Κρήτη

Πώς θα γίνει φέτος το προσκύνημα στην Αγία Μαρίνα στη Βόνη - Οδηγίες στους επισκέπτες

αγία μαρίνα βόνη

Έκκληση στους πιστούς να μην προσέλθουν στην Ιερά Μονή Βόνης μόνο την παραμονή και ανήμερα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας, απηύθυνε μέσω του Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης.

Σε συνέντευξή του στον Μανώλη Αργυράκη, ο Δήμαρχος είπε ότι η Μονή θα είναι ανοιχτή δύο ημέρες πριν και δύο ημέρες μετά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις τοπικές Αρχές.

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Φραγκάκης, κάτοικοι της Βόνης είχαν ζητήσει να παραμείνει ο ναός κλειστός, υπό τον φόβο διασποράς του κορωνοϊού.

Το προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης και το τρίτο μεγαλύτερο της Ελλάδας, μετά τη Σουμελά και την Τήνο, συγκεντρώνοντας περί τους 120.000 επισκέπτες από νησί και όλη τη χώρα.

Φέτος ο κορωνοϊός υπαγορεύει τελείως διαφορετική λειτουργία του πανηγυριού, με επίσκεψη στο ναό ενώ η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ο επισκέπτης θα παρκάρει το αυτοκίνητό του έξω από το χωριό και θα κατευθύνεται με τα πόδια στη Μονή.

Στην εκκλησία θα υπάρχει μία είσοδος και μία έξοδος. Στην είσοδο θα υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι θα επιτρέπουν την είσοδο ελεγχόμενου αριθμού πιστών.

Φέτος δεν θα επιτραπεί στον κόσμο να κοιμηθεί ή να καθίσει στο προαύλιο.

Επίσης μέσα στον ναό δεν θα υπάρχουν καθίσματα, δηλαδή ο κόσμος θα προσκυνά και θα φεύγει.

Ο κ. Φραγκάκης έκανε έκκληση σε όλους όσοι θα επισκεφθούν τη Μονή να φροντίζει για την ασφάλειά του, να τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας και να βοηθά τα περίπου 500 άτομα, από αστυνομία μέχρι ερυθρό σταυρό, τα οποία θα εμπλακούν στην τήρηση των μέτρων.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Η ΟΓΕ Μεσαράς για τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας

ΟΓΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε το παράρτημα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, του Δήμου Μεσαράς, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Δήμο Φαιστού, καταγγέλοντας  για τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα ιατρικής πρόληψης και περίθαλψης στο Δημόσιο σύστημα Υγείας: 

"Ο πρόσφατος εντοπισμός κρουσμάτων covid και στον δήμο Φαιστού έρχεται να επιβεβαιώσει, για ακόμη μια φορά, ότι οι ανάγκες μας για δωρεάν Δημόσια Υγεία δεν μπορούν να περιμένουν! Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται, όπως προβάλλει η κυβέρνηση -και συνεπικουρεί με τις δηλώσεις της η δημοτική αρχή - στην ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού.

Ο λαός ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε με την εφαρμογή των μέτρων της καραντίνας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων, η κυβέρνηση όμως δεν αξιοποίησε την περίοδο αυτή για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας! Οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας στον δήμο Φαιστού, οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, στο Πολυδύναμο Ιατρείο Τυμπακίου και στα Αγροτικά Ιατρεία, σε προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, συχνά ακόμη και σε αναλώσιμα (!), οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία στον Νομό Ηρακλείου, που αναδείχθηκαν με έντονο τρόπο την περίοδο της πανδημίας δεν προέκυψαν τώρα. Πρόκειται για μια ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της οξυμένης κατάστασης, που ήδη βίωναν οι ασθενείς πριν την πανδημία με τεράστιες καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση επισκέψεων, εξετάσεων, χειρουργείων κλπ.

Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν προέκυψε λόγω κορωνοϊού, αλλά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις, που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετατρέποντας την Υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας στη δημόσια και δωρεάν Υγεία για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, για τα κέρδη των λίγων. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνοι μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα.

Είναι η ίδια πολιτική που μας καταδικάζει στην ανεργία, στην αδυναμία να έχουμε σταθερό εισόδημα, στη μισοδουλειά, στο κλείσιμο των μικρομάγαζων για να αβγατίζουν τα κέρδη των λίγων, που βλέπουμε τα δικαιώματά μας να διαλύονται. Είναι η ίδια πολιτική που πετάει στις νέες μητέρες, στα νέα ζευγάρια, πατώντας στο ευαίσθητο θέμα του παιδιού, την ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας στα σχολεία. Που έκανε ατομική ευθύνη του γονέα αν και πότε θα πηγαίνει το παιδί σχολείο, λόγω πανδημίας. Η ίδια πολιτική που έκανε θέμα επιλογής του γονιού αν και πότε το παιδί θα κάνει τον απαραίτητο εμβολιασμό, αν και πότε το παιδί θα κάνει όλες τις απαραίτητες για την ηλικία του ιατρικές εξετάσεις κ.τ.λ.

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τη διαχείριση της πανδημίας. Δεν πήρε όμως μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την κάλυψη των 30.000 οργανικών θέσεων υγειονομικών που είναι κενές, για να ανοίξουν τα δεκάδες νοσοκομεία που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες με βάση τον πληθυσμό της χώρας 3.500 κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Αντίθετα, διευκόλυνε τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας να αυξήσουν τα κέρδη τους, έκανε σουρωτήρι τα υγειονομικά πρωτόκολλα ανάλογα με τις απαιτήσεις των αεροπορικών εταιρειών και εφοπλιστων, των τουριστικών ομίλων.

Τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της ατομικής υγιεινής, η ευθύνη του καθένα μας να γίνει ασπίδα στην εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι όντως κρίσιμο να συνεχιστούν. Δεν έχουμε ακόμα ξεμπερδέψει με τον ιό που απειλεί την υγεία μας και έχει φέρει και σοβαρές ανατροπές στην ίδια την ουσία της ζωής μας.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα αναστείλουμε τις διεκδικήσεις μας για την κάλυψη των κενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κάλυψη που είναι αναγκαία είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει πανδημία. Απαιτούμε:
- Να γίνουν άμεσα με ευθύνη της κυβέρνησης δωρεάν μαζικά τεστ, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους εργασίας σε όλο τον δήμο.
- Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους μεγάλους χώρους εργασίας για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
- Άμεσα να καλυφθούν τα τεράστια κενά του Κέντρου Υγείας Μοιρών και του Πολυδύναμου Ιατρείου Τυμπακίου, όπως και των Νοσοκομείων στον Νομό, με επαρκές μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνικό εξοπλισμό, με κρατική χρηματοδότηση.
- Να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τα όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία στον δήμο μας.

Να έρθουν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί, να προσληφθεί επαρκές μόνιμο προσωπικό πλήρους ωραρίου στην καθαριότητα, να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, για να
εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, να εξασφαλιστούν ασφαλή κτίρια για όλους τους μαθητές."