Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Συμμετοχή σε ημερίδα για την Έξυπνη Εξειδίκευση στη Γαλάζια Οικονομία

έξυπνη εξειδίκευση

Στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Γαλάζια Οικονομία και στα διαθέσιμα εργαλεία αναφέρθηκε ο Γιώργος Αλεξάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στη διαδικτυακή ημερίδα για την υποστήριξη και ανάπτυξη της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία (DG MARE) και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Περιφερειακή και Αστική Πολιτική (DG REGIO).

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιφέρειες στην εφαρμογή της έξυπνης εξειδίκευσης. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού με κυρίαρχες προκλήσεις την κλιματική αλλαγή και την πανδημία, επισημαίνοντας την ανάγκη για την διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών που θα βελτιώσουν τις αλυσίδες αξίας της γαλάζιας οικονομίας στον τουριστικό κλάδο.

στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη
στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της καινοτομίας και των επενδύσεων στο περιφερειακό οικοσύστημα για την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι i) να αναγνωρίσουμε πρώτα από όλα τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας και να υπάρχει προσαρμογή σε αυτές και ii) να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει τις συνεργασίες μεταξύ επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά και περιφερειακά προγράμματα. Οι περιφέρειες μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτό καθώς ήδη έχουν αρμοδιότητες που συνδέονται με την βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και μπορούν να κινητοποιήσουν και ενσωματώσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια γρηγορότερα και αμεσότερα.

Στόχος της ημερίδας ήταν η διαπεριφερειακή ανταλλαγή εμπειριών για τη στήριξη και ανάπτυξη της Έξυπνης Εξειδίκευσης στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας μέσα από την εφαρμογή των κατάλληλων εργαλείων και γνώσεων, τη διερεύνηση νέων διαπεριφερειακών συνεργασιών και καινοτομιών και την ενίσχυση της δυναμικής των περιφερειών στον σχεδιασμό των μακροπεριφερειακών στρατηγικών της ΕΕ. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών επιτροπών και περιφερειών, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Οι όρθιοι πελάτες και η δυνατή μουσική κόστισαν ακριβά σε ιδιοκτήτη μπαρ

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό στις δημόσιες τουαλέτες

Κρήτη: Μία ανάσα από τα 200 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Κρήτη

Ηράκλειο

Αποκάλυψη Ράδιο Κρήτη: 2.500 ευρώ ανά στρέμμα για την αναμπέλωση - Επιδότηση και για τις χαρουπιές!

αμπελια

Σε ανάκαμψη του αμπελουργικού τομέα στοχεύει το πρόγραμμα αναμπέλωσης, που μετά από πολλά χρόνια, θα αρχίσει να υλοποιείται στην Κρήτη και στον Νομό Ηρακλείου.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη ανακοίνωσε μέσω του Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης,.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο, με τη χρηματοδότηση να έρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη ο κάθε αμπελουργός για την αναμπέλωση θα επιδοτείται με το ποσό 2.500 ευρώ περίπου το στρέμμα.

Αυτή η εξέλιξη θα αναγκάσει και τους αρμόδιους φορείς καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάκαμψης να κάνουν έναν νέο σχεδιασμό όσον αφορά και τα προϊόντα που θα παράγονται.

Αναμένεται επίσης ένας άλλος σημαντικός τομέας, δηλαδή η παραγωγή χαρουπιών να ενταχθεί σε ένα νέο πρόγραμμα "δάσωσης", το οποίο θα επιδοτεί με 600-1.000 ευρώ ανά στρέμμα τη φύτευση δέντρων χαρουπιάς.

Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβίωση ενός χρυσύ προϊόντος που παρήγαγε η Κρήτη τις προηγούμενες δεκαετίες και που αυτή τη στιγμή, πωλείται στην τιμή από 1 έως 1,30 ευρώ ανά κιλό.

Παράλληλα, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, θα πραγματοποιηθεί μία σημαντική ημερίδα από την ΕΑΣΗ, στην οποία θα μιλήσει ο "γκουρού" των επιδοτήσεων κ. Δημήτρης Καπνιάς, της "ΓΕΑ Επιχειρείν", για τη νέα ΚΑΠ και την Ευφυή Γεωργία, ημερίδα στην οποία θα ακουστούν σημαντικές ειδήσεις για το αύριο του αγροτικού τομέα.

Μειωμένη παραγωγή στο λάδι

Οσον αφορά τις φετινές επιδοτήσεις αναμένονται στις 26 ή 27 Οκτωβρίου, ωστόσο η φετινή παραγωγή του ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 60% με 70% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, εξαιτίας του καύσωνα του Μαίου που στην κυριολεξία "έκαψε" τα ελαιόδεντρα.

Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η φετινή παραγωγή στην Κρήτη θα φτάσει τους 20.000 με 30.000 τόνους την ώρα που πέρυσι ήταν στους 70.000 τόνους και το 2019 τους 100.000. Παρά την μειωμένη παραγωγή, η ποιότητα του φετινού ελαιολάδου, αναμένεται εξαιρετική!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σοκ: Τον βρήκε κρεμασμένο η γυναίκα του

Αρκαλοχώρι - σεισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr και για επιπλέον οικισμούς

Ηράκλειο: Τις ενοχλούσε η φασαρία από το γυμναστήριο και έκαναν μήνυση

ESPA BANNER