Κρήτη

Παν/μιο Κρήτης: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για μεταπτυχιακό στην Επιστήμη και Μηχανική Υπολογιστών

ρομποτικη

Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί για 36ο έτος το ιστορικά πρώτο στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη και Μηχανική Υπολογιστών και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής.

Το διετές μεταπτυχιακό Πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στην έρευνα και τις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Οι φοιτητές που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα δεν πληρώνουν δίδακτρα, ενώ έχουν πρόσβαση σε πολλές υποτροφίες, πρακτικές αλλά και άλλους πόρους που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΙΤΕ, το ΕΤΕΠ και άλλους οργανισμούς.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, κέντρο αριστείας γύρω από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών του ΠΚ, που συνδυάζει:

α) το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κορυφαίο στην Ελλάδα σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη Times Higher Education
β) το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το κορυφαίο ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα
γ) το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ), θερμοκοιτίδα πληθώρας επιτυχημένων εταιρειών spin-off και start-up (http://www.stepc.gr/aboutus-gr.html)

Το περιβάλλον αυτό προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές, τόσο για ακαδημαϊκή όσο για ερευνητική αλλα και για βιομηχανική καριέρα στην επιστήμη και μηχανική των υπολογιστών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές επιλέγουν και εμβαθύνουν σε μία ή δύο από τις παρακάτω ερευνητικές περιοχές:
(Α) Αρχιτεκτονική Μικροηλεκτρονικών Συστημάτων
(B) Δίκτυα Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνίες
(Γ) Παράλληλα και Κατανεμημένα Συστήματα
(Δ) Πληροφοριακά Συστήματα και Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή
(Ε) Υπολογιστική και Γνωσιακή Όραση, και Ρομποτική
(Ζ) Αλγοριθμική και Ανάλυση Συστημάτων
(Η) Βιοϊατρική Πληροφορική και Τεχνολογία
(Θ) Τεχνολογία Πολυμέσων

Στόχος του προγράμματος είναι οι φοιτητές στο τέλος των σπουδών τους να είναι εξοικειωμένοι με τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα στην περιοχή τους. Έτσι μπορούν είτε να ενταχθούν άμεσα στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, είτε να συνεχίσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα.

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι σχολών Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικής Υπολογιστών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή αίτησης στην αντίστοιχη ιστοσελίδα και να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά.

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων: Κάθε χρόνο, αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 31 Οκτωβρίου για εισαγωγή στο επόμενο εαρινό εξάμηνο και έως τις 31 Μαρτίου για εισαγωγή στο χειμερινό εξάμηνο.

Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί από το 1984 σε συνεχή συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, σε ένα μοναδικό περιβάλλον, σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ευρώπης. Το πρώτο email στην Ελλάδα στάλθηκε το 1984 από το ΙΤΕ στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημιου Κρήτης, μαζί με την πρώτη σύνδεση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ιστό. Απόφοιτοι του τμήματος διαπρέπουν τόσο στην βιομηχανία όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο.

Κρήτη

Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι - Σεισμός: Οι αυθαίρετες προσθήκες στα κτίρια προκάλεσαν την κατάρρευση

Ζημιές σε κτίριο

Την κατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι αλλά και σε οικισμούς όπως το Χουμέρι περιέγραψε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο κ.Κωνσταντίνος Σπυράκος που επισκέφθηκε Παρασκευή και Σάββατο την περιοχή.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο κ. Σπυράκος έκανε λόγο για σοβαρότατες βλάβες στα κτίρια ακόμη και νεότερης κατασκευής ιδιαίτερα στην τοιχοποιία ενώ επεσήμανε ότι οι μετασεισμοί επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των κτιρίων.

Παράλληλα ο καθηγητής στην αυτοψία που έκανε σε κτίρια του Αρκαλοχωρίου αλλά και αλλού διαπίστωσε ότι πολλές κατασκευές έχουν γίνει πρόχειρα, αναφερόμενος σε κτίσματα νεότερης κατασκευής πάνω σε παλιά χωρίς την απαιτούμενη στήριξη γεγονός που επιδείνωσε τις ζημιές που υπέστησαν.

Ίσως πολλά από αυτά δεν είναι πλέον κατοικήσιμα ούτε επιδέχονται επιδιόρθωσης ενώ σε άλλα θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη από μηχανικό για να αποκατασταθούν σωστά.

Γενικότερα όλες οι κατασκευές, είπε ο κ.Σπυράκος, πρέπει να ενισχυθούν ιδιαίτερα όσα κτίρια είναι προ του 1985 ενώ όσα έχουν κατασκευαστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό ίσως να έχουν πρόβλημα μόνο την τοιχοποιία.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη θέση που βρίσκεται το κάθε κτίριο σε σχέση με μια σεισμική δόνηση.

Οι αυθαίρετες προσθήκες, σημείωσε είναι και οι πιο επικίνδυνες για κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού και τέτοιες υπήρχαν πολλές στο Αρκαλοχώρι.

Παράλληλα, κάλεσε τους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε αποκατάσταση του κτιρίου τους, με βάση τη μελέτη μηχανικού, καθώς εάν η όποια επέμβαση γίνει χωρίς μελέτη τότε θα είναι δύσκολη η μεταβίβασή του.

Όσον αφορά τα μνημεία και με την ιδιότητα του μέλους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είπε μετά την επίσκεψή του ότι επιδέχονται αποκατάστασης και ότι πρόκειται κυρίως για 10 ναούς και παλιά αρχοντικά.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θέμα συζήτησης ο ξυλοδαρμός για το κρέας

Ηράκλειο: Τους πέταξε κροτίδα και τους απείλησε με ρόπαλο!

ESPA BANNER