Κρήτη

Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης: Συμπαράσταση στους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας

Φωτιά πυρκαγιά

Με τηλεδιάσκεψη υπό τη Προεδρία του Παύλου Μπαριτάκη συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κρήτης.

Αρχικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του σε όλους τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος. Όπως διατυπώθηκε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η σκέψη μας είναι με όλους αυτούς που επλήγησαν, που έχασαν , τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Επίσης η Περιφέρεια Κρήτης έχει ξεκινήσει  ήδη την διαδικασία  για την  συγκέντρωση αγαθών και εφοδίων από όσους πολίτες και επιχειρήσεις επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, μπορούν να προσέρχονται στην κεντρική αποθήκη της Περιφέρειας Κρήτης που βρίσκεται επί της οδού Μάχης Κρήτης και Ελύρου γωνία (Περιοχή Τάλως) και να παραδίδουν τα προϊόντα που θέλουν να προσφέρουν στους πληγέντες συνανθρώπους μας.

Η παραλαβή των προϊόντων ξεκινά από σήμερα Τετάρτη 11 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 20 Αυγούστου και ώρες 9:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ στα Διοικητήρια των Περιφερειακών Ενοτήτων και η αποστολή τους με δαπάνες της Περιφέρειας.

Τέλος ο Προέδρος ενημέρωσε το Σώμα ότι προβλέπεται πλέον η διά ζώσης συνεδρίαση για τα μέλη που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησηςκαι οι συνεδριάσεις θα γίνονται με φυσική παρουσία των ανωτέρω από την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακούς Συμβουλίου.

Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου – Παρέμβαση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκηγια έργα Υποδομές και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με τησυζήτηση της ημερήσιας διάταξης αποφασίστηκαν σημαντικά θέματα και συγκεκριμένα:

Εγκρίθηκε ο Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων Περιφέρειας Κρήτης οικονομικού έτους 2020 σύμφωνα με τον οποίο τα πραγματοποιθέντα έσοδα ανήλθαν σε 170.103.679,29 ευρώ ενώ τα αντίστοιχα έξοδα σε 118.353.159,74 ευρώ.

  1. Εγκρίθηκε η Εκτέλεση Προϋπολογισμού Β' Τριμήνου 2021, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των προϋπολογισθέντων εσόδων ανήλθε σε 199.085.421,84 ενώ τα αντίστοιχα έξοδα σε
  2. Εγκρίθηκε η εφαρμογή του αρ. 109 του ν. 3852/2010 για την εκκαθάριση  της ανώνυμης εταιρείας "ΣΦΑΓΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" με δ.τ. "ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε." . Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε η κατανομή των εξόδων εκκαθάρισης με βάση τα ποσοστά συμμετοχής των μετόχων της ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ δηλαδή της  Περιφέρεια Κρήτης και των Δήμων  Μινώα Πεδιάδας, Γόρτυνας  και Φαιστού έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της εταιρείας και να ακολουθήσει η λύση της, σύμφωνα και με την απόφαση 871/2017 για ορισμό εκκαθαριστή  από το  Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου.
  3. Εγκρίθηκαν 12 θέσεις  μαθητευόμενων  ΕΠΑ.Λ και μαθητευόμενων ΕΠΑ.Σ.- Μαθητείας ΟΑΕΔ  για απασχόληση  σε διάφορες ειδικότητες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κατά την περίοδο 2021-2022 .
  4. Εγκρίθηκε η κυκλοφοριακή ρύθμιση για (εργοταξιακή σήμανση) επί της Επαρχιακής Οδού Ν.20 (Ιεράπετρα - Μύρτος) στην περιοχή από Γρα Λυγιά έως "Περιστεράς", στα πλαίσια της κατασκευής του έργου «Νέος αγωγός μεταφοράς νερού από την υδροληψία Μύρτου για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Μπραμιανού».
  5. Εγκρίθηκε η κυκλοφοριακή ρύθμιση (εργοταξιακή σήμανση) επί της Επαρχιακής Οδού Ν.20 (Ιεράπετρα – Μύρτος – όρια νομού) στην περιοχή Αμμουδάρες, στα πλαίσια της κατασκευής του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΜΜΟΥΔΑΡΕΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΕΟ.20».
  6. Εγκρίθηκε η Παράταση ισχύος της  κυκλοφοριακής ρύθμισης (εργοταξιακή σήμανση) για την κατασκευή του εγκάρσιου Κ.Ο. 2Χ2 και τις λοιπές εργασίες της αρτηρίας στην περιοχή των κλάδων στο έργο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΚΟΥΝΑΒΩΝ»,  Αναδόχου: «ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.» έως 31-12-2021.
  7. Εγκρίθηκε η Παράταση των  Ευρωπαϊκών Έργων REBYS, CLEAN, και ΤΑΝΙΑ στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης ως εταίρος με αντίστοιχη κάλυψη των πιστώσεων για την ολοκλήρωση του από ευρωπαϊκά κονδύλια.
  8. Έγινε η παρουσίαση των λειτουργιών του νέου ψηφιακού συστήματος – διασύνδεση με τις υπηρεσίες, τους φορείς και τους πολίτες. Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών Περιφέρειας Κρήτης - GIS Crete.

Στην παρέμβαση του ο περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2021-2023, υλοποιήθηκε η νέα Υποδομή Γεωχωρικών Δεδομένων της Περιφέρειας Κρήτης GIS-Crete. Κύριο αντικείμενο της, αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των μέσων διαχείρισης της γεωπληροφορίας, ως μέσο σχεδιασμού και υποστήριξης λήψης αποφάσεων. Το έργο εστιάζει στην οργάνωση κατά προτεραιότητα των υφιστάμενων γεωχωρικών πληροφοριών, την ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών διαδικτύου για τη διάχυση της πληροφορίας προς το κοινό (πολίτες, επαγγελματίες μηχανικοί), αλλά και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στα στελέχη της Περιφέρειας, προκειμένου να βελτιωθούν οι εσωτερικές ροές, πάντα μεγνώμονα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη για όλο το νησί

Φωτιά στην Εύβοια: Συγκλονίζει η γιαγιά Παναγιώτα - «Θόλωσε το μυαλό μου»

Εύβοια: Με δεξαμενόπλοιο μεταφέρουν νερό για τα πυροσβεστικά - Μάχη για τις αναζωπυρώσεις

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Ιερός Ναός Αγίου Τίτου: Ξεκινούν εργασίες συντήρησης

άγιος τίτος

Ξεκινούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι εργασίες συντήρησης στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο κέντρο του Ηρακλείου, που εντάσσονται στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε πριν από δύο εβδομάδες από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Πρόκειται για τη ριζική ανακαίνιση των εξωτερικών όψεων του μνημείου, που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές φθορές, οι οποίες μάλιστα επιδεινώθηκαν και από τους τελευταίους σεισμούς. Σύμφωνα με το πλαίσιο των εργασιών θα αφαιρεθούν τα φθαρμένα κονιάματα, όπως και οι βιολογικές επικαθήσεις στους λίθους, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός, αντιδιαβρωτική προστασία και επικάλυψη με κονίαμα σφράγισης των μεταλλικών στοιχείων, συγκόλληση των λίθινων τμημάτων με συνδέσμους τιτανίου, στερεώσεις με χρήση ενεμάτων και σφραγίσεις ρωγμών με χρήση κονιάματος.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, και έχει προϋπολογισμό 87.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ως κατεξοχήν αρμόδια για τέτοιας φύσεως εξειδικευμένες εργασίες. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου έχει καθοριστεί στους 18 μήνες και σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η εν λόγω παρέμβαση στο μνημείο του Αγίου Τίτου, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτιστικής πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων του τόπου μας, χρηματοδοτώντας τα έργα και συντονίζοντας τις χρονοβόρες και σύνθετες, συνήθως, διαδικασίες μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Φασουλάκης «με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη προσωπικά, την φροντίδα της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το άγρυπνο ενδιαφέρον του προέδρου του ενοριακού συμβουλίου του Αγίου Τίτου, εφημερίου π. Εμμανουήλ Ασκιανάκη, δρομολογήθηκε η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης στο εν λόγω μνημείο. Οι εργασίες αναμένονται το επόμενο διάστημα και έχουν ως στόχο την συντήρηση του εμβληματικού μνημείου της πόλης μας και την αντιμετώπιση των φθορών του, οι οποίες μάλιστα επιδεινώθηκαν με τους πρόσφατους σεισμούς».

έργα στον Άγιο Τίτο
έργα στον Άγιο Τίτο

Ο ναός του Αγίου Τίτου είναι ένα εκ των εμβληματικών μνημείων του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα. Η αρχική ανέγερση του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο ανάγεται στα πρώτα χρόνια της ανάκτησης της αραβοκρατούμενης Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά (961 μΧ), για να στεγάσει την έδρα της νέας Μητρόπολης, όταν σημειώθηκε και η μεταφορά της χριστιανικής πλέον πρωτεύουσας της Κρήτης, από την Γόρτυνα στο Ηράκλειο.

Έκτοτε, ως έδρα της Επισκοπικής Αρχής της Μεγαλονήσου, ο ναός του Αγίου Τίτου ακολουθεί την πλούσια και ταραχώδη ιστορία της Κρήτης. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και ειδικό σύμβουλο του περιφερειάρχη Κρήτης Γιώργο Τζωράκη ο ναός στα χρόνια της βενετικής κυριαρχίας (1211-1669) μετατράπηκε σε Επισκοπή των Λατίνων. Στα μέσα του 15ου αιώνα ανακαινίστηκε αλλά και επεκτάθηκε, ενώ ένα αιώνα περίπου αργότερα, υπέστη σημαντικές καταστροφές από σεισμό και πυρκαγιές, οι οποίες επέβαλαν την εκ θεμελίων ανοικοδόμησή του (1577), στον ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο, εσωτερικές τοξοστοιχίες και επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Κατά την οθωμανική κατάκτηση (1669) ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί (Βεζίρ τζαμί) και το κωδωνοστάσιό του σε μιναρέ. Ο συγκλονιστικός για το Ηράκλειο σεισμός του 1856 κατέστρεψε πλήρως το βενετικό οικοδόμημα, το οποίο ξανακτίστηκε εκ νέου -αυτή τη φορά ως τζαμί-, για να λειτουργήσει μέχρι την αποχώρηση των μουσουλμάνων από την Κρήτη. Το 1925 το μνημείο επανήλθε, με τις ανάλογες μετατροπές- στην ορθόδοξη χριστιανική λατρεία, αφιερωμένο και πάλι στον Άγιο Τίτο, ο οποίος ήταν μαθητής του Αποστόλου Παύλου και ο πρώτος Επίσκοπος της Κρήτης. Το 2013 πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του ιστορικού Ναού του Αγίου Τίτου Ηρακλείου σε Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι θα γίνει η επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Αγία Βαρβάρα: Τι συμβολίζει το ποτήρι που κρατά στις αγιογραφίες

Ηράκλειο: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πατέρα που άφησε το παιδί του στην χαρτόκουτα

 

ESPA BANNER