεια 3.717 MW, όσων δηλαδή προβλέπονται από το 2ο σενάριο της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
 
Το σενάριο αυτό, αποκλείει τις περιοχές που αποκλείονται και από το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ και επιπλέον τις περιοχές Νατούρα και περιοχές με άλλα κριτήρια όπως π.χ. περιοχές με ισχυρές κλίσεις και καταλήγει ότι «χωράνε» 3.717 MW αιολικών σταθμών !
 
Έτσι, οι Δήμαρχοι που θα τοποθετηθούν την Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα βρεθούν προ εκπλήξεων, αφού το θέμα δεν θα έχει συζητηθεί σ’ αυτή τη διάσταση στα Δημοτικά τους Συμβούλια. Κάποιοι δεν θα γνωρίζουν καν πως μεταφράζεται στο χώρο η «φιλοπεριβαλλοντική» εισήγηση της Περιφέρειας, που μάλιστα αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των ενεργειακών φορέων (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ.) να ορίσουν την ισχύ της διασύνδεσης, που κατά τ’ άλλα θεωρείται δεδομένη.
 
Αυτός είναι ο χάρτης της Μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που δείχνει ποιές είναι οι «διαθέσιμες» περιοχές της Κρήτης και που δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
 
 
ΧΑΡΤΗΣ
 
 
Η πρόταση αυτή αποτελεί τεράστια αντίφαση σε σχέση με όσα η ίδια η εισήγηση επικαλείται, ότι δηλαδή: «Τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ και ειδικότερα τα έργα μεγάλης κλίμακας, όχι μόνο δεν ενισχύουν την εδαφική συνοχή της Κρήτης αλλά αντίθετα διασπούν το αγροτικό και ορεινό τοπίο της, προσφέροντας πολύ μικρή πρόσοδο στην κοινωνία και σχεδόν μηδενική απασχόληση. Επιπρόσθετα τις περισσότερες φορές έρχονται σε σύγκρουση με άλλες χρήσεις γης ή σπαταλούν πολύτιμους φυσικούς πόρους, και αποτελούν μόνιμη αιτία έντονων αντιδράσεων, ενώ απειλούν την κοινωνική συνοχή σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες της.»
 
Παράλληλα, η εισήγηση της περιφέρειας αποδέχεται υπό όρους την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αλλά και υβριδικών συστημάτων, εμμένοντας στον παραλογισμό της ενεργειακής χρήσης νερού και μάλιστα από υπόγεια νερά, παραβλέποντας και το ότι αυτά ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση εκτός της ενέργειας και του νερού.
 
Ιδιαίτερα προσβλητική για τον τεράστιο αγώνα που γίνεται τέσσερα χρόνια τώρα στην Κρήτη από τις τοπικές κοινωνίες με μεγάλο κόστος και με πολύπλευρη ανάπτυξη επιχειρημάτων, θεωρούμε και τη διατύπωση της εισήγησης ότι τάχα οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός «ότι η κοινωνία δεν μετέχει στα υπερκέρδη των παραγωγών»,  και ότι, κατά την άποψή της, «αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που πυροδοτεί τις αντιδράσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την αρνητική εικόνα μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για τις ΑΠΕ, και βέβαια ευθύνεται εν πολλοίς για την μετ’ εμποδίων ανάπτυξή τους στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.»
 
Ζητούμε από όλους τους πολίτες, φορείς και συλλογικότητες της Κρήτης να συμβάλλουν στον αγώνα για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα και για:
 
*  να ακυρωθούν όλες οι άδειες παραγωγής για έργα ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας
*  να σταματήσει το έργο της διασύνδεσης, που αποτελεί το Δούρειο ίππο ανάπτυξης των ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας,
*  να ακυρωθούν όλες οι δεσμεύσεις για έργα που δεν έχουν εκτελεστεί, προκειμένου να απελευθερωθεί ο αναγκαίος χώρος στα δίκτυα για να γίνουν έργα αυτοπαραγωγής, αποκλειστικά με συμψηφισμό, ώστε να μην επιβαρύνεται το κοινωνικό σύνολο,
να τροποποιηθεί όλη η νομοθεσία με βάση τις αρχές ότι:
 
*  η ενέργεια είναι ένα αγαθό που πρέπει να τεθεί στη υπηρεσία της κοινωνίας και της παραγωγής και όχι της κερδοσκοπίας των ενεργειακών κολοσσών,
 
*   το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ένα κοίτασμα με τεράστια σημασία, που αναπτύσσεται στο δομημένο χώρο, αφήνει ανέπαφα τα βουνά την αγροτική γη και το τοπίο και δημιουργεί πολλές και πραγματικές θέσεις εργασίας.
 
Μάριος Διονέλλης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis