Κρήτη

Παρέμβαση Θραψανιώτη για την Τουριστική Εκπαίδευση

Μανόλης Θραψανιώτης

Συζητείται σήμερα στην Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν την τουριστική εκπαίδευση.

Ο  Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, σε ιδιαίτερη συζήτηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, του παρέδωσε υπόμνημα των Βουλευτών Κρήτης και Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά  με την τουριστική εκπαίδευση και την ανάγκη  αναβάθμισης της. Ο Υπουργός συμφώνησε και αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για τα  βιβλία, την στελέχωση  με διδακτικό προσωπικό, την δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές, την φοιτητική μέριμνα κλπ. Δεσμεύτηκε  να εξετάσει το θέμα, προσθέτοντας ότι στην προοπτική της αναβάθμισης περιλαμβάνεται  και η δημιουργία δημόσιων σχολών ξεναγών.

Συζητήθηκε το θέμα της ένταξης των σχολών που λειτουργούν σήμερα (ΑΣΤΕΚ, ΑΣΤΕΡ )  στο Υπουργείο Τουρισμού και ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη να ενταχθούν στο Υπουργείο Παιδείας. Δεσμεύτηκε σύντομα να γίνει συνάντηση με τους βουλευτές που υπογράφουν το υπόμνημα για να συζητήσουν εκτενεστέρα το θέμα. Σχετικά με τη  "δημιουργία των σχολών" που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, διευκρίνισε ότι λειτουργούσαν ήδη και απλά αναβαθμίζονται.

Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι  σε αυτή την προσπάθεια για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Τουριστικής Εκπαίδευσης συγκλίνουν οι Βουλευτές Κρήτης και  Δωδεκανήσου. Πιστεύουμε ότι έτσι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για την εκπαίδευση σε ένα τομέα όπως ο τουρισμός, που έχει καθοριστική σημασία στην οικονομική και κοινωνική ζωή αυτών των περιοχών.

Κρήτη

Κρήτη - κακοκαιρία Νοεμβρίου: Στα 21 εκατομμύρια οι ζημιές

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε ο Καρτερός

Κοντά στα 21 εκατ. ευρώ φθάνει το ύψος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις - πλημμύρες) που προκάλεσαν ζημιές στην Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μεταξύ των Εταιριών - μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών.

Σύμφωνα με την έρευνα δηλώθηκαν 293 ζημιές το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 20,8 εκατ. Από αυτές, 260 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 20,75 εκατ.) και 33 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων.

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Κρήτη το Νοέμβριο του 2020 ήταν το τρίτο γεγονός με ζημιές από πλημμύρες που καταγράψαμε εντός του έτους και το οποίο προκάλεσε καταστροφές σε περιουσίες και οχήματα. Υπενθυμίζω ότι μέσα στο έτος είχαμε καταγράψει αντίστοιχα τις ζημιές από τις κακοκαιρίες «Ιανό» τον Σεπτέμβριο και «Θάλεια» τον Αύγουστο, με την συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων και από τα 3 συμβάντα να ανέρχεται σε Euro57,1 εκατ.

Για ακόμη μία φορά γίνεται σαφές πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα. Παρόλα αυτά το ασφαλιστικό κενό σε ό,τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απασχολήσει έντονα τη νέα χρονιά τους πολίτες και την Πολιτεία.».

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Βρέθηκε η 17χρονη Μάγια!

Εκτός λειτουργίας η ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου! - Τι απαντά η Μπορμπουδάκη

Ηράκλειο: Κίνδυνος ανεργίας για 5.000 εργαζόμενους στην εστίαση