Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου

Image
thorubos.jpg
 clock 13:49 | 28/04/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Στις 29 Απριλίου του 2015 εορτάζεται διεθνώς η ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου. Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα του θορύβου και των κινδύνων που θέτει στη δημόσια και ατομική υγεία. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ακουστική και την ιατρική κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα αποτελέσματα της παρατεταμένης έκθεσης του ανθρώπου σε πάσης φύσεως θορύβους. Στα πλαίσια της ημέρας αυτής πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τα προβλήματα που επιφέρει ο θόρυβος στην ανθρώπινη ζωή.

Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Σύμφωνα με την έρευνα, η έκθεση στον θόρυβο είναι μια ύπουλη διαδικασία της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ούτε ορατές, ούτε αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία και διογκώνουν τα μη υγιή προσδόκιμα χρόνια ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις (ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους), διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες.

afisa_hmera_thorubou.jpg

afisa_hmera_thorubou.jpg, by meropi

Ειδικά, όσον αφορά στα παιδιά, η έκθεση στον θόρυβο κατά την κρίσιμη σχολική ηλιακή επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους, καθώς αποδείχτηκε ότι, οι ηχητικές επιβαρύνσεις επηρεάζουν τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση.

Πέρα όμως από τους κινδύνους απώλειας της ακοής, ο θόρυβος προκαλεί ποικίλες ψυχολογικές διαταραχές και όπως έχουν αποκαλύψει πολυάριθμες έρευνες της κοινής γνώμης, διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες τα τελευταία 50 χρόνια στις αστικές περιο-χές, ο θόρυβος (ανεξαρτήτως σύνθεσης και προέλευσης) ιεραρχείται ως το σημαντικό-τερο πρόβλημα άνεσης.

Δυστυχώς οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που προκαλεί ο θόρυβος και συνεχίζουν είτε να παράγουν θόρυβο σε επίπεδα πέρα από κάθε ανοχή είτε να εκτίθενται συνειδητά στα επίπεδα αυτά. Χαρακτηριστική είναι η ακουστική των κέντρων διασκέδασης, όπου η μουσική εκπέμπεται σε επίπεδα απαράδεκτα για την υγεία των θαμώνων για να αναφερθούμε μόνο σε μία από τις πολλές περιπτώσεις συνειδητής παραβίασης κάθε κανόνα υγιεινής της ακοής.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων από την ηχορύπανση και από τις 25 Ιουνίου 2002 βρίσκεται σε ισχύ η οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά µε την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες έσπευσαν να εναρμονισθούν με αυτή, η οδηγία δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό και έτσι οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών για τους κινδύνους από το θόρυβο παραμένουν επίκαιρες.

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος εξέδωσε στα τέλη του 2014 μία έκθεση για το θόρυβο στην Ευρώπη που αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα θορύβου και αξίζει να διαβαστεί από τεχνικούς και απλούς πολίτες. Η έκθεση μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα : http://www.eea.europa.eu/publications/noise-in-europe-2014 .

H Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής (ΕΑΑ) που συντονίζει το έργο των Εθνικών Επιστημονικών Εταιριών Ακουστικής, πραγματοποιεί κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων που απευθύνονται κυρίως σε νέους με στόχο να τους ευαισθητοποιήσει στα θέματα του θορύβου ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα που είναι ο περιορισμός του θορύβου στη γένεσή του, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν ο καθένας κατανοήσει τα οφέλη που έχει από τη διαβίωσή του σε ένα περιβάλλον χαμηλής ηχορύπανσης. Για το 2017 η ΕΑΑ προετοιμάζει μια μεγάλη Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα περιλαμβάνει συμμετοχή και των αρμοδίων φορέων σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης και κρατών μελών με στόχο μια συντονισμένη προσπάθεια λήψης πρόσθετων μέτρων καταπολέμησης του θορύβου και περιορισμού των γενεσιουργών αιτίων του. Όλοι οι φορείς που έχουν ευθύνη για την εξασφάλιση μια καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες, πρέπει να συν-στρατευθούν με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την ακουστική, προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλύτερο ακουστικό περιβάλλον για όλους. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσής των πολιτών στον θόρυβο και να συνδράμουν από την δική τους την πλευρά στην μείωση των εκπομπών θορύβου αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησής του.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακουστικής από την Ελλάδα είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ) που εδρεύει στο Ηράκλειο.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis