Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Μετατοπίζονται στα ανατολικά της Κρήτης οι αυτοκτονίες - Πως εξηγείται το "φαινόμενο"

Image
Μετατοπίζονται στα ανατολικά της Κρήτης οι αυτοκτονίες - Πως εξηγείται το "φαινόμενο"
 clock 12:28 | 15/03/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Την τραγική όπως τη χαρακτήρισε έλλειψη ψυχιατρικών δομών στην Ανατολική Κρήτη, υπογράμμισε μιλώντας το Ράδιο Κρήτη ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρος Βγόντζας. Αναφερόμενος στο τεράστιο θέμα που προκαλεί ανησυχία σε δεκάδες οικογένειες που έχουν μέλη με βαριά ψυχιατρικά νοσήματα χωρίς να υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να τους φιλοξενήσει, ο κ. Βγόντζας έκανε λόγο για εγκληματική έλλειψη, σε μία πόλη 200.000 κατοίκων, με μόλις 10 κλίνες για τέτοια περιστατικά, την ώρα που όπως έχει γράψει το ekriti.gr, μεθοδεύεται η λειτουργία ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής στο Ηράκλειο.

Ο καθηγητής μίλησε για «μετατόπιση» των αυτοκτονιών από τα Δυτικά στα Ανατολικά του νησιού τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται και στην έλλειψη των προαναφερθεισών υποδομών.

Αναλυτικά, στην Κρήτη το 2011 σημειώθηκαν 48 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 18 στο Ηράκλειο, το 2012 σε όλο το νησί έγιναν 51 αυτοκτονίες, 32 από τις οποίες στο Ηράκλειο, ενώ το 2013. 49, από τις οποίες οι 24 στο Ηράκλειο! Ανεξήγητη παραμένει η "έκρηξη" που έγινε το 2000, με καταγεγραμμένες 61 αυτοχειρίες!

Χαρακτηριστικό στο «προφίλ» των Κρητικών που επιλέγουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους είναι ότι πρόκειται για άνδρες ηλικίας 40 έως 65 ετών, «όχι πολύ φτωχούς», οι οποίοι έρχονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Βγόντζας έδωσε και την ερμηνεία της αυξημένης υπερηφάνειας των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι δεν θέλουν το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον να τους βλέπουν να «πέφτουν» οικονομικά και κοινωνικά.

Αξιοσημείωτη είναι η στάση των γυναικών απέναντι στις αυτοκτονίες, οι οποίες δεν αποφασίζουν εύκολα να κάνουν το απονενοημένο διάβημα, υιοθετώντας, άγνωστο γιατί, μια πιο αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή.

Τα "σημάδια" που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Ο ασθενής με κατάθλιψη, φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα: δεν έχει όρεξη να κάνει τίποτα, χαμογελάει σπάνια, «αφαιρείται», νιώθει κουρασμένος και καταβεβλημένος και βλέπει τα πάντα μέσα από ένα μαύρο πρίσμα.

Την ίδια ώρα όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει και το άλλο άκρο, η «Γελαστή κατάθλιψη», που δεν φανερώνεται με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου, αλλά εκφράζεται μέσα από μια ποικιλία συμπτωμάτων που ξεγελούν και συχνά παραπλανούν ακόμη και ειδικούς, μέχρι τελικά να αποκαλυφθεί το ζοφερό πρόβλημα.

Η αύξηση επισκεψιμότητας στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει αυξηθεί κατά 53% την τετραετία 2009 – 2013 και συνεχώς «ανεβαίνει», γεγονός που επιβάλει την δημιουργία κρατικών ψυχιατρικών δομών.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis