Κρήτη

Πανηγύρια: Μέχρι 50 άτομα στην πίστα και η ασκομαντούρα... σε απόσταση!

πανηγύρι

Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για τα πανηγύρια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για διασπορά του κορωνοϊού, λόγω του συνωστισμού που επικρατεί σε αυτά.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και τη Μαρία Ορφανάκη, ο Κωνσταντίνος Ντελέζος Υγιεινολόγος -Λέκτορας Υγιεινής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έδωσε σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνονται πλέον τα πανηγύρια, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ, προκειμένου και να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις, και να μην κινδυνεύουν οι επισκέπτες.

Κατ' αρχάς μιλάμε για υπαίθριο, ανοιχτό χώρο, και τίποτα άλλο. Πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση των ατόμων που θα προσέλθουν στο πανηγύρι. Δε μπορεί να γίνεται αθρόα προσέλευση, και αυτό είναι θέμα των διοργανωτών, είπε ο κ. Ντελέζος.

Πρέπει να προτιμώνται τα σερβιρισμένα φαγητά, γιατί η κατάσταση είναι καλύτερα ελεγχόμενη. Αν επιλεγεί ο μπουφές, το σερβίρισμα πρέπει να γίνεται όπως στα ξενοδοχεία, δηλαδή, πλεξιγκλάς μεταξύ του σερβιτόρου και του πελάτη. Ο σερβιτόρος πρέπει να φορά μάσκα και γάντια και οι επισκέπτες να διατηρούν την απόσταση του 1,5 μέτρου, περιμένοντας να εξυπηρετηθούν.

Τα σερβίτσια πρέπει να είναι μιας χρήσεως, και αν οι διοργανωτές επιθυμούν τα άλλα σκεύη, αυτά πρέπει να πλυθούν σε πλυντήριο στους 60 βαθμούς Κελσίου, και όχι στο χέρι.

Η πίστα πρέπει να είναι οριοθετημένη και να ανεβαίνουν για χορό, το πολύ 50 άτομα. Να μην χρησιμοποιούνται μαντήλια και λουλούδια, ενώ μετά από κάθε χορό, πρέπει να ακολουθεί καλό πλύσιμο των χεριών και χρήση απολυμαντικού που πρέπει να υπάρχει πάνω σε κάθε τραπέζι.

Ο Ντελέζος τόνισε επίσης ότι όσοι μουσικοί παίζουν πνευστά όργανα, πρέπει να διατηρούν μία απόσταση 3 μέτρων από την υπόλοιπη ορχήστρα για λόγους προστασίας.

Ερωτηθείς πώς μπορούν να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες, ο καθηγητής απάντησε ότι αυτοί πρέπει να διασφαλιστούν από τους διοργανωτές. "Είναι καλύτερο να συμμετέχουν λιγότεροι επισκέπτες και με όρους προστασίας, παρά να απαγορευτούν τελείως τα πανηγύρια, τόνισε.

 

 

 

Κρήτη

"Φοράμε μάσκα" το μήνυμα της Περιφέρειας Κρήτης (βίντεο)

φοράμε μάσκα περιφέρεια κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με δήλωσή του, υπενθυμίζει την ανάγκη να μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στις καθημερινές ενέργειες που μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό, υπογραμμίζοντας την επιβεβλημένη χρήση της μάσκας.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης:

«Κάθε αγώνας κρύβει μεγάλες συγκινήσεις και ευχάριστες στιγμές όταν κερδίζεται. Ο αγώνας, όμως, που δίνουμε όλοι μαζί τους τελευταίους μήνες είναι συνεχής, είναι πρωτόγνωρος, είναι αγώνας για τη ζωή.

Με την αποφασιστικότητα της κοινωνίας, τη θέληση των συνανθρώπων μας για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, με την επιστημονική επάρκεια των ανθρώπων στις υγειονομικές ομάδες κερδίσαμε μεγάλες μάχες το
τελευταίο διάστημα.

Η Περιφέρεια Κρήτης αξιοποιώντας την ψυχική δύναμη δύο μικρών παιδιών, το φως από τα μάτια τους, το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα. Ένα μήνυμα που πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της Κρήτης και της Ελλάδας.

Η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη. Είναι απαραίτητη. Όλοι μαζί θα υψώσουμε ξανά το τείχος προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν». Κάθε αγώνας κρύβει μεγάλες συγκινήσεις και ευχάριστες στιγμές όταν κερδίζεται. Ο αγώνας, όμως, που δίνουμε όλοι μαζί τους τελευταίους μήνες είναι συνεχής, είναι πρωτόγνωρος, είναι αγώνας για τη ζωή.

Με την αποφασιστικότητα της κοινωνίας, τη θέληση των συνανθρώπων μας για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, με την επιστημονική επάρκεια των ανθρώπων στις υγειονομικές ομάδες κερδίσαμε μεγάλες μάχες το τελευταίο διάστημα.

Η Περιφέρεια Κρήτης αξιοποιώντας την ψυχική δύναμη δύο μικρών παιδιών, το φως από τα μάτια τους, το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα. Ένα μήνυμα που πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της Κρήτης και της Ελλάδας. Η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη. Είναι απαραίτητη. Όλοι μαζί θα υψώσουμε ξανά το τείχος προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Το
οφείλουμε στον εαυτό μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.