Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Πόρτα" στις ΒΑΠΕ από Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Image
βαπε
 clock 09:36 | 20/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Την άρνηση των δημοτικών συμβουλίων Ηρακλείου και Ρεθύμνου συνάντησαν οι προτεινόμενες επενδύσεις - μαμούθ στην αιολική ενέργεια. Τα σχέδια των εταιριών ΤΕΡΝΑ και ΕΛΙΚΑ έλαβαν αρνητικές γνωμοδοτήσεις και μάλιστα με ομοφωνία αφού το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο τάχθηκαν κατά της υπερβολικής εξάπλωση των ΑΠΕ στο νησί. Οι συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις προβλέπουν την κατασκευή 56 αιολικών πάρκων, σε 20 δήμους του νησιού, με συνολικά 646 νέες ανεμογεννήτριες, πολλές από τις οποίες, χωροθετούνται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura ενώ στις μελέτες των εταιριών προβλέπεται η διάνοιξη 400 χιλιομέτρων νέων δρόμων στα βουνά της Κρήτης.
 
Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Ηρακλείου επί των δύο επενδύσεων. Τόσο ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Γ. Κουράκης, Η. Λυγερός, Μ. Κασαπάκης και Μ. Αμανατίδου  επεσήμαναν πως τα προτεινόμενα έργα αντίκεινται στις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού. Από όλες τις πλευρές ακούστηκαν επιχειρήματα εναντίον της μετατροπής της Κρήτης σε μια απέραντη μπαταρία και ζητήθηκε να μην επαναληφθεί το λάθος της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης ΑΠΕ στα πρότυπα της επέλασης τουριστικών επενδύσεων της δεκαετίας του 60.
 
Στα όρια του Δήμου Ηρακλείου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μόλις τριών από τις 646 ανεμογεννήτριες που προβλέπονται στα δύο επενδυτικά σχέδια, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε πως είναι ένα θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος με σοβαρές επιπτώσεις σε όλο το παραγωγικό πρότυπο του νησιού. Στη συνεδρίαση παρέστη η αρχιτέκτονας Βάνα Σφακιανάκη, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ η οποία ανέδειξε τους λόγους των αντιδράσεων όχι μόνο για τις δύο συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις αλλά συνολικά για την εξάπλωση των ΑΠΕ και για το σχέδιο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω καλωδίου. Επίσης, επεσήμανε τα ασαφή σημεία της εισήγησης της δημοτικής αρχής σε σχέση με την «ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού προσαυξημένη κατά ένα ποσοστό ασφαλείας» λέγοντας πως αυτό μπερδεύει τα πράγματα, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει ενεργειακή αυτάρκεια από ΑΠΕ.
 
Στο ίδιο κλίμα και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, κατέληξε σε ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση επί των δύο επενδύσεων, ενώ αντίστοιχη ήταν και η εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη. Στη συνεδρίαση παρέστη και εκπρόσωπος της εταιρίας ΤΕΡΝΑ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε για την αναγκαιότητα και τις θετικές επιπτώσεις των προτεινόμενων έργων. Εναντίον των καταστροφικών επεμβάσεων στα βουνά της Κρήτης τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των κατοίκων του Αμαρίου και των ορεινών περιοχών του Ρεθύμνου οι οποίοι είχαν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας κατά την ώρα της συνεδρίασης. Σε παρέμβασή της η κ. Κατερίνα Κορρέ, μέλος του Συντονιστικού Ρεθύμνου του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ, ζήτησε να πάρει θέση ο δήμος και για το θέμα της υποθαλάσσιας σύνδεσης, κάτι που αρνήθηκε ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης χαρακτηρίζοντας την υπόθεση εκτός των αρμοδιοτήτων του Δήμου.
 
Το θέμα των δύο θηριωδών επενδύσεων πρόκειται να εξεταστεί συνολικά στις 29 Οκτωβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όπου εισέρχονται προς έγκριση οι  αντίστοιχες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση να συμμετέχουν κάτοικοι από όλη την Κρήτη για να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους συνολικά για την υπόθεση των ενεργειακών επενδύσεων στο νησί εις βάρος άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis