Κρήτη

Ομιλία Δανέλλη για τα εθνικά θέματα

Δανελλης

Στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωση των σπουδαστών της Σχολής Εθνικής Άμυνας, για τα εθνικά θέματα.

Ο Βουλευτής του Ποταμιού υποστήριξε πως η χώρα μας ως παραμεθόριος χώρα της Ε.Ε. και με γνωστά προβλήματα κακής γειτονίας, που λίγες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν, καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον, από το οποίο απουσιάζουν πολλές από τις σταθερές του παρελθόντος, καθώς η αβεβαιότητα, η επισφάλεια και ο ανορθολογισμός χαρακτηρίζουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. 

Σχετικά με την ένταση που επικρατεί στις ελληνο – τουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ο Βουλευτής Ηρακλείου τόνισε, πως είναι απαραίτητο να γίνει κοινή πεποίθηση ότι η αποφασιστικότητά μας πρέπει να διακρίνεται από ψυχραιμία, σύνεση, νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, αφού κάθε απάντησή μας στο γήπεδό τους, δηλαδή της πρόκλησης επικοινωνιακού χαρακτήρα εντυπώσεων θα είναι σε όφελος της Τουρκίας.

«Τον Ερντογάν τον συμφέρει να εξωτερικεύσει την κρίση, γιατί παρά την φαινομενική παντοδυναμία του, μετά το πραξικόπημα του Ιουνίου, αλλά και τις απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις, η οικονομική πραγματικότητα της Τουρκίας, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικής αστάθειας. Επιπλέον, η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των εθνικών της επιδιώξεων, δεδομένων των μη θετικών για αυτήν εξελίξεων στο κουρδικό, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να πιέσει προς τα δυτικά, για όσες απώλειες διαβλέπει πως θα έχει από τα ανατολικά της. Έτσι επιζητά με κάθε τρόπο την κλιμάκωση της έντασης.» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε, πως η Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει τα εθνικά της θέματα,  πρέπει να αξιοποιήσει τη θέση της στους υπερεθνικούς οργανισμούς, δηλαδή  στην Ε.Ε., αλλά και στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας σταθερά πως η συμμετοχή της, δεν έχει μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα, ενώ παράλληλα πρέπει να προχωρήσει προς μια ουσιαστική και ρεαλιστική αναδιάρθρωση της δομής και οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.  
«Χωρίς ισχυρές, εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι δύσκολο οποιαδήποτε χώρα να ασκήσει επιτυχημένη εξωτερική πολιτική και να υποστηρίξει τα εθνικά της συμφέροντα, εξασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες ασφάλειας για την ευημερία του λαού της.»

Επιπλέον επανέφερε την πρόταση του Ποταμιού για την ανάγκη  δημιουργίας ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επικουρεί την εκάστοτε Κυβέρνηση στα πολύ δύσκολα και κρίσιμα ζητήματα χάραξης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. 

Κλείνοντας, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. τόνισε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η αυταπάτη της επιστροφής στην «ασφάλεια» του έθνους - κράτους ή να αφεθούμε στα σχέδια που απεργάζονται κάποιοι, για μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», που δεν είναι παρά ο ευφημισμός μιας κατακερματισμένης Ευρώπης, με αμελητέο βάρος και κύρος σε πλανητικό επίπεδο.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Αισιοδοξία για την πορεία του ιού - Μόλις 3 τα κρούσματα

φωτο αρχείου

Με βραδείς ρυθμούς η αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική, όπου για μια ακόμη ημέρα καταγράφονται σχεδόν οι μισές νέες μολύνσεις από όσες εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, από τα 334 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο, 162 εντοπίζονται στην Αττική, με 49 διαγνώσεις να αφορούν τον βόρειο τομέα και 42 το κέντρο της Αθήνας

Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 3 κρούσματα κορωνοϊού. Από ένα σε Ηράκλειο,Λασίθι και Ρέθυμνο

Ακολουθεί η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 10
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 23
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 9
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 49
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 1
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 5
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 14
ΕΒΡΟΥ 9
ΕΥΒΟΙΑΣ 12
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 26
ΘΗΡΑΣ 7
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 10
ΚΑΒΑΛΑΣ 1
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 42
ΚΙΛΚΙΣ 1
ΚΟΖΑΝΗΣ 6
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 5
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 7
ΛΑΡΙΣΑΣ 11
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΛΕΣΒΟΥ 3
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 8
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 17
ΞΑΝΘΗΣ 4
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 12
ΠΙΕΡΙΑΣ 6
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 3
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 8

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Μυστήριο με ανθρώπινο σκελετό - Βρέθηκε θαμμένος σε χωράφι

Συνελήφθη ο προπονητής της 11χρονης - Τι ισχυρίζεται για το βιασμό της ανήλικης