Κρήτη

Μαθήτριες από την Κρήτη εφηύραν γάντι που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα

μαθήτριες, χανιά, έξυπνο γάντι

Μια ομάδα μαθητριών από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό Generation Next, που ενισχύει την STEM εκπαίδευση και τη βιωματική μάθηση μέσω της χρήσης τεχνολογιών.

Η Ιωάννα Μαργαριτάκη, η Ζωή Μαρινάκη και η Αλεξία Μπιτσαξή δημιούργησαν υπό την καθοδήγηση και τη βοήθεια του καθηγητή τους, Τίτου Σμυρνάκη, ένα «έξυπνο» γάντι. Πρόκειται για μια smart συσκευή, η οποία αναγνωρίζει την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και τη «μεταφράζει» σε γράμματα. Σκοπός του «Sign language glove» είναι η διευκόλυνση και προώθηση της επικοινωνίας ανάμεσα σε άτομα που δεν γνωρίζουν νοηματική γλώσσα και σε εκείνα που τη χρησιμοποιούν λόγω προβλημάτων ακοής.

Το «έξυπνο» γάντι χρησιμοποιεί αισθητήρες για να αναγνωρίζει τις κινήσεις και θέσεις των δαχτύλων που επικοινωνούν μέσω της νοηματικής και τις μετατρέπει σε αντίστοιχα γράμματα, τα οποία εμφανίζονται στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου μέσω Bluetooth.

Οι μαθήτριες εμπνεύστηκαν από την επαφή τους με έναν συνομήλικο κωφό άτομο και χρησιμοποίησαν τη δημιουργικότητά τους για να συνεισφέρουν σημαντικά σε ένα ιδιαίτερο κοινωνικό ζήτημα.

Το project αυτό αποτελούσε ένα από τα δεκάδες καινοτόμα που δημιούργησαν οι νέοι «εξερευνητές του σήμερα» και συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα Generation Next μετρά ήδη 3 χρόνια και γίνεται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί μέχρι και 61.000 μαθητές και καθηγητές, ενώ έχουν δημιουργηθεί συνολικά 289 καινοτόμα project από 82 περιοχές της χώρας.

 

Κρήτη

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ολοκληρώθηκε η α' φάση διαγωνισμού για τις φοιτητικές κατοικίες

πανεπιστημιο κρητης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακοινώνει με ικανοποίηση την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών κατοικιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω ΣΔΙΤ» συνολικού προϋπολογισμού 255.36 εκ. €. Στη Β΄ φάση του διαγωνισμού προκρίνονται έξι εταιρείες: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ, ΑΒΑΞ ΑΕ, ARCHIRODON GROUP NV, INTRAKOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΕ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ – ΑΤΕΣΕ ΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Συγχρόνως γίνονται σύντονες ενέργειες για την προετοιμασία της Β΄ δεσμευτικής φάσης του διαγωνισμού. Το έργο προβλέπει την κατασκευή περίπου 2.000 κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο, 1.000 κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών στο Ηράκλειο, καθώς και την κατασκευή του Μεγάλου Αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο.