Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Μίνωας 2024": Ο πρώτος απολογισμός της διήμερης άσκησης στην Κρήτη

άσκηση μίνωας ηράκλειο
 clock 14:31 | 24/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Με τον «εν θερμώ» απολογισμό, ολοκληρώθηκε η άσκηση «Μίνωας 2024» στην Κρήτη. Η πρώτη αποτίμηση της άσκησης έγινε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην Κρήτη και την Αθήνα. 

Χαιρετίζοντας την απολογιστική συνάντηση ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες γιατί στο τριήμερο της άσκησης, παρά τα επιμέρους προβλήματα τα οποία υπήρξαν, αποδείχθηκε πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων. «Αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να λύνουμε προβλήματα, ανεξάρτητα από πού προήλθαν», τόνισε και σημείωσε πως ο συντονισμός πρέπει να είναι καλύτερος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. 

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει διαθέσει οικόπεδο για να δημιουργηθεί η υποδομή και ανακοίνωσε πως συζήτησε το θέμα και με τον αρμόδιο Υπουργό τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο της άσκησης και υπάρχει πλέον εκ νέου κινητικότητα από το Υπουργείο για την υλοποίηση των 13 συντονιστικών στις Περιφέρειες της χώρας.

Image
άσκηση μίνωας ηράκλειο

 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποτελεσματική επέμβαση που είχε στην πυρκαγιά στα Χανιά με τη στήριξη της αστυνομίας, του λιμενικού και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών γιατί όπως τόνισε, «σώθηκε μια περιοχή» με το έργο τους στα Χανιά.

Την άσκηση διοργάνωσαν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη. 

Σκοπός της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων ήταν να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά δράσεων και υλοποιήσιμων στόχων.

Ο πρώτος απολογισμός περιελάμβανε παρουσίαση αποτελεσμάτων ανά επεισόδιο πεδίου, για όλα τα επεισόδια που έγιναν σε όλη την Κρήτη το διήμερο 22 και 23 Απριλίου 2024 στις δύο μεγάλες σεισμικές δομήσεις που σύμφωνα με το σενάριο έπληξαν την Κρήτη. 

Διεξαγωγή ειδικής άσκησης στο Δήμο Ηρακλείου, εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης τσουνάμι και δημιουργία μόνιμου συντονιστικού κέντρου στο Ηράκλειο πρότεινε ο Αλέξης Καλοκαιρινός

Ιδιαίτερα χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την άσκηση «Μίνωας 2024» για το Δήμο Ηρακλείου, με τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό να προχωράει στη αξιολόγησή τους και να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις στη σχετική σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι ήταν μια χρήσιμη άσκηση σε επίπεδο Κρήτης, αλλά λιγότερο χρήσιμη για το Ηράκλειο. «Λιγότερο χρήσιμη, γιατί ο σχεδιασμός της δεν περιελάβανε περιστατικά πεδίου στο Ηράκλειο. Αυτή είναι μια κρίσιμη έλλειψη και επεσήμανα ήδη ότι πρέπει να αναπληρωθεί. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ασκήσεις στο Ηράκλειο που συγκεντρώνει σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Κρήτης, με τις ιδιαιτερότητες που έχει ως κατεξοχήν αστική περιοχή και με την επικινδυνότητα όπου όλοι γνωρίζουμε.» επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου.

Image
καλοκαιρινός άσκηση

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε συγκεκριμένα για τα κενά, καταθέτοντας προτάσεις για την εκπόνηση ασκήσεων στο Ηράκλειο, για τη κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης τσουνάμι και για την δημιουργία μόνιμου συντονιστικού κέντρου ελέγχου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Όλοι πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας αποτιμώντας αυτές τις ενέργειες. Ήταν μεν θετικό ότι γνωριστήκαμε και συνεργαστήκαμε, διαπιστώσαμε ωστόσο ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα διαλειτουργικότητας: ποιος συνεργάζεται με ποιον, σε ποιο επίπεδο, με ποιο χρόνο και με βάση ποιο πρωτόκολλο. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε σε αυτό το πεδίο.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των τηλεπικοινωνιών που είναι πολύ σημαντικό. Επισημάνθηκαν ελλείψεις και ελπίζω ότι αυτές θα καταγραφούν και θα αναπληρωθούν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ξεκινώντας από τα δορυφορικά τηλέφωνα και φτάνοντας στους ασυρμάτους με δεδομένο ότι οι συμβατικές επικοινωνίες σε περίπτωση τέτοιων συμβάντων καταρρέουν. Εμείς στο Δήμο Ηρακλείου το αντιμετωπίσαμε σαν μια ευκαιρία για να κάνουμε και τη δική μας εσωτερική δοκιμή και λειτουργήσαμε ένα δικό μας εσωτερικό ασύρματο δίκτυο το οποίο λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά αλλά έχουμε και πολύ συγκεκριμένες ιδέες και σχέδια για το πώς αυτό θα το αναπτύξουμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τις επικοινωνίες μας. Ωστόσο, όπως είπα, το πρόβλημα είναι συνολικότερο.

Το τρίτο ζήτημα αφορά τους συνολικούς σχεδιασμούς και εδώ επεσήμανα μια μεγάλη έλλειψη της άσκησης, η οποία αφορά στην περίπτωση ανάπτυξης βαρυτικών κυμάτων, των τσουνάμι, στα παράλια της Κρήτης. Ήταν ένα σενάριο που πρακτικά είχε εξαιρεθεί με σημειακές μόνο περιπτώσεις μη ρεαλιστικές. Ωστόσο όταν τέθηκε χθες διαπιστώσαμε όλοι την απόλυτη αμηχανία για τη διαχείριση τέτοιων συμβάντων που είναι πραγματικά συμβάντα μεγάλης κλίμακας που έχουν ένα κατακλυσμιαίο χαρακτήρα.

Και τέταρτον σημείο το οποίο αφορά στις υποδομές και στους πόρους. Και εδώ επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε τις υποδομές μας. Εδώ πρότεινα την άμεση δημιουργία ενός μόνιμου συντονιστικού κέντρου ελέγχου και εδώ ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να διαθέσει εφόσον έχουμε τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα είναι επιχειρησιακό 24 ώρες το 24ωρο για τη στιγμή όπου θα συμβεί αυτό για το οποίο συζητάμε σήμερα και έρχεται χωρίς προειδοποίηση. Υπάρχει ένα θέμα ετοιμότητας και αυτό επεκτείνεται και στους υπόλοιπους πόρους και στις υποδομές που διατίθενται για τα οποία βεβαίως θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη τους με ρεαλιστικούς χρόνους χρησιμοποίησης.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που αποδεικνύουν ότι καλώς έγινε η άσκηση. Οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν έδειξαν πολύ μεγάλο ζήλο και πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και την κάνουν με μεγάλή δέσμευση και επίσης είναι και πολλές εθελοντικές ομάδες. Όλα αυτά μας επιστρέφουν στο πρώτο θέμα του συντονισμού, της διαλειτουργικότητας σε διάφορα επίπεδα. Είναι ζητήματα στα οποία υπάρχουν πρόοδοι αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.».

Σχετικά με την αποτίμηση της άσκησης για το Δήμο Ηρακλείου για τον οποίο προβλεπόταν εκκενώσεις κτηρίων και σχολείων ο Αλέξης Καλοκαιρινός δήλωσε: «Ήδη πριν την έναρξη της άσκησης και σήμερα την επόμενη ημέρα είμαστε σε διαρκή δραστηριότητα γύρω από αυτά τα θέματα. Είναι οι χρόνοι συγκέντρωσης, τα σχέδια εκκένωσης, οι διαφυγές, ο ορισμός των υπευθύνων οι οποίοι θα κατευθύνουν τον πληθυσμό. Αυτά είναι η βάση θα έλεγα η οποία αναθεωρείται και εδώ έχουμε πραγματικό δρόμο να κάνουμε αλλά θα πρέπει να τον κάνουμε γρήγορα διότι η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη και έχουμε απόλυτη συναίσθηση».

Στην σύσκεψη αποτίμησης της άσκησης συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, οργανισμών και εθελοντικών οργανώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Τα αδέλφια της τον χτυπούσαν και αυτή βιντεοσκοπούσε

Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την Κρήτη - Τί έδειξαν οι μετρήσεις του τριημέρου

Δήμος Ηρακλείου: "Σαφάρι" μετά το Πάσχα για την είσπραξη εκατομμυρίων από οφειλές Δημοτών

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis