Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης: Με επιτυχία η ημερίδα στον Αποκόρωνα για την κλιματική αλλαγή

Image
ημεριδα αποκόρωνας
 clock 21:24 | 26/09/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Ημερίδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “SIGMA Nexus - Βιώσιμη Καινοτομία και Διακυβέρνηση στην περιοχή της Μεσογείου για το Πλέγμα σχέσεων Υδάτων, Οικοσυστημάτων, Τροφίμων και Ενέργειας», οργάνωσε την Δευτέρα 29/6/2022, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, στον Αποκόρωνα Χανίων.

Οι περιοχές μελέτης του SIGMA NEXUS, όπως έγινε γνωστό, είναι μια στην Κρήτη (Λίμνη Κουρνά- Αποκόρωνας) και δύο ακόμη στην Αίγυπτο (Minia και Nubariya).

Στην ημερίδα από πλευράς Ο.Α.Κ. συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Λευτέρης Κοπάσης, το μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων [Π.Ε.Δ.] Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων, κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης. Στην διάρκεια αυτής, δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του έργου για τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ νερού, οικοσυστημάτων, ενέργειας και επισιτιστικής ασφάλειας, στην περιοχή μελέτης που αφορά την Κρήτη.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι «η κλιματική αλλαγή και η μεταβλητότητα του κλίματος προβλέπεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή, τα επόμενα χρόνια, τόσο σε ότι αφορά την απόδοση των καλλιεργειών όσο και τις τοποθεσίες στις οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν διαφορετικές καλλιέργειες.

Περιοχές δε όπως η Κρήτη είναι από αυτές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, με συνολικό αρνητικό αντίκτυπο στη γεωργία», στοιχείο που όπως επισημάνθηκε, «οφείλει να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς και να ληφθούν έγκαιρα, οι βέλτιστες πρωτοβουλίες».

Στην διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ., κ. Άρης Παπαδογιάννης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει προς αυτή την κατεύθυνση ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, με επίκεντρο την εκπόνηση ενός Master plan, το οποίο έχει καταγράψει όλες τις υποδομές εκμετάλλευσης υδατικών πόρων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η κατάρτιση διαχειριστικών προτεραιοτήτων, για ν’ ακολουθήσει σχετική προώθηση των απαιτούμενων μελετών και έργων.

«Ο στόχος των έργων αυτών θα είναι η βέλτιστη διαχείριση υδατικών πόρων του νησιού, που θα επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών του, τηρώντας τους απαραίτητους όρους βιώσιμης χρήσης, περιβαλλοντικά αποδεκτής και ταυτόχρονης προστασίας του νερού ως πολύτιμου αγαθού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδογιάννης και κατέληξε λέγοντας ότι:

«Το εν λόγω Master plan, που εκπόνησε ο Ο.Α.Κ. απαντά με επιστημονικό τρόπο στο ποιες είναι οι οφειλόμενες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια, για την θωράκιση της Κρήτης,

σε επίπεδο υποδομών

σε επίπεδο καλλιεργειών

σε επίπεδο επάρκειας πόρων

ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά οι παραγωγοί αλλά και να διατηρηθεί το νησί με τρόπο ανταγωνιστικό, απέναντι στην τουριστική αγορά και να προσαρμοστεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, στις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών».

Οι εργασίες της ημερίδας, φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείο Pilot Beach Resort

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φτώχεια: Υψηλός ο κίνδυνος για σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες

Κρήτη: Παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Ιεράπετρα για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου

Ηράκλειο: Στη "φάκα" σεσημασμένος 27χρονος στο κέντρο - Τί βρήκαν οι αστυνομικοί

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis