Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον: Υπέρ της αίτησης ακύρωσης για το υβριδικό στο Κράσι

Image
ekriti, image not found
 clock 14:13 | 12/11/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

ΝΑΙ από τους ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στην αίτηση ακύρωσης του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ για το υβριδικό στο Κράσι

Η τοποθέτηση των ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

"Αρνήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου να συνυπογράψει με άλλους Δήμους, φορείς και πολίτες της Κρήτης την αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ που θα γίνει από το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΒΑΠΕ) και αφορά την Απόφαση Του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Αιολικό- Αντλητικό- Υδροηλεκτρικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 90,1 ΜW αιολικά και 100ΜW υδροηλεκτρικό – αντλητικό» με υποέργο: «Υδροηλεκτρικό- Αντλητικό σύστημα 100ΜW στη θέση «ΚΟΥΤΡΑΛΙΑ- ΑΝΩ ΛΙΜΝΙΑ» Π.Ε ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ».

 

Η περιοχή του Δήμου Χερσονήσου επιβαρύνεται, από το εν λόγω έργο, με δυο δεξαμενές αντλησιοταμίευσης, η καθεμιά για 1.200.000 κυβ. μ. νερού, σε δασικές περιοχές που φιλοξενούν το Αζιλακόδασος -ένα από τα σπάνια Μεσογειακά δάση αριάς και το μοναδικό στην Κρήτη- (πάνω δεξαμενή) και πρινόδασος (κάτω δεξαμενή).

 

«Κάνετε μια απέλπιδα προσπάθεια στην εισήγησή σας να αποδείξετε ότι δε δημιουργείται πρόβλημα για τους υδατικούς πόρους της περιοχής από τις απαιτήσεις του συγκεκριμμένου έργου. Όμως καθένας που με προσοχή διαβάζει τα κείμενά σας θα διαπιστώσει το φόβο για τις συνέπειες της παράδοσης του φυσικού πόρου που λέγεται νερό προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του έργου. Ξέρετε ότι οι πόροι αυτοί υφίστανται ήδη σοβαρές πιέσεις από τα έργα του φράγματος Αποσελέμη όμως εσείς προχωράτε σε περαιτέρω αποφάσεις που πλήττουν αυτόν το φυσικό πόρο» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”.

 

«Το κόστος για την Τουριστική ζώνη θα είναι τεράστιο» –συνέχισε- με υποβάθμιση της λεγόμενης ενδοχώρας του δήμου που όλοι σας στις προεκλογικές τοποθετήσεις σας μιλούσατε για την ανάγκη ανάδειξής της. Μιλούσατε για τη βιώσιμη αξιοποίηση των ορεινών όγκων του Δήμου μας και το γεγονός ότι το έργο γειτνιάζει με περιοχές ιδιαίτερου κάλους που χρήζουν προστασίας, εσείς τώρα το προσπερνάτε αβασάνιστα.

 

Μιλάτε για την ανάγκη η παραγόμενη ενέργεια να διατίθεται αποκλειστικά στην Κρήτη αλλά παράλληλα γνωρίζετε ότι προχωράτε στην έγκριση εγκατάστασης μιας πρώτης μεγάλης επένδυσης από τις δεκάδες άλλες που ζητούν άδειες και αθροιστικά προβλέπεται να παράγουν 7000 MW, δεκαπλάσιο δηλαδή των αναγκών του νησιού που σε περιόδους αιχμής είναι 750 MW. Ανοίγετε τις πύλες σε μια μεγάλη εταιρεία, που λόγω του μεγέθους της και των δυνατοτήτων χρηματοδότησής της, έχει τη δυνατότητα –τόνισε- να δημιουργήσει μονοπωλιακές συνθήκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Κρήτη. Με ότι αυτό σημαίνει για τους σημερινούς μικρούς παραγωγούς.

 

Μιλάτε για μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση του τιμολογίου καταναλωτών, γνωρίζοντας όμως ότι η παραγωγή από ΑΠΕ αγοράζεται ακριβά και το κόστος μεταβιβάζεται αναγκαστικά στους πολίτες. Αν λοιπόν ασχεδίαστα, χωρίς δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο αποδεχθούμε τούτες τις επενδύσεις θα επιφορτίσουμε περαιτέρω τους καταναλωτές, θα επιβαρύνουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας.

 

Απαιτείτε ακόμα οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν για τις ανάγκες λειτουργίας του έργου να προέρχονται από την περιοχή, ξέρετε όμως ότι, οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, απασχολούν ελάχιστο προσωπικό, που πρέπει να είναι απόλυτα εξειδικευμένο, με τεχνογνωσία σε διατάξεις και μεθόδους που να ανταποκρίνεται στην τυποποίηση και εξοπλισμούς της εταιρείας. Είναι δε σύνηθες, το υπεύθυνο προσωπικό για τα παραπάνω να είναι υπεύθυνο για περισσότερες από μια περιοχές. Έτσι αντί να ευελπιστούμε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τοπικής απασχόλησης μάλλον θα δούμε και να χάνονται ντόπιες θέσεις εργασίας από πιθανές επιδράσεις σε δραστηριότητες κτηνοτροφίας, αγροτικής παραγωγής, μελισσοκομίας ή και του τουρισμού.

 

Μιλάτε για διασφάλιση περιουσιών ιδιωτών όμως ένα ολόκληρο νομικό πλέγμα ευνοϊκό για αυτές τις επενδύσεις δημιουργεί επισφάλειες και σε αυτόν τον τομέα.
Εμείς απέναντι στην τάση της διαρκούς υπερπαραγωγής, της  μεγένθυσης, της αυξανόμενης ζήτησης και κατανάλωσης που προτείνει και προωθεί η λεγόμενη «αγορά» είναι καιρός να σκεφτούμε την εξοικονόμηση, την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, να εξετάσουμε και περιπτώσεις αναγκαστικών περιορισμών προκειμένου να σώσουμε περιβάλλον, δάση και βουνά, προστατευόμενες περιοχές, χώρους περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρέπει να μιλήσουμε κατόπιν για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, την ποσότητα που πραγματικά χρειαζόμαστε, πως αυτή διαχέεται και διαμοιράζεται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, πως παράγουμε για τις ανάγκες του τόπου μας και όχι για τα κέρδη, θυσιάζοντας κάθε φυσικό πόρο που απερίσκεπτα βρίσκουμε εύκαιρο και αβασάνιστα προσφερόμενο.
Να πάρουμε υπόψη την ευάλωτη θέση της χώρας που στις συνθήκες κρίσης κινδυνεύει να τσακιστεί κοινωνικά και περιβαλλοντικά, να παραδόσει τα κλειδιά και να οδηγηθεί σε οριστικές καταστροφές.
Εμείς πρέπει να σεβαστούμε τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και να οδεύσουμε σε έναν σχεδιασμό για την προστασία τους αρνούμενοι τις “φαραωνικές” ενεργειακές “μονοκαλλιέργειες” και την αβασάνιστη παράδοση γης και πόρων και φροντίζοντας να εξασφαλίσουμε την ανεκτή και συμβατή συνύπαρξη, την απαιτούμενη ισορροπία παραγωγικών δράσεων και την αντοχή των οικοσυστημάτων.
Οφείλουμε να σεβαστούμε την «αρχή της τοπικής αυτάρκειας», να αντιμετωπίσουμε ευνοϊκά την παραγωγή της μικρής κλίμακας που δίνει ρόλο και προτεραιότητα στις τοπικές κοινότητες, την αυτοδιοίκηση και σε έναν τοπικό και περιφερειακό ενεργειακό σχεδιασμό που θα αρνηθεί να μετατραπούν όλοκληρες τεράστιες περιοχές σε εργοστάσια ουσιαστικά παραγωγής ηλεκτρικης ενέργειας που καμμιά πολιτική συγγένεια δεν έχουν με την αντίληψη ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό αλλά τη βλέπουν ως καταναλωτικό προϊόν που αποφέρει κέρδη.
Αν δεχθείτε αυτήν την αντίληψη, αυτά που προτείνουμε, πρέπει να αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν με εμάς κατασκευές φαραωνικού τύπου στις παρυφές της τουριστικής μας ζώνης, με την ανάγκη για ανάδειξη της ενδοχώρας μας, την προβολή του περιβάλλοντος μας, την ήπια ανάπτυξη; 
Να αναρωτηθείτε αν πρέπει να υποβαθμίσουμε το περιβάλλον του Δήμου μας με όλο το κόστος που έχει αυτό για ένα κατεξοχήν τουριστικό Δήμο ή θα υποβοηθήσουμε την εισαγωγή διάφορων ποικιλόμορφων τεχνολογιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με έργα μικρής κλίμακας.
Να αναρωτηθείτε αν θα στηρίξουμε στη  συνέχεια την εμπλοκή του ντόπιου τεχνικού, επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού και θα ευνοήσουμε την ερευνητική δραστηριότητα στα εκπαιδευτικά και λοιπά ιδρύματα της χώρας για παραγωγή γνώσης και υλικών που συνάδουν με αυτά τα μικρά έργα.
Αν θα δώσουμε ρόλους σε φορείς κοινωνικής οικονομίας, συνεταιρισμούς, εγχειρήματα λαϊκής βάσης και θα εξασφαλίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο πάνω στο σχεδιασμό, στην παραγωγή και την παροχή του αγαθού που λέγεται ενέργεια. 
Αν λοιπόν θέλουμε αυτό το είδος ανάπτυξης, πρέπει να πούμε ναι στην αίτηση ακύρωσης, να συνυπογράψουμε και να ενισχύσουμε την προσπάθεια του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ" 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis