Κρήτη

Με επιτυχία το συνέδριο "Τα Αστερούσια της Παράδοσης και της Ιστορίας"

αστερούσια

Η ανάδειξη και διατήρηση της Ιστορικής μνήμης αλλά και η διαφύλαξη της τοπικής μας παράδοσης, του πολιτισμού μας, αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης η οποία συνεργάζεται με φορείς του νησιού, ερευνητές-επιστήμονες στηρίζοντας ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις. Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης μιλώντας στο τετραήμερο συνέδριο με θέμα «Τα Αστερούσια της Παράδοσης και της Ιστορίας» που οργάνωσε με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας  σε Πύργο, Χάρακα και Εθιά όπου  αναδείχτηκε με επιτυχία η ιστορία, η παράδοση, η πολιτισμική, η οικολογική, και αρχαιολογική αξία της ευρύτερης περιοχής.

aste1.jpg

aste1.jpg, by renas

«Μέσα από τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις και παρουσιάσεις οι παλαιότεροι θυμούνται το χθες ,οι νεότεροι διδάσκονται το σήμερα και όλοι μαζί εμπνεόμαστε το αύριο. Ένα αύριο για το οποίο στην Περιφέρεια Κρήτης οραματιζόμαστε, διεκδικούμε και υλοποιούμε στον στρατηγικό μας σχεδιασμό" πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους οργανωτές, Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, Δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους για την άψογη προετοιμασία -συνδιοργάνωση και στους συμμετέχοντες ομιλητές που φώτισαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας, και ανέδειξαν τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, ενώ επισημαίνει έγιναν για τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Αστερουσίων.

aste2.jpg

aste2.jpg, by renas

Το συνέδριο που στέφθηκε με επιτυχία  "μαγνητισε" το ενδιαφέρον των φορέων και των κατοίκων των Αστερουσίων που συμμετείχαν στις εργασίες. Ήταν συνδιοργάνωση Περιφέρειας-Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας που πραγματοποιήθηκε με την οργανωτική συνδρομή του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, των πολιτιστικών συλλόγων της δημοτικής ενότητας Αστερουσίων, των τοπικών κοινοτήτων της δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων, και την συμμετοχή των Δήμων: Φαιστού, Γόρτυνας, Μινώα-Πεδιάδας, Βιάννου.
Οι εργασίες του συνεδρίου "Τα Αστερούσια της Παράδοσης και της Ιστορίας" ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου στην Εθιά.

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: "Περπατώ, τρέχω - μαζεύω χιλιόμετρα για καλό σκοπό!"

Ημιμαραθωνιος

Θέτοντας σε προτεραιότητα την ψυχική ευεξία και τη βιολογική υγεία των εφήβων κα των νέων ο Δήμος Ρεθύμνου  σε αγαστή συνεργασία του με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου, συνδιοργανώνουν τον 2οΜαραθώνιο Γυμνασίων Ρεθύμνου.  

Η περυσινή θετική εμπειρία της διοργάνωσης του 1ου Εικονικού Μαραθωνίου, στην οποία έλαβαν μέρος  191 μαθητές-τριες  με 38 ομάδες από 7 Γυμνάσια του Δήμου Ρεθύμνου,  διανύοντας  συνολική απόσταση 2.135 χιλιομέτρων,  με ευγενή στόχο τη δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε Ειδικά Σχολεία του Ρεθύμνου, τον οποίο και εκπλήρωσαν, ενθαρρύνει την επανάληψη του Μαραθωνίου, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα και επιμήκυνση της διάρκειας του.

Ειδικότερα, η δράση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022. Την ημέρα της λήξης  οι συμμετέχουσες ομάδες θα λάβουν μέρος σε ένα πραγματικό Μαραθώνιο, διανύοντας την καθορισμένη απόσταση  ομαδικά.  Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα θα γίνουν από το παραλιακό μέτωπο, μπροστά από το Λύκειο Ελληνίδων.

Σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής και προκειμένου να τηρηθούν  τα υγειονομικά μέτρα,  οι μαθήτριες- ές   θα συμμετέχουν σε ολιγομελείς ομάδες των 4-5 ατόμων. Η επίδοση τους θα αξιολογηθεί ως  ομαδική και όχι ως ατομική. Οι ομάδες θα πρέπει να περπατάνε ή να τρέχουν εντός χρονικού διαστήματος  8 εβδομάδων.  Καθ’ όλη τη διάρκεια θα αναρτούν  την επίδοση τους σε χιλιόμετρα,  σε ειδική πλατφόρμα. Νικήτριες θα ανακηρυχθούν οι 3 πρώτες ομάδες οι οποίες θα έχουν καταφέρει, σε  όλο αυτό το διάστημα, να  συγκεντρώσουν  τα περισσότερα  χιλιόμετρα.

Όλες  οι συμμετέχουσες- ντες  μαθήτριες- ές   θα λάβουν μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής ενώ στις  3 πρώτες ομάδες θα απονεμηθούν κύπελλα. Επίσης, οι νικήτριες ομάδες θα παραδώσουν 3 Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές σε ισάριθμα  Ειδικά σχολεία. Τη δαπάνη για τη διεξαγωγή του αγώνα (μετάλλια, διπλώματα, και άλλα λειτουργικά έξοδα) καθώς και για την προμήθεια των Η/Υ που θα προσφερθούν στα Ειδικά Σχολεία, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Δήμος Ρεθύμνης. 

Η πρωτοβουλία του Μαραθωνίου με σύνθημα Περπατώ/τρέχω - μαζεύω χιλιόμετρα για καλό σκοπό» έχει τριπλό στόχο: την εναρμόνιση με την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία είναι αναγκαία για την σωματική και ψυχική υγεία  των παιδιών  και των  έφηβων η Μέτρια προς Έντονη Φυσική Δραστηριότητα (τρέξιμο σε αργό ρυθμό),  για τουλάχιστον 60 λεπτά σε καθημερινή βάση  ή επί 420 λεπτά την εβδομάδα. Την ενθάρρυνση και κινητοποίηση των εφήβων μαθητών/ τριών  Γυμνασίου της πόλης μέσα από ένα υγιές, αναζωογονητικό  ερέθισμα, να συναναστραφούν με ασφάλεια, να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν και κυρίως να συνεργαστούν για να  πετύχουν μαζί ένα κοινό στόχο αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας και  προσφοράς.

Για πληρέστερη ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι –ες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Μαραθωνίου:

https://sites.google.com/dipereth.gr/marathon           

Επίσης για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων  και τη  διασφάλιση της επιτυχίας της διοργάνωσης, παρακαλούνται  όλοι οι  Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, σε ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, στις 6 το απόγευμα, στην οποία θα μπορούν αν συμμετάσχουν  μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://minedu-primary.webex.com/meet/dkarampi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Ανησυχία για τους θανάτους - Διατηρούνται ψηλά τα κρούσματα

Βασίλης Λαμπρινός: Επίσκεψη σε δύο ειδικά σχολεία

Ηράκλειο: Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER