Κρήτη

Ο Διευθυντής του Meteo.gr στο Ράδιο Κρήτη: Προγνώσεις καιρού και …πυρκαγιών

maxresdefault_1.jpg

Με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της γνωστής ιστοσελίδας πρόγνωσης καιρού meteo.gr του Αστεροσκοπείου κ. Κώστας Λαγουβάρδος, εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη πώς εκδίδονται τα δελτία καιρού και σε λίγο και τα δελτία... πυρκαγιών.

Η Κρήτη, είπε ο Ρεθυμνιώτης μετεωρολόγος, αυτές τις ημέρες ταλαιπωρείται από τους νοτιάδες και γι' αυτό καταγράφονται και υψηλές θερμοκρασίες. Το σκηνικό του καιρού όμως αναμένεται να αλλάξει από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες θα επηρεάσουν και τα συστήματα της χώρας μας. Σαφέστατα είπε η κλιματική αλλαγή μας έχει επηρεάσει αλλά δεν είναι καταλυτική για τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Τα προγνωστικά μοντέλα

Για τον κ. Λαγουβάρδο είναι σημαντικό να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται άμεσα και να προφυλάσσονται λίγο πριν εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα ή πυρκαγιές. Παράλληλα εξήγησε γιατί υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην πρόγνωση του καιρού από υπηρεσία σε υπηρεσία, αφού όπως ανέφερε η ανάλυση των μετεωρολογικών δεδομένων και μοντέλων γίνεται ίσως με άλλη προσέγγιση.

Αν όλα τα μοντέλα πρόγνωσης δείχνουν το ίδιο, τότε είναι δύσκολο να πέσουν έξω όλοι οι μετεωρολόγοι. Εάν υπολογίζονται τα στοιχεία με διαφορετικό μοντέλο τότε υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει εγκαταστήσει 380 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, πολλοί από αυτούς βρίσκονται στην Κρήτη και έτσι υπάρχει σε πραγματικό χρόνο και online σαφής εικόνα σε κάθε περιοχή.

Παράλληλα εξήγησε ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις διαφόρων υπηρεσιών σε Ευρώπη και Αμερική π.χ για τον επόμενο μήνα ή τρίμηνο δεν είναι αξιόπιστες, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν,ωστόσο καταγράφεται μια τάση που είτε επιβεβαιώνεται είτε διαψεύδεται.

...Και πρόγνωση πυρκαγιών

Ο κ. Λαγουβάρδος αναφερόμενος στο νέο σύστημα πρόγνωσης πυρκαγιών που παρουσιάστηκε και σε ημερίδα στο Ρέθυμνο επεσήμανε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει την πυροσβεστική αλλά και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Πρόκειται για το σύστημα IRIS που αναπτύσσεται μέσω του προγράμματος DISARM. Το σύστημα αυτό μπορεί να δώσει στοιχεία για την εκτίμηση επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση εστιών πυρκαγιάς, την πρόγνωση και τέλος, την αξιολόγηση κινδύνου δασικών πυρκαγιών εντός των πλαισίων της κλιματικής αλλαγής.

Πώς δουλεύει το σύστημα

Το προγνωστικό αυτό σύστημα βασίζεται στη σύζευξη ενός τυπικού μετεωρολογικού μοντέλου με ένα μοντέλο εξάπλωσης πυρκαγιάς. Η λειτουργία του βασίζεται στην πρόγνωση και παραμετροποίηση των τριών στοιχείων που καθορίζουν κατά βάση τη συμπεριφορά μιας πυρκαγιάς, δηλαδή του καιρού, της τοπογραφίας και της καύσιμης ύλης. Παράλληλα, το IRIS λαμβάνει υπόψη του αυτό που απλοϊκά θα λέγαμε «η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό», δηλαδή την αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ της φωτιάς και του καιρού. Ακόμη, τόνισε την αυτοματοποιημένη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και τις βασικές πληροφορίες που μπορεί να παρέχει.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δύο στους δέκα εργαζόμενους κάτω από το όριο της φτώχειας

εργαζόμενοι

Μονάχα απογοητευτικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ που αποτυπώνουν μια τραγική κατάσταση για την Ελλάδα αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι μισθοί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν πέσει κάτω ακόμα και από τα επίπεδα χωρών που εισέρχονται τώρα στην Ευρωζώνη, ενώ το κόστος ζωής παραμένει υψηλότατο και σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερο από το κόστος προ κρίσης. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον ένα στα τρία νοικοκυριά να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τις ΔΕΚΟ, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά μονογονεϊκής οικογένειας αδυνατεί να εξοφλήσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. 

Τα δεδομένα είναι αντίστοιχα και για το Ηράκλειο, αφού όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, το 20% των εργαζόμενων με βάση τις αμοιβές τους, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Βοργιάς, το συγκεκριμένο δεδομένο έχει καταγγελθεί αρκετές φορές προς όλους τους συναρμόδιους. Την ίδια στιγμή, καθημερινά είναι τα περιστατικά εργαζόμενων και απλών ανθρώπων που προσέρχονται στο Εργατικό Κέντρο είτε για αναζήτηση τροφίμων, είτε για αίτημα διακανονισμών προς εταιρίες κοινής ωφέλειας. 

Το χειρότερο στοιχείο όλων ωστόσο, σχετίζεται με το γεγονός πως το ποσοστό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς τις υποχρεώσεις του, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το ποσοστό στη χώρα όταν εκείνη εισέρχονταν στην κρίση.