Κρήτη

Ο Διευθυντής του Meteo.gr στο Ράδιο Κρήτη: Προγνώσεις καιρού και …πυρκαγιών

maxresdefault_1.jpg

Με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της γνωστής ιστοσελίδας πρόγνωσης καιρού meteo.gr του Αστεροσκοπείου κ. Κώστας Λαγουβάρδος, εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη πώς εκδίδονται τα δελτία καιρού και σε λίγο και τα δελτία... πυρκαγιών.

Η Κρήτη, είπε ο Ρεθυμνιώτης μετεωρολόγος, αυτές τις ημέρες ταλαιπωρείται από τους νοτιάδες και γι' αυτό καταγράφονται και υψηλές θερμοκρασίες. Το σκηνικό του καιρού όμως αναμένεται να αλλάξει από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες θα επηρεάσουν και τα συστήματα της χώρας μας. Σαφέστατα είπε η κλιματική αλλαγή μας έχει επηρεάσει αλλά δεν είναι καταλυτική για τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Τα προγνωστικά μοντέλα

Για τον κ. Λαγουβάρδο είναι σημαντικό να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται άμεσα και να προφυλάσσονται λίγο πριν εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα ή πυρκαγιές. Παράλληλα εξήγησε γιατί υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην πρόγνωση του καιρού από υπηρεσία σε υπηρεσία, αφού όπως ανέφερε η ανάλυση των μετεωρολογικών δεδομένων και μοντέλων γίνεται ίσως με άλλη προσέγγιση.

Αν όλα τα μοντέλα πρόγνωσης δείχνουν το ίδιο, τότε είναι δύσκολο να πέσουν έξω όλοι οι μετεωρολόγοι. Εάν υπολογίζονται τα στοιχεία με διαφορετικό μοντέλο τότε υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει εγκαταστήσει 380 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, πολλοί από αυτούς βρίσκονται στην Κρήτη και έτσι υπάρχει σε πραγματικό χρόνο και online σαφής εικόνα σε κάθε περιοχή.

Παράλληλα εξήγησε ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις διαφόρων υπηρεσιών σε Ευρώπη και Αμερική π.χ για τον επόμενο μήνα ή τρίμηνο δεν είναι αξιόπιστες, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν,ωστόσο καταγράφεται μια τάση που είτε επιβεβαιώνεται είτε διαψεύδεται.

...Και πρόγνωση πυρκαγιών

Ο κ. Λαγουβάρδος αναφερόμενος στο νέο σύστημα πρόγνωσης πυρκαγιών που παρουσιάστηκε και σε ημερίδα στο Ρέθυμνο επεσήμανε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει την πυροσβεστική αλλά και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Πρόκειται για το σύστημα IRIS που αναπτύσσεται μέσω του προγράμματος DISARM. Το σύστημα αυτό μπορεί να δώσει στοιχεία για την εκτίμηση επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση εστιών πυρκαγιάς, την πρόγνωση και τέλος, την αξιολόγηση κινδύνου δασικών πυρκαγιών εντός των πλαισίων της κλιματικής αλλαγής.

Πώς δουλεύει το σύστημα

Το προγνωστικό αυτό σύστημα βασίζεται στη σύζευξη ενός τυπικού μετεωρολογικού μοντέλου με ένα μοντέλο εξάπλωσης πυρκαγιάς. Η λειτουργία του βασίζεται στην πρόγνωση και παραμετροποίηση των τριών στοιχείων που καθορίζουν κατά βάση τη συμπεριφορά μιας πυρκαγιάς, δηλαδή του καιρού, της τοπογραφίας και της καύσιμης ύλης. Παράλληλα, το IRIS λαμβάνει υπόψη του αυτό που απλοϊκά θα λέγαμε «η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό», δηλαδή την αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ της φωτιάς και του καιρού. Ακόμη, τόνισε την αυτοματοποιημένη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και τις βασικές πληροφορίες που μπορεί να παρέχει.

Κρήτη

Λασίθι

Οροπέδιο Λασιθίου: Η καθαριότητα στο ...χέρι μας!

Οροπέδιο Λασιθίου

Η καθαριότητα του Δήμου και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικά αγαθά που οφείλουμε να σεβόμαστε, και επιτυγχάνονται με τη συνεχή συνεργασία πολιτών-κατοίκων και του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθημερινότητας και Ποιότητας Ζωής, Βαγγέλης Σιγανός, σε  συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο διάστημα αποψιλώσεις και καθαρισμούς των οικισμών του Δήμου. 

Ως εκ τούτου, ενημερώνονται οι δημότες και παρακαλούνται για την πιστή τήρηση των παρακάτω:

-Απαγορεύεται η ρίψη μπάζων στους κάδους απορριμμάτων και σε  κοινόχρηστους χώρους.

-Απαγορεύεται η ρίψη απορριμμάτων σε γεμάτους κάδους.Σε περίπτωση που ο κάδος είναι γεμάτος αναζητήστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο.

-Η ρίψη απορριμμάτων να γίνεται πάντα μέσα σε σακκούλες απορριμμάτων.

-Απαγορεύεται η ρίψη στάχτης στους κάδους αν πρώτα δεν έχει κρυώσει, διότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος  πυρκαγιάς.           

-Διατηρούμε τα οικόπεδά μας καθαρά με περιοδικό καθαρισμό και αποψίλωση.

-Δεν τοποθετούμε ογκώδη αντικείμενα ούτε και κλαδιά στα πεζοδρόμια, σε κοινόχρηστους χώρους ,και σε σημεία που εμποδίζουν τα οχήματα.

-Δεν ρίπτουμε σκουπίδια στους δρόμους.

Η καθαριότητα δεν είναι θέμα μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας αλλά θέμα καθημερινό και υψίστης σημασίας, και όλοι μας έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε σε υγεία τον όμορφο τόπο μας.