Κρήτη

Παγκρήτιος Διαγωνισμός μαντινάδας, ριζίτικου

ριζίτικο τραγούδι

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με αφορμή την οργάνωση του συνεδρίου για τον Κωνσταντίνο Θ. Μάνο ( 1869 – 1913 ), που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου ( στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ) και στις 4 Δεκεμβρίου 2016 ( στους Λάκκους Κυδωνίας ), προκηρύσσουν Παγκρήτιο διαγωνισμό στη μαντινάδα και το( νεο ) ριζίτικο με θέμα : Η προσφορά του Κωνσταντίνου Θ. Μάνου στα Γράμματα, στην Κρήτη και στο Έθνος.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος οι κάτοικοι Κρήτης ή οι καταγόμενοι από την Κρήτη.
Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να λάβει μέρος με πέντε ριζίτικα και δέκα μαντινάδες. Τα κείμενα με ψευδώνυμο ( να υπάρχουν σε μικρό κλειστό φάκελο τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου και – οπωσδήποτε – ο αριθμός τηλεφώνου και, αν υπάρχει, ηλεκτρονική διεύθυνση ) θα αποσταλούν σε έξι αντίτυπα ( κατά προτίμηση δακτυλογραφημένα ) στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ( υπόψη κ. Εμμανουήλ Κελαϊδή ), Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά 73100, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016.
Στο κάθε ριζίτικο θα πρέπει να σημειωθεί και ο ‘σκοπός’ με τον οποίο τραγουδιέται.

Η βράβευση όσων διακριθούν θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, στις 20.00. Τα βραβεία  θα συνοδεύονται με βιβλία.  Όσοι διακριθούν θα διαβάσουν ή θα τραγουδήσουν τις συνθέσεις τους. Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι :
Νίκος Παπαδογιαννάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης
Σταμάτης Αποστολάκης, δάσκαλος, λαογράφος
Κώστας Μουτζούρης, φιλόλογος
Βασίλης Χαρωνίτης, δάσκαλος, συγγραφέας
Γιάννης Κουτουλάκης, δάσκαλος, πρώην πρόεδρος και χοράρχης του Συλλόγου Κρητικές Μαδάρες

 

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Μεγάλη φωτιά έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική!

φωτια πυροσβεστικη πυρκαγια

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, σε χορτολιβαδική έκταση στον Άστρικα Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά.

Ισχυρές δύναμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Χανιά, την Κίσσαμο και την Κάνδανο, έχουν ήδη φτάσει στο σημείο και επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή μεταβαίνουν πεζοπόρο τμήμα αλλά και πυροσβετικά οχήματα και από το Ηράκλειο.

Ακόμα, έχει ζητηθεί η συνδρομή πυροσβεστικού ελικοπτέρου προκειμένου να συνδράμει από αέρος για την αναχαίτιση του πύρινου μετώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταμάτα: Mεγάλη φωτιά απειλεί σπίτια - Μήνυμα από το 112

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Σταμάτα: Στις φλόγες σπίτι στη Ροδόπολη

Ηράκλειο: Έριξε βεγγαλικά και προκάλεσε την πυρκαγιά