Κρήτη

"Να δοθεί παράταση, χωρίς πρόστιμο, στην ενεργοποίηση και μεταβίβαση δικαιωμάτων"

ενεργοποιηση

Mε ερώτηση του προς τo Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να δοθεί παράταση, χωρίς πρόστιμο, στην ενεργοποίηση και μεταβίβαση δικαιωμάτων έτους 2017.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 
  
Με σημαντική καθυστέρηση και μια μέρα μετά την λήξη της εμπρόθεσμης ενεργοποίησης δικαιωμάτων για το έτος 2017, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εξέδωσε την υπ’ αριθμό Φ.10043/οικ/27751/824 εγκύκλιο, στην οποία αποτυπώνονται γραπτώς, οι προφορικές δεσμεύσεις του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Τ. Πετρόπουλου σχετικά με την μη  περικοπή των συντάξεων κατά 60%, λόγω άσκησης αγροτικής δραστηριότητας σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από άλλα ταμεία πλην ΟΓΑ μέχρι 12/05/16.
Η μέχρι εχθές κυβερνητική ασάφεια και η καθυστέρηση έκδοση της εγκυκλίου οδηγεί πολλές χιλιάδες συνταξιούχους λοιπών ταμείων πλην ΟΓΑ μέχρι 12/05/16, σε εκπρόθεσμη ενεργοποίηση δικαιωμάτων με ποινή, αφού η παραπάνω εγκύκλιος εκδόθηκε μια μέρα μετά τη λήξη της εμπρόθεσμης ενεργοποίησης.
Επιπλέον, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από άλλα ταμεία πλην ΟΓΑ μετά τις 12/05/16, θα υποστούν μείωση 60% στην σύνταξη τους, αν έχουν επιλέξει να λαμβάνουν επιδότηση και ορισμένοι, μετά την έκδοση της εγκυκλίου, επιθυμούν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα τους, τα οποία όμως όποιος τα ενεργοποιήσει, θα έχει πρόστιμο.
Επειδή παρά πολλοί παραγωγοί ανησυχούν και φοβούνται για οριστική απώλεια των δικαιωμάτων τους   

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

Προτίθεστε να δώσετε παράταση χωρίς πρόστιμο στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων έτους 2017 αλλά και στη μεταβίβαση δικαιωμάτων, ώστε όσοι επιθυμούν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να μη χάσουν τα δικαιώματα τους;

Κρήτη

Ηράκλειο

Άφησε άφωνους τους Ηρακλειώτες το λαμπρό μετέωρο - βολίδα! (βίντεο)

Το μετέωρο έγινε ορατό και από το Ηράκλειο

Μετέωρο - βολίδα άφησε άφωνους όσους λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης έστρεψαν τα βλέμματά τους στον ουρανό του Ηρακλείου και άλλων περιοχών της Κρήτης.

Το εντυπωσιακά λαμπρό μετέωρο έκανε την εμφάνισή του διέγραψε μια πορεία για αρκετή ώρα και έπειτα χάθηκε.

Η βολίδα έγινε ορατή όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και από διάφορες περιοχές της νότιας και κεντρικής Ελλάδας, την Αθήνα μέχρι τον Έβρο! και γι αυτό καταγράφηκε και από κάμερες στις περιοχές αυτές όπως σε αυτή στην Κωπαΐδα της Βοιωτίας(βλέπε βίντεο):

Τι είναι το μετέωρο

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωρίτης, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

 

 

Όταν το μετεωροειδές δεν εξαερωθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα ή δεν εκραγεί, φτάνει στο έδαφος και αν είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος δημιουργεί κρατήρα. Το τμήμα του μετεωροειδούς που καταλήγει στο έδαφος ονομάζεται μετεωρίτης.

Εμφανίζονται κυρίως σε ύψος 120km και, τα μικρότερα από αυτά, εξαφανίζονται αφού διανύσουν 60-80km. Κινούνται με ταχύτητες μερικών δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Οι λαμπρότεροι διάττοντες και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου. Οι ουρές αυτές δεν είναι πάντα ευθύγραμμες και συχνά παρουσιάζουν κυματισμούς ή και καμπές.

Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της μάζας που προσθέτουν στον πλανήτη μας αλλά γενικά θεωρείται ελάχιστη σε σχέση με τη μάζα του πλανήτη.

Τα μετέωρα διακρίνονται σε:

Διάττοντες αστέρες: Ο διάττων αστέρας είναι ένα φωτεινό σημείο που εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά στο νυχτερινό ουρανό, κινείται με ταχύτητα ανιχνεύσιμη με γυμνό μάτι επί λίγα (συνήθως 1 ή 2) δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίζεται. Στη δημοτική γλώσσα οι διάττοντες αστέρες ονομάζονται «πεφτάστερα» ή και «πεφταστέρια».

Βολίδες: Οι βολίδες δημιουργούνται από μεγαλύτερους μετεωροειδείς (μεγάλους σαν ένα πετραδάκι μέχρι μεγάλους ογκόλιθους) κι έτσι μπορούν να εκραγούν από ανομοιογενή θέρμανση (και άρα έντονα διαφορική διαστολή) και να παραγάγουν ήχο ικανό να ακουστεί μέχρι το έδαφος, ενώ μπορεί τμήματά τους να φθάσουν μέχρι το έδαφος.

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

Ηράκλειο: Παρανάλωμα του πυρός το σταθμευμένο αυτοκίνητο

ESPA BANNER