Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Μελέτη: Τα πιο επικίνδυνα σημεία στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Image
ΒΟΑΚ νερά
 clock 14:38 | 01/04/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι ένας δρόμος που «κρύβει» πολλές παγίδες

Η μελέτη οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και συμβασιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 «εντόπισε» τις περιοχές της αυξημένης επικινδυνότητας κατά μήκος του υφιστάμενου δρόμου μετά από επεξεργασία των ατυχημάτων και των μαρτυριών από τους εμπλεκόμενους φορείς (Τροχαία ΒΟΑΚ, ΟΑΚ ΑΕ, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακές Ενότητες και Δήμοι), ακολουθώντας τη διεθνή και ελληνική εμπειρία και πρακτική.

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτύπωση καθώς για τις ανάγκες της μελέτης έγινε υποδιαίρεση του ΒΟΑΚ σε 342 τμήματα κατηγοριοποιημένα σε ομοειδείς τύπους, σε μήκη της τάξης από 200 μέτρα έως ένα χιλιόμετρο. Ακολούθησε στατιστική ανάλυση των ατυχημάτων ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα 342 τμήματα του ΒΟΑΚ .

Ως τα πλέον επικίνδυνα σημεία χαρακτηρίστηκαν τα εξής:

 Πέρα Γαλήνοι έως Λινοπεράματα (19χλμ)

 Σούδα έως Καλύβες (14χλμ)

 Σεληνάρι έως Λίμνες (11χλμ)

 Σκαλέτα έως Πάνορμος (9χλμ)

 Αλμυρίδα έως Πέρα Γαλήνους (11 χλμ)

 Μπαλί έως Άγιοι Πατέρες (6χλμ)

 Αερολιμένας Ηρακλείου έως Ανώπολη (9χλμ)

 Πετρές έως Γεράνι (Ρέθυμνο) (2χλμ)

 Κολυμπάρι έως Μετόχι (5χλμ)

 Γεράνι Ρεθύμνου (ρέμα Παγκάλου) έως Πανόραμα (2χλμ)

 Γεράνι (Χανιά) έως Σταλός (5χλμ)

 Βρύσες έως Γεωργιούπολη (6χλμ)

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Η Κρήτη μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960 δεν διέθετε αυτοκινητόδρομο.

Η σύνδεση από την Κίσαμο μέχρι και τη Σητεία γινόταν μέσω των ορεινών όγκων και η διέλευση του νησιού ήταν ένα μεγάλο ταξίδι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να διανύσει ένα όχημα ΙΧ την απόσταση από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο χρειαζόταν περίπου 3,5 ώρες ενώ για τα μεγαλύτερα οχήματα όπως λεωφορεία και φορτηγά, χρειαζόταν περίπου πέντε ώρες.

Η πρώτη χάραξη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης περιελάμβανε την απόσταση από τα Χανιά μέχρι και το Ηράκλειο, ωστόσο και αυτή αν και περιόριζε τον χρόνο, περνούσε μέσα από τις πόλεις.

Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού, η αύξηση του στόλου των οχημάτων και της κίνησης «έφερε» πολλά χρόνια μετά και τις πρώτες παρεμβάσεις βελτίωσης. 

Η παράκαμψη Ρεθύμνου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 απάλλαξε την πόλη από την κίνηση των οχημάτων που πλέον περνάνε από το νότιο τμήμα μέχρι και την περιοχή Σοχώρα.

Είχε προηγηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η κατασκευή του οδικού τμήματος προς Κίσαμο απαλλάσσοντας τους οδηγούς από την διέλευση του ορεινού όγκου της Κισάμου ενώ την ίδια περίοδο σχεδιάστηκε και το τμήμα από τις Μουρνιές Χανίων μέχρι και το Κολυμπάρι.

Ωστόσο και στα νέα τμήματα παρά το γεγονός ότι υπήρχε σε κάποια σημεία νησίδα και φωτισμός τα προβλήματα δεν έλειπαν και δεν λείπουν μέχρι και σήμερα.

Στην ανατολική πλευρά της Κρήτης και σταδιακά, από την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων από τη χώρα μας μέχρι και σήμερα, έγιναν πολύ σημαντικές βελτιώσεις με την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ να είναι εμφανής κυρίως λόγω των σημαντικών παρεμβάσεων από τα Λινοπεράματα Ηρακλείου μέχρι και τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου όπου μέχρι και σήμερα είναι σε εξέλιξη σημαντικά έργα που αλλάζουν ριζικά το τοπίο.
Πηγή: ΑΠΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis