Κρήτη

Παγκρήτιος διαγωνισμός στη μαντινάδα και το ριζίτικο τραγούδι

ριζίτικο τραγούδι

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με αφορμή την οργάνωση του συνεδρίου για τον Κωνσταντίνο Θ. Μάνο ( 1869 – 1913 ), που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου ( στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και στις 4 Δεκεμβρίου 2016 ( στους Λάκκους Κυδωνίας ), προκηρύσσουν παγκρήτιο διαγωνισμό στη μαντινάδα και το (νεο) ριζίτικο με θέμα: Η προσφορά του Κωνσταντίνου Θ. Μάνου στα Γράμματα, στην Κρήτη και στο Έθνος.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος οι κάτοικοι Κρήτης ή οι καταγόμενοι από την Κρήτη. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να λάβει μέρος με πέντε ριζίτικα και δέκα μαντινάδες.

Τα κείμενα με ψευδώνυμο ( να υπάρχουν σε μικρό κλειστό φάκελο τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου και – οπωσδήποτε – ο αριθμός τηλεφώνου και, αν υπάρχει, ηλεκτρονική διεύθυνση θα αποσταλούν σε έξι αντίτυπα ( κατά προτίμηση δακτυλογραφημένα ) στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ( υπόψη κ. Εμμανουήλ Κελαϊδή ), Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά 73100, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016.

Στο κάθε ριζίτικο θα πρέπει να σημειωθεί και ο ‘σκοπός’ με τον οποίο τραγουδιέται. Η βράβευση όσων διακριθούν θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, στις 20.00. Τα βραβεία  θα συνοδεύονται με βιβλία.  Όσοι διακριθούν θα διαβάσουν ή θα τραγουδήσουν τις συνθέσεις τους.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι :
1.Νίκος Παπαδογιαννάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, 
πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης
2.Σταμάτης Αποστολάκης, δάσκαλος, λαογράφος
3.Κώστας Μουτζούρης, φιλόλογος
4.Βασίλης Χαρωνίτης, δάσκαλος, συγγραφέας
5.Γιάννης Κουτουλάκης, δάσκαλος, πρώην πρόεδρος και χοράρχης του Συλλόγου Κρητικές Μαδάρες

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παράσυρση έξω από τον Άγιο Μηνά - Μποτιλιάρισμα σε όλο το κέντρο (βίντεο)

τροχαιο ηρακελιο

Παράσυρση ηλικιωμένου σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα έξω από τον Αγιο Μηνά στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας παρασύρθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από λεωφορείο.

Το τροχαίο είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία, με τα αυτοκίνητα να παραμένουν ακινητοποιημένα σε όλο το το κέντρο της πόλης.

Μάλιστα το ασθενοφόρο δυσκολεύτηκε να προσεγγίσει

 

 

 

ESPA BANNER