Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Μποκέας για Αλμυρό ποταμό: Επιτέλους να φύγουμε από τα λόγια και να πάμε σε πράξεις
Αλμυρός Ποταμός
 clock 13:42 | 11/02/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε κεντρική στρατηγική για την αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος στο Ηράκλειο, το Μαλεβίζι και τη Χερσόνησο αναδεικνύεται η αποταμίευση του γλυκού νερού από τον Αλμυρό Ποταμό, όπως τόνισε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας σε δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη.

Μιλώντας στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ο κ. Μποκέας υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις γύρω από τον Αλμυρό δεν μπορούν να περιορίζονται σε θεωρητικές προτάσεις ή ανταγωνιστικές απόψεις. Η δημοτική αρχή στοχεύει σε λύσεις ρεαλιστικές, βιώσιμες και φιλικές προς το φυσικό περιβάλλον, που θα εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια προστασία της πηγής και τη σωστή διαχείριση του πολύτιμου νερού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η πρόταση επικεντρώνεται στη συγκέντρωση του καθαρού γλυκού νερού των τελευταίων 15-20 ημερών, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις κάθε έτους.

Το νερό θα αποταμιεύεται σε περιοχή κοντά στο στόμιο του Αλμυρού που διαθέτει κατάλληλα γεωλογικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ταμιευτήρα. Παράλληλα, μπορούν να αξιοποιηθούν και ποσότητες νερού χαμηλής αγωγιμότητας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η πηγή και τα οικοσυστήματα της περιοχής. Ο δήμαρχος επισήμανε ότι οι αποφάσεις για τον Αλμυρό πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες και σε τεχνογνωσία ειδικών που γνωρίζουν καλά την περιοχή.

Όπως εξήγησε, έχουν ήδη συνεργαστεί επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στην περιοχή, ώστε η λύση να είναι τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα στο Ράδιο Κρήτη ο υδρογεωλόγος Θανάσης Μαραμαθάς, η αξιοποίηση της πηγής του Αλμυρού μπορεί να γίνει με μικρές και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στο υπάρχον φράγμα. Συγκεκριμένα, η ανύψωση της στάθμης εξόδου του νερού στα 10 μέτρα αυξάνει τις πιέσεις του γλυκού νερού και εμποδίζει την εισχώρηση θαλασσινού νερού στη λεκάνη του ποταμού.  Παράλληλα, χρειάζονται νέα θυροφράγματα και ενίσχυση του υπερχειλιστή, παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόστος και με άμεσο όφελος στην υδροδότηση των τριών δήμων.

Ο κ. Μποκέας τόνισε επίσης ότι η υλοποίηση των έργων πρέπει να είναι άμεση, καθώς δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για θεωρητικές συζητήσεις. Η δημοτική αρχή θεωρεί απαραίτητο να μπουν σε εφαρμογή οι μελέτες και οι προτάσεις που έχουν συγκεντρωθεί, ώστε οι δημότες να έχουν άμεσα απτά αποτελέσματα στην υδροδότηση.

Η πρόταση Μαραμαθά, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, δεν αποκλείει άλλες λύσεις που μπορεί να προκύψουν, αλλά δίνει ένα σαφές πλαίσιο για την αποταμίευση και την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού, με γνώμονα την οικονομική ρεαλιστικότητα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αποτελεσματική διαχείριση του υδατικού πόρου.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Το σύστημα εισροών-εκροών απειλεί την βιωσιμότητα των πρατηρίων υγρών καυσίμων

Ο μικρός Δημήτρης με το διορατικό χάρισμα: Έβλεπε πίσω από κλειστές πόρτες κι όχι μόνο...

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis