Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης: Διεθνές Συνέδριο για τη μοριακή και πληθυσμιακή βιολογία των κουνουπιών

Image
vector-kolymbari-meeting-2022.jpg
 clock 16:20 | 28/07/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ολοκληρώθηκαν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου σχετικού με φορείς λοιμωδών ασθενειών.

Πρόκειται για ένα Συνέδριο με τεράστια επιστημονική εμβέλεια που οργανώνεται στην Ακαδημία κάθε 2 χρόνια. Εγκαθιδρύθηκε πριν από 19 χρόνια από παγκοσμίως γνωστούς ερευνητές της Κρήτης, όπως ο εκλιπών Καθηγητής Φώτης Κ. Καφάτος και ο Καθηγητής Χρίστος Λούης και έχει καθιερωθεί σήμερα ως μοναδικό στο είδος του.

Στο πλαίσιο του παραπάνω Συνεδρίου έγινε και ειδική συνεδρίαση όπου παρουσιάστηκε το μεγάλο και καινοτόμου έργου του Καθηγητή Χρίστου Λούη.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν πέραν των 140 ερευνητών από πολλές Χώρες του κόσμου. Εκεί παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα φορείς όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, η ασθένεια Ζίκα και ο πυρετός του δυτικού Νείλου.

Ο αριθμός περιστατικών από τέτοιες μεταδοτικές λοιμώξεις έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω τις κλιματικής αλλαγής που επέτρεψε στα έντομα φορείς τους να εξαπλωθούν σε όλες σχεδόν τις γωνιές του πλανήτη.

Στη Χώρα μας, όπως και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης, η κλιματική αλλαγή θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης και άλλων φορέων τέτοιων ασθενειών.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα της ελονοσίας έχουν αυξηθεί δραματικά παγκοσμίως λόγω των προβλημάτων που επέφερε η COVID-19 στη συνέχιση της καταπολέμησης των φορέων. Ιδιαίτερη έμφαση στο Συνέδριο δόθηκε σε μελλοντικούς τρόπους καταπολέμησης τέτοιων ασθενειών, όπως η ανάπτυξη μεθόδων γενετικής τροποποίησης των φορέων και νέων φαρμάκων και εμβολίων.

Το Συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από τον Γιώργο Κ. Χριστοφίδη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου και τον Καθηγητή Γιάννη Βόντα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, χαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Στον Χαιρετισμό του ο Δρ Ζορμπάς εστίασε στη βιοηθική και στη σημασία της επιστήμης για το καλό της ανθρωπότητας με σεβασμό στην ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ, Αντώνης Καλογεράκης παρουσίασε τις εκτενείς περιβαλλοντικές δράσεις του Ιδρύματος και τη συμμετοχή του ως ερευνητικού εταίρου σε Ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

Στην καταληκτική του ομιλία ο Καθηγητής Χριστοφίδης υπογράμμισε τη σημαντική συνεισφορά της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στην τεράστια ανάπτυξη που γνώρισε αυτό το επιστημονικό πεδίο τα τελευταία 20 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης: Φύτεψαν δέντρο στη μνήμη της Σούζαν Ίτον

Κρήτη - τραγωδία: Από μπετονιέρα παρασύρθηκε η άτυχη γυναίκα

Κρήτη: Τα αυτοκίνητα έγιναν παρανάλωμα του πυρός...

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis